Kūdikių diegliai

Kūdikių diegliai 

Kudikiu diegliai

Kas tai yra?

Kūdikių diegliai yra dažnai pasitaikati bėda. Tai būklė kai kūdikis verkia be aiškios priežasties daugiau kaip 3 valandas per dieną arba dažniau kaip 3 dienas per savaitę bent 3 savaites iš eilės. Šios būklės priežastys kols kas nėra aiškios. Kai kurie gydytojai mano, kad dieglius sukelia centrinės nervų sistemos brendimas. Tačiau yra nuomonių, jog ši būsena  atsiranda dėl nepilnai susiformavusios virškinimo sistemos.

Dažniausiai kūdikių diegliai pradeda kamuoti vaikus  apie 3 gyvenimo mėnesį ir suretėja apie 6-7  gyvenimo mėnesį. Tačiau pasitaiko, jog kuriems kūdikiams pilvuką pučia jau nuo pat pirmųjų gyvenimo dienų. Berniukus ši bėda vargina dažniau nei mergaites.

Kūdikių dieglių klinika yra labai tipiška. Kūdikis yra neramus, verkia ir nesiduoda nuraminamas. Dažniausiai verkimas prasideda vėlai po pietų arba vakare. Tokių riksmo priepuolių neįmanoma numatyti, jie yra netikėti, atsiranda staiga. Kūdikio pilvukas būna papūstas, jis traukia kojytes prie pilvuko, skiriasi dujos, jo rankytės sugniaužtos į kumštukus.Kūdikis  verkia pratisai, be sustojimo. Kartais kiek aprimsta tik ant  mamos rankų. Tačiau mamos glamonės,  supimai ir mylavimai padeda nažai. Maždaug po 2 valandų pilvuko skausmai nustoja taip pat netikėtai kaip ir prasidėjo.

Ligos priežastys

Vienos priežasties šiuo metu nėra išaiškinta. Manoma, jog diegliai gali atsirasti dėl nesubrendusios virškinimo ir nervų sistemos, refliuksinio ezofagito, jautrumo maisto produktams, tėvų patyrimo stokos ar pogimdyminės mamos depresijos.

Viena iš dažniausių kūdikių pilvo dieglių priežasčių yra kūdikio žarnyne besikaupiančios dujos. Jų kaupimąsi  gali paskatinti net ir mamos pienas.
Dujos į  kūdikio organizmą patenka dviem pagrindiniais būdais: jos paprastai išsiskiria virškinant maistą arba oro yra nuryjama valgant ar kūdikiui verkiant.

Kita priežastis dujoms patekti į kūdikio organizmą yra kai kūdikis skuba valgyti. Jei kūdikis godžiai čiumpa krūtį ir ryja besiliejantį pieną kartu su oru, jis po poros minučių nuo žindymo pradžios pradeda verkti dėl skrandžio ir žarnyno spazmų. O kuo labiau kūdikis iš skausmo verkia, tuo daugiau oro prisiryja. Todėl  tokį verksmą būtina stengtis kuo greičiau malšinti.

Patekusios į organizmą oro dujos susimaišo su žarnyne esančiomis gleivėmis ir taip žarnose susidaro tirštos iš dauvybės oro burbuliukų sudarytos putos. Dujos ima kauptis šiose putose ir negali pasišalinti. Susikaupusios dujos tempia žarnų sieneles, žarnos ima stipriau susitraukinėti, nes taip bando išstumti susidariusius ,,dujų kamščius”. Kai tokie dujų kamščiai slenka žarnynu, yra  girdimas pilvo gurgėjimas. Dėl  šių priežasčių skauda pilvą, sutrinka maisto medžiagų virškinimas ir pasisavinimas žarnyne. Kuo blogiau maistas yra įsisavinamas – tuo dar labiau didėja dujų kaupimąsis. Susidaro ydingas ratas – dujų sankaupos žarnyne skatina dar  spartesnį jų susidarymą ir kaupimąsi.

Kokie maisto produktai skatina pilvuko dieglius?
 Jeigu kūdikis yra žindomas, pirmiausia yra būtina įvertinti mamos mitybą . Kūdikiui gali išsivystyti diegliai jeigu motina vartoja daug pieno produktų ar geria daug pieno ( piene esanti laktozė gali išprovokuoti dieglius), vartoja sojos produktus, valgo šokoladą, geria kavą, vartoja prieskonių. Taip pat dieglius provokuoja pomidorai, paprikos, baklažanai, bulvės. Juos gali išprovokuoti citrusiniai vaisiai, bananai ir agurkai.

 Dujų susidarymą skatina svogūnai , pupelės ir pupos, kalafiorai, brokoliai, briuselio kopūstai, nemalti grūdai, ankštinės kultūros, kopūstai, žirniai, riešutai, egzotiniai vaisiai.

Yra manoma, jog kai kurie naujagimiai netoleruoja laktozės, kuri yra motinos vartojamuose pieno produktuose. Tačiau konkrečių tai patvirtinančių tyrimų nėra atlikta.

Gydymo principai

 Pirmiausia reikia skatinti, kad dujos būtų pašalintos iš žarnyno . Kad dujos pasišalintų greičiau yra  rekomenduojama sukamaisiais judesiais pamasažuoti kūdikio pilvelį, pamankštinti kojeles, kurį laiką palaikyti apverstą ant pilvuko, kartais galima pilvuką ir  pašildyti.

 Jeigu kūdikis yra maitinamas dirbtinai, -siūloma pakeisti mišinuką . Tačiau ši priemonė gelbsti retai. Jeigu kūdikis yra maitinamas krūtimi, žindymo nutraukti jokiu būdu nereikėtų. Tačiau reikėtų pasirinkti tokią žindymo padėtį, kad mažylis valgydamas nurytų kuo mažiau oro.

 Dirbtinai maitinamiems kūdikiams reikėtų pakeisti mišinuką į tokį, kuriame nėra sojos . Soja dirgina naujagimio žarnyną.

 Labai efektyvi dieglių gydymo ir profilaktikos priemonė  – vaistiniai lašiukai Espumisan L. Jų veiklioji medžiaga simetikonas yra chemiškai ir fiziologiškai inertiškas junginys, kuris susilpnina dujų burbuliukų apvalkalą, šie suyra ir išsilaisvinusios dujos gali lengvai pasišalinti iš žarnyno. Espumisan L neleidžia susidaryti dujų burbulams ir kauptis jiems žarnyne.

 Arbatos  – dujų kaupimąsi žarnyne slopina krapų, pankolio, ramunėlių arbatos.

 Kai kurie tyrimai leidžia manyti, jog dujų kaupimąsi žarnyne mažina ir probiotikai .

Užsienio gydytojai taip pat rekomenduoja mažinti aplinkos stresorius, skirti masažo procedūras motinai ir kūdikiui. Kūdkiui reikėtų būti kuo arčiau mamos kūno. Kartais padeda ir paprastas naujagimio vystymas.

 Kolikos gydymui taip pat gali būti skiriamas ir espumisanas.  Jis nepatenka į kraują ir medžiagų apykaitą, todėl laikoma, jog yra saugus ir gali būti vartojamas neribotą laikui. Paprastai yra skiriama po 25  prieš maitinimą (3-5 kartus per dieną, o jei reikia ir dažniau. Šis vaistas  taip pat jis gali būti skiriamas  ir prieš miegą.
Jei kūdikis yra žindomas, vaistas gali būti sugirdytas  kūdikiui šaukšteliu prieš žindymą.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *