Beta karotenas

beta karotenasMaisto papildas – Beta karotenas

Sinonimai- A-Beta-Carotene, A-Bêta-Carotène, Beta Carotene, Bêta-Carotène, Bêta-Carotène Tout Trans, Beta-Caroteno, Carotenes, Carotènes, Carotenoids, Caroténoïdes, Caroténoïdes Mélangés, Mixed Carotenoids, Provitamin A, Provitamine A.

Kas tai yra?

Beta karotenas yra augalinė medžiaga-provitaminas, kurią mūsų organizmas paverčia į vitaminą A. Tai stiprus antioksidantas, apsaugantis mūsų ląsteles bei stimuliuojantis mūsų imuninę sistemą.  Gamtoje aptinkama ir kitų karotenoidų – tai kriptoksantinas  (cryptoxanthin), alfa karotenas  (alpha-carotene), zeaksantinas (zeaxanthin), liuteinas (lutein), lykopenas (lycopene). Visi jie yra antioksidantai, tačiau mūsų organizme jie nėra paverčiami į vitaminą A.

Kuo ypatingas beta karotenas?

Beta karotenas yra pigmentas, karotenoidas. Kartu su kitais karotenoidais šis provitaminas patenkina bene  50% vitamino A poreikio. Jo yra ne tik vaisiuose ir daržovėse tačiau ir grūdinėse kultūrose.

Beta karotenas yra naudingas gydant fizinio krūvio sukeltą astmą, jis skiriamas kai kurių vėžio rūšių profilaktikai, sergant širdies ligomis, kataraktomis, esant amžiniams tinklainės pakitimams, gydant AIDS, alkoholizmą, Alzheimerio ligą, galvos skausmus, rėmenį, arterinę hipertenziją, nevaisingumą, Parkinsono ligą, reumatoidinį artrittą, odos ligas, psoriazę, baltmę ( vitiligo). šizofreniją.

Beta karotenas taip pat skiriamas blogos mitybos moterims nėštumo metu. Šiuo atveju jis yra skiriamas vištakumo bei mirties profilaktikai nėštumo metu, taip pat viduriavimo bei karščiavimo profilaktikai po gimdymo.

Skiriant beta karoteną sergantisiems eritropoetine porfirija ( EPP), siekiama sumažinti nudegimų saulėje riziką.

 Amerikos Širdies Asociacija, Pasaulinis Vėžio Tyrimo Institutas kartu su Amerikos Vėžio Tyrimo Institutu bei Pasaulio Sveikatos Organizacija (PSO) rekomenduoja betą karoteną vartoti daržovių ir vaisių pavidalu o ne vartojant maisto papildus . Yra nustatyta, jog suvartojant 5 porcijas vaisių ir daržovių kasdien, mūsų organizmas gauna nuo 6 iki 8 g beta karoteno.

Kur yra šios medžiagos?

Beta karoteno yra gausu tamsiai žalios spalvos, oranžinės ir geltonos spalvos daržovėse bei vaisiuose, o taip pat ir grūdinėse kultūrose. Beta karotenas taip pat yra išleidžiamas kaip maisto papildas.  Mokslininkai pastebėjo, jog karotenoidus iš šviežių daržovių ir vaisių mūsū organizmas įsisavina geriau, kai į jas yra įmaišoma virto kiaušinio. Manoma, jog kiaušinio trynys padeda geriau įsisavinti daržovėse esančius karotenoidus.

Kam gali trūkti šio maisto papildo?

Esant sutrikusiai mitybai- nevalgant daržovių, ypač morkų ar žalių lapinių daržovių, gali vystytis vitamino A trūkumo reiškiniai. Tačiau beta karotenas nėra būtinoji mūsų mitybai medžiaga, todėl jo trūkumas dažniausiai nepasireiškia. Vienok sergantiesiems cukralige bei vyresniojo amžiaus žmonėms neretai yra nustatomi su amžiumi susijęs karotenoidų kiekio sumažėjimas kraujyje, nepaisant jų mitybos įpročių.

Kokių susirgimų atveju beta karotenas gali būti naudingas?

1. Yra pakankamai patikimų mokslinių duomenų patvirtinančių apie šio maisto papildo (vaistažolės ) naudą sveikatai

  • Leukoplakija
  • Plaučių vėžys  (reikia žinoti, jog beta karotenas padidina plaučių vėžio išsivystymo riziką rūkoriams)
  • Vištakumas
  • Jautrumas saulės spinduliams (fotojautrumas)

2. Duomenys apie šio maisto papildo  naudą sveikatai yra prieštaringi, nepakanka duomenų arba buvo atlikti tik preliminariniai tai patvirtinantys tyrimai. Preparato nauda sveikatai yra minimali.

  • Imuninės funkcijos stiprinimas
  • Kasos nepakankamumas

3. Maisto papildas teikia minimalią naudą sveikatai arba yra atlikta labai mažai tyrimų patvirtinančių jo naudą sveikatai.

  • Alkoholio abstinencijos sindromas
  • Astma
  • Katarakta
  • Gastritas
  • Miokardo infarktas
  • ŽIV palaikomasis gydymas
  • Makulos degeneracija
  • Pjautuvinė anemija
Beta karoteno vartojimo indikacijos
 Amžinė makulos degeneracija (AMD)  – esant toli pažengusiai makulos degeneracijai beta karotenas yra skiriamas kartu su vitaminu C, vitaminu E bei cinku. Vartojant tik beta karoteną ir vitaminus, nėra pastebėta regos pagerėjimo. Ar beta karotenas skiriams profilaktiškai padeda išvengti šio susirgimo taip pat dar nėra aišku.

 Krūties vėžys  – manoma, jog premenopauzėje esančios moterys, kurioms yra nustatyta krūties vėžio išsivystymo rizika šią riziką gali sumažinti valgydamos daugiau beta karoteno turinčių vaisių ir daržovių. Šis teiginys tinka ir esant šeiminei krūties vėžio anamnezei bei gausiam alkoholio vartojimui.

 Lėtinė obstroukcinė plaučių liga (LOPL)  – valgant daugiau vaisių ir daržovių turinčių beta karoteno, galimai mažėja dusulio ir bronchito vystymosi rizika. Ši rizika nesumažėja vartojant maisto papildus su beta karotenu.

 Fizinio krūvio provokuojama astma  – vartojant beta karoteną galima sumažinti astmos priepuolių dažnį.

 Burnos leukoplakija  – 12 mėnesių vartojant maisto papildus su beta karotenu gali būti stebimas leukoplakijos sumažėjimas.

 Osteoartritas  – vartojant maisto papildus su beta karotenu galimas osteoartrito simptomų sumažėjimas, tačiau beta karoteno vartojimas skiriant jį profilaktikos tikslais nuo osteoartrito neapsaugo.

 Kiaušidžių vėžys  – dieta, kurioje gausu karotenoidų padeda sumažinti kiaušidžių vėžio riziką po menopauzės.

 Fizinė ištvermė  – vyresnio amžiaus žmonės, vartojantys beta karoteno turinčius maisto produktus galimai didina savo raumenų jėgą ir ištvermę.

 Nėštumo komplikacijų profilaktika – maisto papildų su beta karotenu skyrimas nėščioms sutrikusios mitybos (išsekusioms) moterims galimai sumažina su nėštumu susijusios mirties, su nėštumu susijusio vištakumo ir pogimdyminės karštinės bei pogimdyminio viduriavimo riziką.

 Nudegimai  – maisto papildų su beta karotenu vartojimas galimai apsaugo nuo padidinto jautrumo saulės spinduliams. Tačiau beta karoteno vartojimas neapsaugo nuo odos vėžio ar kitų su saulės aktyvumu susijusių odos ligų.

Kokia beta karoteno forma yra geresnė?

Dažniausiai maisto papilduose esantis beta karotenas yra dirbtinai susintetintas ir jį sudaro tik viena molekulė, kuri yra vadinama trans beta karotenu. Natūralios kilmės beta karotenas yra sudarytas iš dviejų molekulių – trans beta karoteno ir 9-cis beta karoteno. Pradžioje buvo manoma, jog abiejų karoteno formų poveikis sveikatai yra toks pat. Tačiau atliekant plaučių vėžio tyrimus buvo pastebėtas ryšys tarp beta karoteno turinčių maisto produktų vartojimo ir plaučių vėžio vystymosi rizikos sumažėjimo. Kiti tyrimai taip pat pastebėjo, jog vartojant maisto papildus su sintetiniu beta karotenu, rūkoriams didėja plaučių vėžio išsivystymo rizika o taip pat kraujagyslių susirgimų išsisvystymo rizika. Panašūs rezultatai gauti tiriant cigarečių dūmų aplinkoje esančius laboratorinius gyvūnus. Nepaisant to, kad mūsų organizme natūralus beta karotenas vėliau virsta į vieną trans karoteno molekulę, gali būti, jog natūralios ir sintetinės beta karoteno poveikis organizmui yra skirtingas. Buvo pastebėtas žmogaus priešvėžinių ląstelių virtimas į normalias vartojant natūralų beta karoteną, tačiau tokio poveikio nebuvo pastebėta vartojant sintetinį maisto papildą.

Izraelyje buvo tirta 38  žmonių grupė, kenčianti nuo fizinio krūvio sukeliamos astmos. Jiems buvo skiriama po 64 mg natūralaus beta karoteno kasdien. Tyrimo rezultatų duomenimis 20 pacientų, vartojančių natūralų beta karoteną buvo apsaugoti nuo astmos priepuolių. Tačiau tyrėjai netyrė sintetinio beta karoteno poveikio šios ligos atveju. Kadangi buvo pastebėtas ryšys tarp sintetinio beta karoteno ir plaučių vėžio vystymosi rizikos rūkoriams, tabako mėgėjams siūloma vengti maisto papildų su beta karotenu.

Kaip atpažinti natūralią beta karoteno molekulę maisto papilduose?

Maisto papilduose natūralus beta karotenas yra pažymimas nurodant jo kilmę. Ant etiketės reikėtų ieškoti tokių frazių –  “from D. salina,” “from an algal source,” “from a palm source,” arba “natural beta-carotene” . Sintetinė molekulė visada yra žymima tik beta karotenas – “beta-carotene.”

Vartojimo dozės

Paprastai beta karoteno dozės maisto papilduose yra apie 25.000 TV (15 mg). Tačiau kai kurie asmenys suvartoja iki 100.000 TV (60 mg) beta karoteno per dieną.

Pašaliniai vartojimo reiškiniai

Vartojant beta karoteną net didelėmis dozėmis pašalinių vartojimo reiškinių beveik neužfiksuota. Tačiau ypač didelių beta karoteno dozių vartojimas (daugiau nei 100.000 Tv arba 60 mg per dieną) gali sukelti geltą- oda tampa gelsvai oranžinės spalvos. Kai kurie mokslininkai mano, jog besaikis  didelių dozių beta karoteno vartojimas gali padidinti staigios mirties riziką, sustiprinti kai kurių vėžio rūšių (prostatos vėžio, plaučių vėžio) vystymosi riziką.

 Vitaminas E ir liuteinas  – Yra manoma, jog ilgai beta karoteną vartojantys asmenys kartu turėtų vartoti ir maisto papildus su vitaminu E, nes beta karotenas mažina šio vitamino kiekį organizme. Beta karotenas taip pat mažina ir kito karotenoido – liuteino kiekį kraujuje.

 Niacinas  – beta karotenas vartojamas kartu su vitaminu E, vitaminu C ir selenu gali sumažinti teigiamą vitamino niacino poveikį. Niacinas didina gerojo cholesterolio kiekį kraujuje. Beta karotenas, vartojamas kartu su aukščiau minėtais vitaminais gali sumažinti gerojo cholesterolio kiekį kraujuje.

 Cholesterolio kiekį reguliuojantys vaistai  – beta karotenas vartojamas kartu su vitaminu E, vitaminu C ir selenu sąveikauja su statinais (cholesterolio kiekį mažinančiais vaistais ) ir  gali susilpninti statinų poveikį.

 Alkoholis  – Tyrimai su laboratoriniais gyvūnais nustatė, jog vartojant stiprius alkoholinius gėrimus ir beta karoteną gali sustiprinamas toksinis alkoholio poveikis kepenis. Todėl kasdien alkoholį vartojantiems asmenims maisto papildų su beta karotenu siūloma nevaroti.

 Protarpinis šlubavimas  – Vienas tyrimas nustatė, jog vartojantys maisto papildus su beta karotenu ir sergantys protarpiniu šlubavimu asmenys yra didesnėje  rizikos grupėje operaciniam kraujagyslių gydymui. Todėl esant protarpiniam šlubavimui prieš vartojant beta karoteną reikėtų pasitarti su gydančiu gydytoju.

Beta karoteno vartojimo kontraindikacijos

 Rūkymas  – Yra nustata jog rūkant ir vartojant sintetinį beta karoteną didėja plaučių vėžio, storžarnių ir prostatos vėžio išsivystymo rizika. Rūkoriams nerekomenduojama vartoti maisto papildų su beta karotenu.

 Nėštumas ir maitinimas krūtimi  – yra manoma, jog beta karotenas yra galimai saugus vartojant jį saugiomis dozėmis. Tačiau didelių beta karoteno dozių skyrimas nėščioms ir maitinančioms moterims nėra rekomenduojamas.

 Kontaktas su asbestu  – manoma, jog dirbusiems su asbestu ar turėjusiems kontaktą su asbestu maisto papildai su beta karotenu gali padidinti vėžio išsivystymo riziką. Esant kontaktui su asbestu šio maisto papildo geriau nevartoti.

 Angioplastinės operacijos  – manoma, jog antioksidantų (įskaitant ir beta karoteną)  vartojimas prieš širdies operacijas nėra naudingas, nes veikiami gijimo procesai. Todėl prieš numatomą operaciją geriau jų nevartoti.

Daugiau skaitykite

  • Acetil -L-karnitinas -  Acetil-L-Carnitina, Acetyl Carnitine, Acétyl Carnitine, Acetyl L-Carnitine, […]
  • Amino rūgštys Amino rūgštys yra būtina mūsų organizmui statybinė medžiaga, iš kurios […]
  • Beta gliukanai - beta gliukanai - 1-3,1-6-beta-glucan, 1-3,1-6-bêta-glucane, B-Glucane d’Avoine, […]
  • Silicis Pastaraisiais metais grožio industrija atsigręžė į dar vieną mineralą - silicį. […]
  • Adenozino monofosfatas - Acide 5'-adénylique, Adenine Nucleoside, Adénine Nucléoside, Adenine Riboside, […]
  • Alfa lipoinė rūgštis - Acetate Replacing Factor, A-Lipoic Acid, Acide Alpha-Lipoïque, Acide […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *