Akarbozė

Akarbozė- kas tai yra?

Akarbozė yra 2 tipo cukrinio diabeto gydymui vartojamas vaistas. Akarbozė slopina žarnyne esančius fermentus ir taip sustabdo krakmolo virškinimą. Dėl to pavalgius lėčiau didėja cukraus kiekis kraujuje.

Koks tai vaistas?

Akarbozė yra alfa gliukozidazės inhibitorius. Jis yra skiriamas siekiant padidinti periferinių audinių jautrumą insulinui ir sumažinti postprandialinę glike­miją ( tai yra glikemiją po valgio)  sergant 2 tipo CD.

Akarbozės tyrimai buvo analizuojami  gydant prediabetą. Tyrimo metu 61 proc. iš 1 429 tiria­mųjų, be gliukozės tolerancijos sutrikimo ir sutri­kusios glikemijos nevalgius, dar turėjo ir metabolinį sindromą. Kaip ir tikėtasi, prediabetas daug spar­čiau progresavo į diabetą sergantiems metaboliniu sindromu nei nesergantiems (19 proc., palyginti su 11 proc.), tačiau akarbozės poveikis buvo efektyvesnis būtent metabolinio sindromu sergančių asmenų grupėje. Tyrėjai nustatė, jog akarbozė 25 proc. sumažino 2 tipo CD išsivystymą, 34 proc. – hipertenzijos progresavimą, 49 proc. – kardiovaskulinių įvykių, tokių kaip mio­kardo infarktas, dažnį.
Kinijoje atlikti tyrimai parodė, jog akarbozė sėkmingai mažino glikemiją po valgio, gerino insulino koncentraciją kraujo serume, kai kam padėjo sumažinti trigliceridų kiekį kraujuje ir padėjo mesti svorį. Vartojančių akarbozę tarpe diabetas vystėsi lėčiau.

Tačiau vaistas sukelia ir pašalinių reiškinių. Dažniausiaivartojant akarbozę buvo stebėti įvairūs virškinimo trakto simp­tomai: pykinimas, viduriavimas, pilvo skausmas ir pūtimas ir pan. Tyrimų metu buvo pastebėta, kad nutraukus akarbozės vartojimą netenkama visų pasiektų gydymo rezultatų. Tuo tarpu nutraukus metformino skyrimą vais­to efektyvumas 2 tipo CD prevencijoje sumažėja nuo 31 proc. iki 25 proc., tačiau visiškai neišnyksta.

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *