Izostenurija ir hipostenurija

Kas yra izostenurija ir hipostenurija?

Tai yra šlapimo santykinio tankio pokyčiai. Šlapimo tankis yra kietų ir skystų šlapimo sudėtinių dalių santykis. Santykinis tankis laboratorijoje yra matuojamas urometru.Santykinis tankis apibūdina inkstų koncentracinę galią, tai yra jų sugebėjimą koncentruoti šlapimą. Paros bėgyje šis dydis papastai svyruoja: jei tarp min ir max parodymų yra nustatomas lygus arba didesnis už 0,007 skirtumas , tai reiškia, jog inkstų funkcija gera.

 Normalus šlapimo santykinis tankis yra  1,015-1,025 .

Yra nustatomi šie šlapimo santykinio tankio pokyčiai:

1) hipostenurija – 1,010-1,015 (skirtumas 0,005). Hipostenurija reiškia, jog bus sutrikusi inkstų koncentracinė funkcija (būdinga GN).
2) izostenurija – 1,009 – 1,012 (skirtumas 0,003). Izostenurija reiškia, jog yra sutrikdytos dvi inkstų funkcijos:  ir koncentracinė ir atskiedimo funkcija.
3) hiperstenurija – 1,028 – 1,050 (skirtumas 0,022).  Hiperestenurija rodo, jog yra sutrikdyta inkstų atskiedimo funkcija (būdinga oligurijai ir anurijai).

Diagnozės principai

Izostenurija ir hipostenurija gali būti nustatoma atsitiktinai,- atliekant šlapimo tyrimą.

Izostenurija

  • Izostenurija yra stebima kai šlapimo santykinis tankis yra lygus kraujo plazmos santykiniam tankiui , (tai reiškia, jog šlapimo osmoziškumas yra lygus plazmos osmoziškumui) ir išlieka tokiu pat ( maždaug 1.010) nepaistant suvartojamų skysčių kiekio ar kraujo osmosinio slėgio pokyčių.
  • Esant izostenurijai inkstų kanalėliai praranda sugebėjimą koncentruoti ir praskiesti šlapimą. Todėl glomerulų filtracijos greitis nesikeičia, nors organizmui reikia išsaugoti vandenį ir išskirti jo perteklių – nelygu organizmo pareikalavimas.
  • Izostenurija yra nustatoma esant toli pažengusiems inkstų susirgimams, tačiau gali būti nustatyta ir esant ūmiam inkstų pažeidimui.
Hipostenurija

Hipostenurija yra nustatomai kai šlapimo santykinis tankis nėra lygus kraujo plazmos santykiniaim tankiui, tačiau yra palyginus žemas ir tokiu išlieka nepaisant suvartojamų skysčių kiekio ar kraujo osmotinio slėgio pokyčių.
Esant hipostenurijai inkstų kanalėliai dar gali praskiesti ir koncentruoti šlapimą, tačiau tik tam tikrose ribose, kyrios yra artimos plazmos osmotiniam slėgiui. Dėl to glomerulų filtracijos grietis nekinta tiek, kad galėtų išsaugoti ar pašalinti vandens perteklių.
Hipostenurija dažniausiai yra nustatoma esant kai kurioms kalį prarandančioms tubulopatijoms, pjautuvinės anemijos sukeltai nefropatijai ar necukriniam diabetui.

Gydymo principai 

  • Pirmiausia yra gydoma būseną sukėlusi priežastis, stengiamasi sustabdyti ar sulėtinti inkstų ligos progresavimą, gydomas necukrinis diabetas ar pjautuvinė anemija .
    Būtina sekti paciento skysčių kiekį ir užtikrinti pakankamą hidrataciją bei skysčių tūrį.
  • Esant toli pažengusiam inkstų susirgimui gali būti taikomas pakaitinis gydymas.
  • Jeigu pacientas yra juodaodis ir yra nustatoma persistuojanti hipostenurija, būtina pagalvoti apie šeiminę pjautuvinės anemijos anamnezę ir tirti jį dėl pjautuvinės anemijos.

Daugiau skaitykite

  • Fungurija Fungurija yra grybelių buvimas šlapime. Grybeliai šlapime neretai aptinkami […]
  • Mikroalbuminurija Mikroalbuminurija yra būklė, kai  baltymo albumino su šlapimu yra išskiriama […]
  • Asimptominė bakteriurija Asimptominė bakteriurija yra bakterijų buvimas šlapime. Asimptominė […]
  • Saulašarė apksritalapė – Saulašarė apksritalapė – Drosera rotundifolia – Dew Plant, Drosera, Droséra, […]
  • Natris šlapime – Sodium, Urine Natris yra pagrindis ekstraląstelinio skysčio […]
  • Uretritas Uretritas yra  šlaplės uždegimas. Uretrito sukėlėjai gali būti įvairūs […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *