Agava amerikinė

Augalas – Agava amerikinė

Amerikine agava

Lotyniškas pavadinimas – Agave americana

Sinonimai – Amerikietiškas alavijas,  Century Plant Agave,American Aloe, Agave americana, American Agave, American Aloe, Amerikanische Agave, Century Plant, Garingboom, Hundertjährige Agave, Maguey, Pita Común, Pite, Spreading Century Plant, Wild Century Plant

Šeima – Agavinių ( Agavaceae)

Augalo aprašymas

Amerikinė agava yra  agavinių  šeimos augalų rušis. Augalas kilęs iš Meksikos, bet paplito po visą pasaulį.Agavos lapai stori,platūs, dantytais dygliuotais kraštais. Gali užaugti iki 2 m ilgio, yra mėsingi. Agavos ilgaamžės, gali gyventi iki 25 metų.  Žydi  jos tik vieną kartą per savo gyvenimą, dažniausiai apie 8-10 gyvenimo metus. Augalas išleidžia labai aukštą 8 m aukščio stiebą ir išskleidžia nuostabų geltonos spalvos žiedyną. Agavos žiedas yra apie 3 cm ilgio. Žiedai susitelkę į žiedynus. Po nužydėjimo agava  žūva. Agavos- Šiaurės ir Pietų Amerikos dykumų gyventojos. Vietiniai gyventojai jomis apsodina ganyklas- taip jos tarnauja kaip natūralios tvoros.

Agavos vardas yra kilęs iš graikų kalbos žodžio, reiškiančio ,, žavinga“. Iš tiesų augalas yra labai dekoratyvus ir įspūdingas.  Natūraliai auga tropiniuose Amerikos regionuose, tačiau išplito ir pietų Europoje, Indijoje ir Afrikoje. Dauginasi atlankomis arba sėklomis.

Iš amerikinės agavos sulčių gaminamas fermentinis gėrimas pulka, arba distiliuojamas meskalis. Iš agavos plaušo yra  gaminamos virvės.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais naudojami augalo lapai, derva ir agavos šaknys, Džiovinti agavos lapai yra naudojami kaip žarnyno ligas gydanti priemonė. Iš šviežių agavos lapų spaudžiamos sultys, gaminamas agavų sirupas, gaminamas fermentinis gėrimas pulka, taip pat distiliuojamas meskalis. Šviežių agavų lapais vietiniai gyventojai gydo daug susirgimų.

Veikliosios medžiagos

Agavos lapuose yra daug eterinių aliejų, agavos dervos, flojonolinės rūgšties, oksalo rūgšties ir oksalatų, saponozidų, kutino, hekogenino, taip pat cukraus agavozės. Agavos šaknys naudojamos skalbimui.

Naudojimas medicinoje

Agavos lapai veikia vidurius laisvinančiai, taip pat reguliuoja mėnesinių ciklą, skatina šlapimo išsisskyrimą, išoriškai veikia kaip uždegimą mažinanti priemonė. Vietiniai agavos lapus taip pat naudoja kaip insekticidinę priemonę.

Agavos lapais gydomi sumušimai, sužeidimai, nudegimai. Agavos lapų milteliai naudojami kaip uostomojo tabako pakaitalas ir čiauduliui sukelti. Veterinarijoje agavos naudojamos tik kaip vidurius paleidžianti priemonė.

Pašalinis agavos poveikis

Duomenų nėra.

Amerikinės agavos sąveika su kitais vaistais

Duomenų nėra.

Kada agavos  preparatų vartoti negalima

Duomenų nėra.

Daugiau skaitykite

  • Dirvinis asiūklis – Equisetum arvense – asiukai, dirvų eglutės, driežgegužės, eglikės, […]
  • Mėlynoji kurpelė – Mėlynoji kurpelė – Aconitum napellus – Aconite Monkshood, Blue […]
  • Raudonėlis paprastasis – Origanum vulgare L. – Paprastasis raudonėlis,  kalnašvita, raudelė, […]
  • Gulsčioji serenoja – Gulsčioji serenoja – Serenoa serrulata, Serenoa repens, Sabal […]
  • Melisa vaistinė – Melisa vaistinė, Vaistinė melisa – Melissa officinalis – Citrininė […]
  • Triskiautė žibuoklė – Triskiautė žibuoklė – Hepatica nobilis Garsault –žibutė, žibuolė, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *