Alkoholis ir vėžys

Alkoholis ir vėžys

Yra manoma, jog alkoholio vartojimas skatina kai kurių vėžio formų išsivystymą, įskaitant:

Galvos ir kaklo vėžį ir burnos bei gerklės vėžį. Susirigimo rizika susirgti šios formos vėžiu didėja priklausomai nuo alkholio suvartojimo.

Stemplės vėžį, ypatingai žvynelinį stemplės vėžį. Rizika susirgti šios rūšies vėžiu yra labai stipriai susijusi su alkoholio vartojimu, net vartojant jį nedidelėmis dozėmis.

Krūties vėžį- tyrimai rodo, jog net vartojant alkoholį vidutiniškais kiekiais, tai yra vartojant >2 alkoholio vienetus/dieną didėja rizika susirgti krūties karcinoma. Manoma, jog net  2–10%  iš visų krūties vėžio atvejų yra susiję su alkoholio vartojimu, tačiau karcinogenezės mechanizmas šiai diena nėrai išaiškintas. Visgi yra manoma, jog jis susijęs su cirkuliuojančių estrogenų ir androgenų kiekiu.

Hepatoceliulinę karcinomą (HCK, HCC ) – dideliais ar vidutiniais kiekias vartojant alkoholį vystosi rizika susirgti kepenų ciroze, o pastaroji yra hepatoceliulinio kepenų vėžio rizikos faktorius. Dar nėra aišku ar padidinto alkoholio kiekio vartojimas nesant kepenų cirozei yra  faktorius kepenų vėžiui atsirasti.

Daugelių tyrimų duomenimis yra patvirtinta, jog alkoholis neretai yra vartojamas kartu su tabaku. Šie du faktoriai veikia sinergistiškai vėžio atsiradimui, tačiau kaip kiekvienas iš jų atskirai skatina konkretaus vėžio išsivystymą vartojant juos kartu spręsti šiai dienai yra labai sunku.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *