Alpinė rasakila

Alpine rasakilaAugalas – Alpinė rasakila

Lotyniškas pavadinimas – Alchemilla alpina

Sinonimai – alpine lady’s-mantle,Alchemilla alpina, Alchemillae Alpinae Herba, Alchémille des Alpes, Alchémille Alpine, Alchémille Argentine, Alchémille à Feuilles Pliées.

Šeima – Erškėtiniai ( Rosaceae)

Augalo aprašymas

Alpinė raskila yra neaukštas, užaugantis  iki 15 cm aukščio erškėtinių šeimo sžolinis augalas. Rasakilos lapai sudėtiniai, sudaryti iš 5-7 lapelių, jų  viršutinė pusė – tamsiai žalia, apatinė – sidabrinė, pūkuota. Rasakilos žiedai geltonos spalvos, labai dekoratyvūs. Alpinės rasakilos gimtinė – Pirėnų ir Alpių kalnai. Ji mėgsta augti uolėtose vietovėse bei kalnų ganyklose. Labai tinka apželdinimui, ypač alpinariumams.

Rasakilos žydi visą vasarą -nuo birželio pradžios iki rugpjūčio vidurio. Vaistinė medžiaga yra renkama augalui jau nužydėjus.

Rasakilose daug taninų, kurie veikia sutraukiančiai ir slopina žarnyno uždegimus. Nuo senovės vartota kaip sutraukiantis, skausmą malšinantis augalas. Visas rasakilos rūšis viduramžiais labai vertino alchemikai. Rasakilos lapai kaupia vandenį, kurį savo bandymams senovėje ir rinkdavo alchemikai. Kalnų piemenys jau senovėje pastebėjo, jog rasakilos lapai gydo gyvulių viduriavimus ir ypač enteritus, tačiau rasakilų turinčiose ganyklose gyvuliams leisdavo ganytis jau rasai nudžiūvus, nes galvodavę, jog šlapia žolė tik dar labiau sudirgins gyvulių žarnyną.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra naudojamas džiovinta augalo žolė. Šiaurės Europos gyventojai alpinės rasakilos lapus virdavo ir naudodavo pudingų gamybai.

Veikliosios medžiagos

Alpinės rasakilos sudėtyje yra labai daug sutraukiančių medžiagų- taninų. Iš jų svarbiausias yra ellagitaninas, kurio lapuose gali būti nuo 6,4 iki 8,4 procentų.

Naudojimas medicinoje

Alpinės rasakilos poveikis nėra labai stiprus. Ji vertinama kaip vidutiniškai slopinanti uždegiminius reiškinius,k jai būdingas nestiprus skausmą mažinantis ir švelniai sutraukiantis poveikis. Istoriškai rasakilos lapų  ištraukomis plautos žaizdos ir sužeidimai, ji naudota viduriavimų gydymui, taip pat kaip mėnesinių ciklą reguliuojanti priemonė , mėnesinių skausmų mažinimui. Teigiama, jog rasakilos ištraukos gali  būti naudojamos esant pernelyg gausioms mėnesinėms, menopauzės simptomų gydymui, taip pat esant pernelyg gausiom išskyrom, taip pat padeda pasveikti po gimdymo. Sutraukiantis rasakilos veikimas naudojamas spuogotos odos priežiūrai. Teigiama, jog rasakila taip pat mažina karščiavimą, skatina šlapimo išsiskyrimą, veikia švelniai raminančiai. Manoma, jog alpinė rasakila veikia stipriau ne kitos rasakilos rūšys, tačiau augalas mažai tyrinėtas, mokslinių šio teiginio įrodymų nėra. Alpinės rasakilos šaknys pasižymi tokiom pat vaistinėm savybėm , tačiau beveik nenaudojamos. Augalas daugiausia vertinamas ir naudojamas dėl sutraukiančių savybių.

Alpinės rasakilos  vartojimo formos

Iš džiovintų alpinės rasakilos lapų gaminamos ištraukos ir tinktūros virti augalo lapai vartojami maistui.

Pašalinis alpinės rasakilos poveikis -Augalas mažai tyrinėtas. Literatūroje duomenų nėra.

Alpinės rasakilos sąveika su kitais vaistais – Literatūroje duomenų nėra.

Daugiau skaitykite

  • Vaistinė baltašaknė – Vaistinė baltašaknė – Polygonatum odoratum (Mill.) Druce, Plygonum […]
  • Akenis juosvasis – Ballota nigra –Black horehound, Stinking horehound, Schwarznessel, […]
  • Kulkšnė saldžialapė Augalas – Kulkšnė saldžialapė Lotyniškas pavadinimas –  Astragalus […]
  • Vaistinė kraujalakė – Vaistinė kraujalakė – Sanguisorba officinalis – sravanosė, […]
  • Levanda tikroji – Levanda tikroji, Tikroji levanda – Lavandula angustifolia – Paprastoji […]
  • Šunobelė dygioji – Šunobelė dygioji – Rhamnus catharticus – šunobelė, dygioji […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *