Antivirusiniai vaistai

Antivirusiniai vaistai

·· Acikloviras, valacikloviras, ir famcikloviras yra naudojami herpes viruso sukeltoms infekcijoms gydyti (herpes simplex, varicella zoster). Visi 3 preparatai šį virusą veikia maždaug vienodai efektyviai.

·· Valgancikloviras, gancikloviras, ir foskarnetas (foscarnet)- yra skirti citomegalo viruso  [CMV] sukeltų infekcijų gydymui. Jų efektyvumas yra panašus. Šie preparatai taip pat tinka herpes simplex bei vėjaraupių gydymui. Valgancikloviras yra geriausias preparatas ilgalaikiam citomegalo viruso sukeltam retinitui gydyti.

Pašaliniai šių preparatų veikimo reiškiniai:

— Valgancikloviras ir  gancikcloviras: sukelia neutropeniją ir slopina kaulų čiulpus.
— Foskarnetas: veinkia nefrotoksiškai

·· Telapreviras, bocepreviras, simepreviras, sofosbuviras – visi šie preparatai yra skirti peroraliniam lėtinio hepatito C gydymui. Nei vienas iš jų nėra skiriamas po vieną. Sofosbuviro nebūtina skirti kartu su interferonu.

Peroralinių Hepatito C preparatų veikimo mechanizmas

•• Sofosbuviras: yra RNR polimerazės inhibitorius
•• Simepreviras, bocepreviras, ir telaprevir:  yra proteazių inhibitoriai. Jie slopina virusų baltymų sintezę ir taip slopina jų subrendimą.

·· Oseltamiviras ir zanamiviras (tai yra neuraminidazės inhibitoriai): yra veikia gripo virusą ( Influenza A ir B).

·· Ribavirinas: naudojamas virusinio Hepatito C (skiriant kartu su interferonu), respiracinio sincitinio viruso (RSV) gydymui. Pašalinis ribavirino poveikis – sukelia anemiją.

·· Lamivudinas, interferonas, adefoviras, tenofoviras, entecaviras ir telbivudinas – yra skiriami lėtinio Hepatito B gydymui.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *