Gauruotoji unkarija

Gauruotoji unkarijaAugalas – Gauruotoji unkarija

Lotyniškas pavadinimas – Uncaria tomentosa

Sinonimai – katės nagas, vilkakora, vilacacora,Griffe du Chat, Liane du Pérou, Life-giving Vine of Peru, Samento, Uña de Gato, Uncaria guianensis, Uncaria tomentosa.

Šeima – Raudiniai (rubiaceae)

Augalo aprašymas

Gauruotoji unkarija yra  žieduotoji liana, auganti drėgnuose Centrinės ir Pietų Amerikos miškuose, Gvatemaloje, Kosta Rikoje, Kolumbijoje, Panamoje, Peru ir Venesueloje. Vietiniai indėnai vadina ją vilcacora, ispanai – „katės nagu“ (uña de gato). Lianos žievę indėnai  vartoja jau ne vieną šimtą metų. Spėjama, kad Uncaria tomentosa galima gydyti onkologinius susirgimus, tačiau mokslinių tyrimų šiuo klausimų nepakanka. Panašių lianų yra bene 30 rūšių. Lygiagrečiai su Uncaria tomentosa yra vartojama ir kita liana Uncaria guianesis, kurie geriau žinoma europiečiams.Abu augalai yra panašūs ir neretai laikomi tuo pačiu augalu. Perkant katės nago preparatus tikrai vertėtų pasidomėti, iš kokios medžiagos jie yra išgauti. Nes maždaug iki 9 dešimtmečio tai buvo vienas iš plėšriausiai naikinamų džinglių augalų. Tikro katės nago gamtoje beveik nebelikę, todėl jis auginamas pramoniniu būdu. Ne visos Lotynų Amerikos šalys rūpinasi ekologija, todėl vertėtų paieškoti ekologiškai išauginto katės nago preparato- kad papildomai nenusipirktumėte pesticidų ir kitų chemikalų dozės.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra vartojama lianų  žievė.

Veikliosios medžiagos

Laboratoriniais tyrimais nustatyta, jog šios lianos žievėje yra daug  pentacilinkių oksiindolo alkaloidų (POA), kurie skatina imuninės sistemos funkciją, pasižymi antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis. Alkaloidų šio augalo žievėje yra aptinkama nuo 0,03 iki 3,0 proc. Taip pat yra triterpenoidų glikozidų, tetraciklinių oksiindolo alkaloidų (TOA),sterolių, flaconoidų ir raugų( epikatecchino) bei proantocianidinų, tačiau jų kiekis paruoštoje medžiagoje priklauso nuo temperatūros ir kitų išorės veiksnių. Vietiniai indėnai šiuo augalu gydo daugelį ligų, tačiau gydymas nėra kliniškai pagrįstas. Vyrauja nuomonė, jog katės nagas gali gydyti vėžį arba ŽIV infekciją. Kol kas taip teigti yra drąsu.  Iš tikrųjų kliniškai tėra užfiksuotas vienas atvejis, kai rūkoriui vartojant šaldytą lianos žievę sumažėjo  šlapimo pūslės vėžio  žymekliai. Tačiau daugiau klinikinių tyrimų nėra atlikta.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai vietiniai Ašaninkos  indėnai šia liana gydo astmą, sąnarių uždegimus, osteoartritus, cukraligę, reumatoidinį artritą. Lianos žievė kaip maisto papildas rekomenduojamas infekuotiems ŽIV, tačiau šios rekomendacijos nėra pagrįstos jokiais klinikiniais tyrimais. Manoma, jog augalas veikia imunostimuliuojančiai. Juo gydyti uždegimai, augliai, skrandžio opos, dizenterija, taip pat naudojamas kaip kontraceptinė priemonė. Vietiniai gyventojai katės nagą naudoja žaizdų plovimui.

Spėjama, kad katės nagas stiprina imunitetą ir padeda organizmui kovoti su uždegimu bei infekcija. Manoma, jog katės nagas gali būti naudingas sergantiems lėtinio nuovargio sindromu, reumatoidiniu artritu, opiniu kolitu ir astma. Sklando legendos apie šio augalo priešvėžines savybes- tačiau jos nebuvo įrodytos rimtais moksliniais tyrimais. Nepaisant to neretai šio augalo preparatus perka būtent siekiant sustabdyti chemoterapijos pašaliniams efektams.

Kliniškai šiai dienai yra patvirtinta, jog vartojant katės nago preparatus gerėja sergančiųjų osteoartritu  ir reumatoidiniu artritu būklė. Dvigubu aklu metodu atliktas tyrimas patvirtino, jog vartojant po 100 mg šaldytos šios lianos šaknies po 4 savaičių pacientų būklė buvo žymiai geresnė nei placebo grupėje.

Moksliniais tyrimais patvirtinta, jog katės nago šaknies ir stiebo žievėje esančios medžiagos veikia priešuždegimiškai, taip pat pasižymi antioksidaciniu bei imuninę sistemą stimuliuojančiu poveikiu. Vandeninėse katės nago ištraukose esantys POA sktaina leukocitų gamybą ir stiprina nespecifinį imunitetą. Manoma, jog jos taip pat gali slopinti auglių ląstelių augimą. Augalo žievės ištraukos veikia stipriai priešuždegimiškai. Peru valstybėje buvo tiriamas šio augalo poveikis ŽIV infekuotiems- rezultatai nėra aiškūs, šiai dienai manoma, jog augalas gali duoti naudos, tačiau tai nėra įrodyta.

Katės nago išleidimo formos

Yra vartojama šaldyta lianos šaknies žievė, džiovinta lianos žievė ir katės nago žievės tinktūra. Europoje katės nago preparatai nėra įtraukti į vaistų sąrašus. JAV ir Kanadoje  jie parduodami tik kaip maisto papildas.

Dozavimas

Klinikiniai bandymai parodė, jog osteoartrito gydymui efektyvi dozė yra 100 mg per dieną.

Katės nago arbata yra ruošiama taip

Imama 1/4 arbatinio šaukštelio (1g ) džiovintos žievės ir užpilama 1 puodeliu verdančio vandens, leidžiama pritraukti. Po to nukošiama ir geriama po 1 puodelį tris kartus per dieną.

Katės nago tinktūra yra geriama po 1/4-1/2 arbatinio šaukštelio du kartus per dieną. Rekomenduojama standartizuoto ekstrakto dozė yra 20-60 mg 1 kartą dienoje.

Pašalinis katės nago poveikis

Nėra užregistruotas, nes šis augalas nėra pakankamai gerai kliniškai ištyrinėtas. Kartais vartojant katės nago preparatus pasitaiko galvos skausmai, galvos svaigimas ir vėmimas.

Gauruotosios unkarijos  sąveika su kitais vaistais

Gauruotosios unkarijos preparatai gali sąveikauti su kraujo spaudimą reguliuojančiais vaistais.

Kada gauruotosios unkarijos preparatų vartoti negalima

Gauruotoji unkarija šiuo metu yra vienas iš labiausiai rekomenduojamų maisto papildų. Tačiau ją atsargiai reikėtų vartoti, o gal ir iš viso vengti  sergantieji autoimuniniais susirgimais, išsėtine skleroze, ir džiova.

Preparatas nėra pakankamai  ištyrinėtas, įrodymai apie jo naudingumą nėra kliniškai pagrįsti, todėl jo nereikėtų vartoti nėščioms ir maitinančioms motinoms.

Tradiciškai vietinių indėnų jis yra naudojamas nėštumui nutraukti ir kaip pastoti trukdanti priemonė, todėl planuojantiems nėštumą jis nėra rekomenduojamas.

Šiai dienai tikrai nėra aišku ar šio augalo preparatai yra pakankamai saugūs onkologinių ligų gydymui.

Žinoma tik viena – augalas stimuliuoja imuninę sistemą, todėl po organų persodinimo operacijos jis tikrai netinka.

Gauruotosios unkarijos preparatų negalima vartoti kartu su arterinį kraujospūdį mažinančiais preparatais.

Daugiau skaitykite

  • Akišveitė vaistinė – Euphrasia officinalis –Pievinė akišveitė, Vaistinė akišveitė, […]
  • Valgomoji bulvė – Valgomoji bulvė – Solanum tuberosum – Irish Potato, Ja Ying Ye, […]
  • Ankstyvasis šalpusnis – Ankstyvasis šalpusnis – Tussilago farfara – baltapusniai, baltapusiai, močeka, […]
  • Laumiaplaukis adiantas – Laumiaplaukis adiantas – Adiantum capillus-veneris – Veneros […]
  • Vynmedis tikrasis – Vynmedis tikrasis –  Vitis vinifera –Activin, Black Grape Raisins, […]
  • Amalas paprastasis – Viscum album L. – amalvas, amolas, javaras, jievaras, jovaras, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *