Karčiavaisis citrinmedis

Karciavaisis citrinmedisAugalas – Karčiavaisis citrinmedis

Lotyniškas pavadinimas –Citrus  aurantium

Sinonimai – Aitrusis apelsinas, Bitter orange, Seville orange, zhi shi, chongcao, chih-shih, Bigarade, Aurantii Fructus, Aurantii fructus immaturus, Aurantii pericarpium, Aurantium, Bigarade, Bitter Orange Flower, Bitter Orange Peel, Chao Zhi Ke, Chisil, Citrus amara, Citrus aurantium, Citrus Aurantium Fruit, Citrus bigarradia, Citrus vulgaris, Extrait de Zeste d’Orange, Fleur d’Orange Amère, Flos Citri Auranti, Fructus Aurantii, Fructus Aurantii Immaturus, Green Orange, Kijitsu, Methyl-Synephrine, Methyl-Synephrine HCl, Méthyl-Synéphrine HCl, Methyl Synephrine, N-Methyltyramine, Naranja Amarga, Neroli Oil, Norsynephrine, Octopamine, Octopamine HCl, Orange Amère, Orange de Séville, Orange Peel Extract, Orange Verte, Seville Orange, Shangzhou Zhiqiao, Sour Orange, Synephrine, Synéphrine, Synephrine HCl, Synéphrine HCl, Synephrine Hydrochloride, Zeste d’Orange Amère, Zhi Ke, Zhi Qiao, Zhi Shi

Šeima – Rūtiniai (Rutaceae)

Augalo aprašymas

Karčiavaisis citrinmedis yra rytų Afrikoje, Arabijoje, Sirijoje, Italijoje, Ispanijoje ir Šiaurės Amerikoje augantis visžalis medis. Šis augalas taip pat auginamas pietinės Europos valstybėse. Karčiavaisis citrinmedis kitaip dar yra vadinamas karčiuoju apelsinu. Šį augalą gerai pažinojo senovės graikai. Yra manoma, jog tai buvo pirmoji Europoje auginama apelsinmedžių rūšis, kuri buv0 sukultūrinta maždaug XII amžiuje. Europiečiai saldžiuosius apelsinus pradėjo auginti tik XV amžiuje. Manoma, jog šis augalas Europon atkeliavo iš Azijos. Kartieji apelsinmedžiai plačiai auginami Pietų Europoje bei JAV – Floridos valstijoje.

Aitriojo apelsino medžiai išauga ik nuo 8 iki 10 m aukščio. Lapai  tamsiai žali, blizgūs ir standūs, jų lapkočiai su plačiais sparneliais. Augalas žydi kvapniais baltais arba rožiniais žiedais. Jo vaisiai kiek panašūs į mandarinus, tik yra gerokai smulkesni.

Karčiavaisiai citrinmedžiai gali būti auginami gerai  nuo skersvėjų apsaugotoje, ir  saulės apšviestoje ir įšildomoje vietoje. Dirvožemis turi būti trąšus, bei vandeniui laidus, nes šiems medžiams reikia labai daug drėgmės.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais gali būti vartojami nedideli šio augalo vaisiai, bei džiovintos šio mandarino žievelės, nuo kurių pašalintas vidinis baltasis sluoksnis. Jos  yra vadinamos chen-pi. Karčiavaisio citrinmedžio lapai plačiai vartojami liaudies medicinoje.

Karčiojo citrinmedžio lapai yra naudojami antpilams gaminti. Skinami ir džiovinami lauke.
Iš žiedų gaminamas apelsino žiedų vanduo bei antpilai. Žiedai paprastai yra skinami ryte, kol jie  dar nėra visiškai išsiskleidę. Jie yra džiovinami lauke, saulėkaitoje.

Vaisių žievelė yra lupama nuo nevisiškai sunokusių vaisių ir džiovinama lauke. Iš jos gaminamas eterinis aliejus ir flavonoidai.

Veikliosios medžiagos

Šio augalo vaisių žievelėje yra daug veikliųjų medžiagų, iš kurių plačiausiai yra žinomas aromatinis aliejus. Jame taip pat daug alkaloidų – sinefrino, oktopamino ir N- metiltiramino ir karotenoidų. Taip pat aptikta vitamino C, monoterpenų bei širdies veiklą reguliuojančio natsudaidaino. Augalo lapuose yra  šiek tiek eterinio aliejaus, kuris vadinamas karčiavaisių citrinmedžių lapų eteriniu aliejumi. Žiedų eterinis aliejus vadinamas karčiavaisių citrinmedžių eteriniu aliejumi, arba neroliu. Šis aliejus plačiai taikomas aromaterapijoje. Iš vaisių žievelių gautame eteriniame aliejuje būna iki 90 proc limoneno daug vitamino C, flavonoidų ir kartumynų- naringino.

Naudojimas medicinoje

Meksikos ir Pietų Amerikos gyventojai aitriojo apelsino lapus naudojo nemigos, neuralgijų, artritų bei viduriavimo gydymui. Vaisių žievelė yra naudojama virškinimo sutrikimų, tachikardijos  ir padidėjusio kraujospūdžio gydymui. Tradicinėje kinų medicinoje nesunokusių vaisių žievė naudojama virškinimo sutrikimų, pilvo skausmų, dizenterinio viduriavimo gydymui. Jeigu ligonis yra silpnas- yra renkamasi sunokusio vaisiaus žievė, kuri veikia švelniau. Indijoje Nero aliejus yra maišomas su vazelinu ir naudojamas kaip profilaktinė priemonė prieš dėles. Apelsino žiedų vanduo naudojamas paskaninti vaistams. Augalo žiedai ir lapai naudojami skrandžio negalavimų – viršikinamojo trakto spazmams slopinti, kirminų varymui, kaip raminamoji, tonizuojančioji arba tulžies sekreciją skatinanti priemonė. Aliejus taip pat plačiai naudojami kvepalų gamyboje. Karčiojo apelsino vaisiai taip pat gali būti naudojami konservų, aperityvų ir prieskonių gamybai.

Gydomosios  karčiavaisio citrinmedžio savybės

Tradicinėje kinų medicinoje augalas naudojamas kepenų bei virškinimo funkcijų gerinimui bei esant nevirškinimui.

Augalo preparatuose gausu medžiagų, kurios veikia kraujagyslių veiklą reguliuojančiusn nervus. Šio poveikio esmė- kraujagyslių spazmas, ypač nosies, sinusų ir Eustachijaus vamzdžio. Ši augalo savybė naudojama alerginių reakcijų slopinimui. Kiniečių medikai teigia, jog aitriojo apelsino preparatai gali sustabdyti vėžio plitimą, tačiau mokslinių tyrimų pagrindžiančių šį teiginį nėra.

Korėjoje atlikti laboratoriniai tyrimai leidžia manyti, jog šio augalo ištraukos gali užmušti rotavirusą – vaikų viduriavimo sukėlėją.

Specifinės karčiavaisio citrinmedžio vartojimo situacijos

 Anemija 

Aitriojo apelsinmedžio žievelėje yra daug vitamino C, kuris gali pagerinti geležies įsisavinimą.

 Miokardo infarktas, perkaitimas ir padidėjęs arterinis kraujospūdis 

Vaisiaus žievėje esantis sinefrinas stimuliuoja femoralinės arterijos veiklą reguliuojančius nervus, dėl ko susilpnėja kraujotaka į šias kraujagysles ir taip pagerinama širdies, plaučių, inkstų ir smegenų kraujotaka. Šis poveikis yra silpnas, tačiau yra pakankamai efektyvus esant arterinės kraujotakos nepakankamumui.

Karčiavaisis citrinmedis taip pat padeda išlaikyti elektrolitų pusiausvyrą, kas yra naudinga esant perkaitimui.

Jo sudėtyje esantis natsudaidainas reguliuoja širdies ritmą. Didelės natsudaidaino dozės skatina širdies ritmą, tačiau didelės šios medžiagos dozės pasižymį širdies veiklą retinančiu poveikiu, tačiau nesusilpnina smegenų ir inkstų kraujotakos. Manoma, jog natsudaidainas stiprina širdies raumenį ir silpnina kojų kraujotaką. Jo veikimo pasėkoje stiprinama kraujotaka viršutinėje kūno dalyje, nes slopinama kraujotaka į apatinę kūno dalį. Tikimasi, jog šis augalas gali būti naudingas gydant širdies nepakankamumą.

 Virškinimo sutrikimai 

Aitriojo apelsinmedžio vaisiai taip pat naudingi gydanti virškinimo sutrikimus . Jie mažina pykinimą, dujų kaupimąsi ir skatina virškinimą. Taip pat naudingi esant vidurių pūtimui.

 Kepenų vėžys 

Karčiojo citrinmedžio viasiuose yra monoterpenų- tokių kaip d-limonenas. Jie slopina auglių augimą. Laboratoriniai tyrima patvirtino, kad d-limonenas stabdo storosios žarnos vėžio ir kepenų ląstelių vėžio augimą.

 Viršsvoris 

Šio augalo sudėtyje yra medžiagų, kurios sugeba jungtis prie B ląstelių receptorių, kurie yra vadinami B-3 receptoriais. Šios reakcijos pasekmė – iš riebalinių ląstelių greičiau išskiriami riebalai ir skatinama medžiagų apykaita. Dėl to augalas neretai dedamas į lieknėjimo preparatų sudėtį vietoje epinefrino. Mokslinių svorį mažinančių šio augalo tyrimų kol kas trūksta ir vertinimai kol kas yra prieštaringi.

Pašalinis karčiojo citrinmedžio  poveikis

Karčiojo citrinmedžio aliejus gali sukelti fototoksines reakcijas, ypač šviesiaplaukiams ir šviesiaakiams. Šios reakcijos dažniausiai pasireiškia kai aliejus tiesiog tepamas ant odos, tačiau yra užfiksuota fototoksinių reakcijų ir vartojant karčiojo citrinmedžio preparatus.

Karčiojo citrinmedžio aliejus taip pat neturėtų būti vartojamas be gydytojo priežiūros. Didelės jo žievės dozės gali sukelti žarnų koliką bei traukulius, kurie gali būti mirtini mažiems vaikams. Todėl visi karčiojo citrinmedžio preparatai turėtų būti vartojami tik gydytojo nurodytomis dozėmis.

Šio augalo preparatai veikia žarnyno ir gimdos audinius. Mažos šių preparatų dozės veikia spazmolitiškai ir stabdo jų veiklą, tačiau didelės preparatų dozės veikia priešingai – skatina žarnų spazmus ir gimdos susitraukimus.

Taip pat yra pastebėtas ir kontraceptinis karčiojo citrinmedžio preparatų poveikis.

Karčiojo citrinmedžio sąveika su kitais vaistais
 Nuskausminantys preparatai  – Karčiojo citrinmedžio preparatai gali sąveikauti su narkotiniais nuskausminamaisiais vaistais – kodeinu ir kokainu. Vartojami kartu gali sukelti aritmijas ir didinti arterinį kraujospūdį.

 Imunosupresiniai vaistai  – Karčiojo citrinmedžio ištraukos didina ciklosporino kiekį kraujuje.

 Citochromas  – Laboratoriniai tyrimai nustatė, jog šio augalo veikliosios medžiagos slopina citochromą P450 3A (CYP3A). Tai kepenų fermentas, kuris padeda kepenų ląstelėms pašalinti toksinus iš organizmo, todėl šio augalo preparatai neturėtų būti vartojami kartu su vaistais kurie yra metabolizuojami veikiant CYP3A.

 Barbitūratai  – 2002 m. Brazilijos mokslininkai nustatė, kad karčiojo citrinmedžio lapų eterinis aliejus sustiprina barbitūratų poveikį ir prailgina miego trukmę.

Išleidimo formos

Karčiojo citrinmedžio preparatai gali būti išleidžiami kaip aliejai, taip pat kaip džiovinta vaisių žievė  bei tinktūra.

Dozavimas

Karčiavaisių citrinmedžių žiedų arbata

Tradiciškai geriama siekiant sumažitni nervinį dirglumą ir  miego gerinimui.

Į 150 ml verdančio vandens įberiama iki 5-10  g džiovintų žiedų. Leisti pritraukti ir išgerti  vakare prieš miegą.

Karčiavaisių citrinmedžių žiedų ištrauka

Tradiciškai rekomenduojama virškinimo sutrikimams gydyti.

5 g džiovintų žiedų užpilama 1l verdančio vandens. Indą reikia uždengti, palaikyti apie 5 min ir  nukošti. Geriama iki3 kartus per dieną po valgio po 1 puodelį.

Karčiavaisių citrinmedžių aliejaus vonios

Tiks pavargus, norint atsipalaiduoti po sunkios  darbo dienos.

Į vonią įlašinkite 4 lašus karčiavaisių citrinmedžių eterinio aliejaus.

Džiovinta vaisių žievė

Įprastai  imama 1-2 g džiovintos vaisių žievės  vienam puodeliui vandens. Pavirinama 10- 15 minučių ir geriama kasdien.

Tinktūra paprastai skiedžiama vandeniu : 2-3 ml santykiu 1:1 iki 1:5. Geriama iki 3 kartų per dieną.

Aliejus vidiniam vartojimui  yra nerekomenduojamas.

Kada karčiavaisio citrinmedžio preparatų vartoti negalima

  • Vaisių preparatai gali netikti žmonėms, sergantiems reumatu.
  • Šio augalo preparatų nereikėtų vartoti kartu su širdies veiklą reguliuojančiais vaistais.
  • Augalo preparatai neturėtų būti vartojami kartu su vaistais, kurie yra metabolizuojami su citochromu P450 3A (CYP3A).
  • Senovės kinų medicininiai traktatai nerekomenduoja augalo vartoti nėščiosioms. Tačiau Amerikiečių Vaistinių Augalų Produktų Asociaciją augalo preparatus priskiriam 1 klasei- tai yra kaip saugius vartoti nėštumo metu.
  • Dėl galimų fototoksinių reakcijų, šio augalo preparatų nereikėtų vartoti vasarą, lankantis soliariumuose ir ruošiantis atostogauti saulėtose vietose, ypač šviesiaplaukiams ir šviesiaakiams.
  • Augalo aliejaus nereikėtų tepti tiesiogiai ant odos. Vartojant šį aliejų nereikėtų degintis- net ir soliariumuose.
  • Augalo preparatai neturėtų būti vartojami be gydytojo priežiūros ir turėtų būti vartojami tik gydytojo nurodytomis dozėmis ir su jo rekomendacijomis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *