Nuodingoji šunpetrė

Nuodingoji sunpetreAugalas – Nuodingoji šunpetrė

Lotyniškas pavadinimas – Aethusa cynapium

Sinonimai – Fool’s Parsley, Lesser Hemlock, Dog Poison, Apium rusticum, Ache des Chiens, Aethusa cynapium, Ciguë des Jardins, Ciguë des Moissons, Dog Parsley, Dog Poison, Éthuse Ciguë, Faux Persil, Fool’s-Cicely, Fools Parsley, Lesser Hemlock, Perejil Loco, Perejil Traidor, Persil des Chiens, Petite Ciguë, Small Hemlock

Šeima – Skėtinių, Salierinių (Apiaceae, Umbelliferae)

Augalo aprašymas

Nuodingoji šumpetrė yra vienmetis žolinis augalas, išvaizda primenantis petražolę. Šunpterės šaknis verpstiška, stiebas tamsiaviduris.  Lapai yra tamsiai žali, apatinė pusė blizga. Skėčiai su 12-18 stipinų. Žolė turi specifinį nemalonų česnaką primenantį kvapą. Žiedynkočiai yra ilgi. Žiedai smulkūs, vainiklapiai balti. Žydi nuo gegužės pabaigos iki spalio mėn. Vaisiai 2-3 mm ilgio ir 2-2,5 mm pločio. Augalas yra labai nuodingas. Paplitęs visoje Europos teritorijoje.

Naudojamos augalo dalys

Kažkada gydymo tikslais buvo vartojami džiovinti augalo lapai. Šiuo metu dėl toksiškumo jis nebenaudojamas. Nuodingosios šunpetrės homeopatiniai preparatai yra naudojami virškinimo trakto susirgimų gydymui.

Veikliosios medžiagos

Šunpeterėse yra eterinio aliejaus, alkaloido cinapino ir organinių rūgščių. Nuodingas gyvuliams ir žmonėms. Augalo toksiškumą lemia alkaloidas cinapinas. Žmonės dažniausiai apsinuodiję, sumaišė šunpetrę su petražolėmis.

Naudojimas medicinoje

Kadaise, viduramžiais buvo vartojamas kaip viduriavimą stabdanti  bei raminanti priemonė. Tačiau yra labai nuodingas ir  jau daug metų nenaudojamas.

Pašalinis šunpetrės poveikis

Apsinuodijimo nuodingąja šunpetre požymiai

Išsiplečia akių vyzdžiai, atsiranda seilėtekis, viduriavimas, vėmimas.Greitai silpstama, netenkama jėgų, vystosi sąmonės pritemimas, regėjimo sutrikimai, sujaudinimas, vėliau mieguistumas. Nesuteikus pagalbos mirštama nuo kvėpavimo centro paralyžiaus.

Daugiau skaitykite

  • Vaistinė baltašaknė – Vaistinė baltašaknė – Polygonatum odoratum (Mill.) Druce, Plygonum […]
  • Sauskrūmis šluotinis – Sauskrūmis šluotinis – Sarothamnus scoparius –Šluotinis sausakrūmis, Bannal, […]
  • Žalioji rūta – Žalioji rūta – Ruta graveolens – Common Rue, Garden Rue, German Rue, […]
  • Kaštonas paprastasis – Kaštonas paprastasis – Aesculus hippocastanum – Horse Chestnut, Aescin, […]
  • Rožinė žiemė – Rožinė žiemė   – Vinca rosea, Catharanthus roseus – […]
  • Paprastoji bitkrėslė – Paprastoji bitkrėslė – Tanacetum vulgare, Chrysanthemum vulgare […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *