Rojinis imbierpipiris

Rojinis imbierpipirisAugalas – Rojinis imbierpipiris

Lotyniškas pavadinimas – Aframomum melegueta Rose

Sinonimai – Grains of Paradise, Melegueta Pepper, Guinea Grains, Aframomum melegueta, Afrika Kakulesi, Alligator Pepper, Amomum melegueta, Graine de Paradis, Graines de Guinée, Grani de Meleguetta, Granos de Guinea, Granos del Paraíso, Guinea Grains, Guinea Pepper, Guineapfeffer, Khayrbûâ, Malagettapfeffer, Melagueta, Malaguette, Malagvet, Maleguetta Pepper, Mallaguetta Pepper, Maniguetta, Maniguette, Maniquette, Melegeti Aframon, Melegueta, Melegueta Pepper, Meleguetapfeffer, Meleguetta Pepper, Méléguette, Paradieskörner, Paradiskorn, Pimienta Melegueta, Plante du Paradis, Poivre de Guinée, Poivre du Paradis, Qâqullah Dhakar, Rajskiye Zyorna, Semence de Paradis, Sha Ren.

Šeima – Imbieriniai (Zingiberaceae)

Augalo aprašymas

Rojinis imbierpipiris yra raudonos spalvos žolinis aromatinis vaistingasis augalas, panašus į švendrę. Jis užauga iki 3 m aukščio. Augalas labai kvepia. Augalo lapai siauri ir ilgi, vos prisilietus pradeda kvepėti panašiai kaip kardamonas. Imbierpipiris auga trąšioje dirvoje, jam reikalinga pastovi didesnė nei 18 ° C aplinkos temperatūra. Jis mėgsta drėgmę ir nemėgsta tiesioginės saulės šviesos. Vaisius 10 cm dydžio, gelsvai oranžinės spalvos.Vasiaus viduje – labai daug rudų maždaug 2 mm skersmens kvapnių sėklų, kurios vertinamos kaip prieskonis, iš jų gaminmai maisto priedai, kvėpikliai.  Vaisiai renkami nebaigę nokti – kad nebūtų prarastos aromatinės sėkos. Sėklos yra džiovinamos ir vartojamos kaip prieskonis. Rojinis imbierpipiris yra paplitęs atogrąžų Azijos ir Afrikosgyventojas, auginamas Ganoje.

Į Europą augalas pateko tik XIII amžiuje, kur metraščiuose jau žymimas kaip prieskonis., tačiau vadinamas ,, Paryžiaus sėkla“. Kadangi juodieji pipira būdavo labai brangūs, europiečiai labai greitai pamėgo imbierpipirį. Manoma, jog į Europą jis atkeliavo per Sacharą su arabų pirkliais. Juo prekiavo portugalų pirkliai.Europiečiai imbierpipiriu paskanindavo vynus ir alų.Labiausiai jis buvo mėgiamas XVI amžiuje. Karalienė Elžbieta I ypač mėgo šį prieskonį. Ammbruazas Pare siūlė juo gardinti kepinius, tačiau kai pipirai tapo lengviau prieinami, šio prieskonio populiarumas priblėso. Vienok, jis buvo naudojamas gydymo tikslais. Rojinis imbierpipiris buvo naudojamas podagros bei nuodingų gyvūnų įkandimų gydymui. Jo buvo dedama į prieskoniais pagardintą vyną, vadinamą Hippocras. Afrikoje šis prieskonis laikomas afrodiziaku-tai yra geismą skatinančia priemone. Jis buvo naudojamas būrimams bei kaltės išaiškinimo ritualuose. Imbierpipiris taip pat naudojamas Karibų salų tradicinėje medicinoje ir Vudu ritualuose.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais naudotos augalo sėklos ir vaisiai.

Veikliosios medžiagos

Kvapiajame imbierpipiryje yra kvapiųjų aliejų, taip pat dervų. Aitrumą imbierpipiriui suteikia feniletilaklilacetonai 6ir 8 -gingeroliai, 6- šogaoliai, 6ir 8 -paradoliai, 6-gingerdionas ir zingeronas. Imbeirpipiryje yra
0.3-0.75% eterinių aliejų, iš jų a ir bkariopropolenoepoksido, taip pat humuleno.n Sėklose taip pat yra mangano, dervų, taninų ir krakmolo.  Jis veikia stimuliuojančiai ir vartojamas kaip juodųjų pipirų pakaitalas. Tradiciškai tebėra naudojamas veterinarinėje medicinoje.

Naudojimas medicinoje

Rojinis imbierpipiris skatina skrandžio sulčių sekreciją, gerina virškinmą, skatina šlapimo išsiskyrimą, jam būdingas antibakterinis poveikis, taip pat termitus atbaidantis poveikis. Rojinį imbierpipirį siūloma vartoti žaliavalgiams, nes jis mažiau dirgina skrandį nei juodieji pipirai. Manoma, jog jis veikia stimuliuojančiai ir skatina testosterono gamybą,tačiau mokslinių tyrimų nėra atlikta. Taip pat manoma, jog jis gali būti naudingas maisto papildas turintiems viršsvorio, tačiau mokslinio pagrindo šiems teiginiams taip pat nėra.

Pašalinis rojinio imbierpipirio poveikis

Pernelyg daug suvartojus rožinio imbierpipirio, gali atsirasti regos sutrikimai- dvejinimasis akyse, susilpnėjęs regėjimas. Nurodoma, jog šie sutrikimai yra laikini.

Rojinio imbierpipirio sąveika su vaistiniais preparatais – Augalas mažai ištyrinėtas, literatūroje duomenų nėra.

Kada rojinio imbierpipirio preparatų vartoti negalima– Šio augalo negali vartoti alergiški kardamonui ir imbierui asmenys.

Daugiau skaitykite

  • Skaistminas tikrasis – Vitex agnus-castus – Abraomo medis,  Agni Casti, Agnocasto, Agnolyt, […]
  • Nakviša dvimetė – Oenothera biennis – Evening Primrose, Evening Primrose oil, Aceite de […]
  • Kulkšnė saldžialapė Augalas – Kulkšnė saldžialapė Lotyniškas pavadinimas –  Astragalus […]
  • Kanadinė sangvinarija – Kanadinė sangvinarija – Sanguinaria canadensis –  Kraujuojanti šaknis, […]
  • Laumiaplaukis adiantas – Laumiaplaukis adiantas – Adiantum capillus-veneris – Veneros […]
  • Rožinė žiemė – Rožinė žiemė   – Vinca rosea, Catharanthus roseus – […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *