Senegalinė akacija

Augalas– Senegalinė akacija

Senegaline akacija

Lotyniškas pavadinimas – Acacia Senegal, Senegalia Senegal

Sinonimai –Gum acacia, Gum arabic tree, Senegal gum, Sudan gum arabic, Acacia arabica, Acacia senegal, Acacia verek, Arbre à Gomme Arabique, Bum Senegal, Bomme Arabique, Bomme de Senegal, Bummae Momosae, Goma Arábiga, Gomme Acacia, Gomme Arabique, Gomme d’Acacia, Gomme Sénégal, Gommier Blanc, Gum Acacia, Gum Arabic, Khadir, Kher, Kumatia, Mimosa senegal, Senegalia senegal.

Šeima – Mimozinių ( Mimosaceae )

Augalo aprašymas

Senegalinė akacija yra dygliuotas mimozinių šeimos medis augantis Afrikoje, Omane, Sudane, Pakistane ir Indijoje. Jis išauga iki 5-12 m aukščio, kamieno skersmuo gali siekti iki 30 cm. Jo šaknys yra nulinkusios, žievė- pilkos spalvos. Senegalinės akacijos lapai lygūs, blyškiai žalios spalvos. Žiedai kvapnūs balti arba gelsvi. Iš šio medžio yra gaminama derva, kuri vietinių yra vadinama hashab gum, o vakarų pasauliui žinoma kaip gumiarabikas. Gumiarabikas nuo seno yra naudojamas maisto pramonėje ir kosmetikoje.

Egiptiečiai į Afriką gumiarabiką įsivežė jau VII amžiuje prieš mūsų erą. Jis buvo vadinamas Kami ir naudotas kaip spalvoto stiklo ar lazurito klijai. Celsas gumiarabiką vadino Gummi acanthinum. Salerno, Pizos ir Paryžiaus muitininkai gumiarabiką apdėdavo mokesčiais. Manoma, jog į Europą šią derva atvežė Venecijos pirkliai.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais ir maisto pramonėje yra naudojama augalo derva, kuri yra sunkiama iš medžio žievės ankstyvą žiemą. Iš vieno medžio yra išsunkiama apie 200-300 g dervos.

Veikliosios medžiagos

Dervoje daug kalcio, magnio ir kalio  arabinės rūgšties druskų. Vandenyje ši derva sudaro gleives.

Naudojimas medicinoje

Gumiarabikas yra naudojamas kaip priešuždegiminė, audinių uždegimą mažinanti priemonė. Jo dedama į čiulpiamuosius saldainius, mikstūras nuo kosulio ir emulsijas. Gumiarabikas taip pat yra labai maistingas ir vartojamas maistui. Taip pat vertinamas kaip natūrali klijinga medžiaga ir naudojamas kaip klijai. Tradiciškai gumiarabikas vartotas kaip sutraukianti priemonė, juo buvo gydomas bronchitas, stabdomi kraujavimai, viduriavimas, gydomos infekcinės ligos – gonorėja, raupsai, paratifas ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijos.

Pašaliniai vartojimo reiškiniai

Manoma, jog preparatas yra galimai saugus, jeigu vartojamas maistinėmis dozėmis.

Vartojant po 30 g akacijos kasdien 6 savaičių laikotarpyje, pašalinių reiškinių pastebėta nebuvo.

Galimi pašaliniai reiškiniai: pilvo pūtimas, pykinimas ir viduriavimas.

 Nėštumas ir maitinimas krūtimi – apie šio augalo saugumą šių būklių metu duomenų nėra.

Sąveika su kitais vaistiniais preparatais

Akacijos preparatai silpnina amoksicilino (Amoxil, Trimox) absorbciją žarnyne ir taip silpnina jo poveikį. Šie preparatai kartu nevartotini.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *