E 210 – maisto priedas

E 210 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas -Benzoinė rūgštis, Benzoic Acid, Flowers of Benzoin, Phenlycarboxylic Acid, carboxybenzene, benzenecarboxylic acid, dracylic acid, phenylcarboxylic acid, Бензойная кислота

Klasė– konservantas

Cheminis junginys–  benzenekarboksilinė rūgštis

Kas tai yra?

Benzoinė rūgštis, beonzoatai ir benzoinės rūgšties esteriai yra aptinkami daugelyje vaisių ir uogų. Gamtoje daugiausia benzoinės rūgšties yra spanguolėse. Nedidaug benzoatų yra grybuose, cinamone, gvazdikėliuose. Jų šiek tiek susidaro ir rūgstant pienui. Benzoinė rūgštis naudojama maistui konservuoti yra išgaunama iš tolueno arba benzoino dervos. Maistą su benzoine rūgštimi gali vartoti visų religijų atstovai ir vegetarai bei veganai.

Savybės

Benzoinė rūgštis ir kiti benzoatai yra naudojami maisto produktų konservavimui. Daugiausia veikia grybelius ir mieliagrybius ir kai kurias bakterijas. Veiksmingiausia yra kai aplinkos pH yra didesnė nei 5( šiek tiek rūgštinė arf neutrali). Didesnės benzoinės rūgšties koncentracijos priduoda rūgštų skonį maisto produktams. Organizme ji skyla į hipūrinę rūgštį ir yra pašalinama per 9-15 valandų po suvartojimo. Leistina dienos norma yra iki 5 mg/kg kūno svorios. Maisto pramonėje yra labiau mėgstami kiti benzoatai, nes jie geriau tirpsta vandenyje. Tokį patį poveikį turi ir benzoinės rūgšties derivatai – natrio, kalio, kalcio druskos (E211, E212, E213). Benzoinė rūgštis ir jos druskos, reaguodamos su askorbo rūgštimi (vitaminu C), gali skilti į pavojingus darinius (benzeną, kuris sukelia vėžį).

Maisto priedo saugumas– Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai. Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis, pašalinių reiškinių beveik nepastebėta.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Benzoinė rūgštis daugiausia sukelia pseudoalergines ir alergines reakcijas, dilgėlinę, gali sukelti anafilaksiją. Vartojama didelėmis dozėmis dirgina skrandį. Jeigu vartojama kartu su Tartrazinu (E102) išprovokuoja hiperaktyvumą vaikams. Gali išprovokuoti astmos priepuolius, ypač vartojantiems steroidinius preparatus astmos gydymui. Žinoma, jog benzoinė rūgštis gali sukelti nervų sistemos pokyčius, inkstų ir kepenų pažeidimus. Taip pat reaguoja su bisulfitu (E222). Nerekomenduojamas vaikų mitybai. Hiperaktyvių vaikų palaikymo grupė (The Hyperactive Childrens Support Group) mano, jog egzistuoja ryšys tarp šio maisto priedo ir vaikų hiperaktyvumo.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Benzoinės rūgšties gali būti dedama į alų, kavos esencijas, desertinius padažus, gazuotus gėrimus, saldžiuosius sirupus, vaisių sultis, trintų vaisių tyreles, uogienes, margarinus, marinutoas silkes ir sardines, marinatus, salotų pagardus, vaisinius jogurtus, kepinius, sūrius, kramtomąją gumą, prieskonius, šaldytus pieno produktus, minkštus saldainius, širdies tonikus ir cukraus pakaitalus. Benzoinė rūgštis dedama į kosmetines priemones, kaip antiseptikas į kosulį gydančius preparataus taip pat kaip priešgrybelinis preparatas į tepalus.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *