E 213 – maisto priedas

E 213 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Kalcio benzoatas, Calcium Benzoate, Benzoic acid calcium salt, Benzenecarboxylic acid calcium salt, dracylic acid calcium salt, phenylcarboxylic acid calcium salt.

Klasė– konservantas

Cheminis junginys– benzenekarboksilinės rūgšties kalio druska

Kas tai yra?

E213 ( kalcio benzoatas)  – yra  benzoinės rūgšties (E210) kalcio druska. Benzoinė rūgštis, beonzoatai ir benzoinės rūgšties esteriai yra aptinkami daugelyje vaisių ir uogų. Gamtoje daugiausia benzoinės rūgšties yra spanguolėse. Nedaug benzoatų yra grybuose, cinamone, gvazdikėliuose. Jų šiek tiek susidaro ir rūgstant pienui. Benzoinė rūgštis naudojama maistui konservuoti yra išgaunama iš tolueno arba benzoino dervos. Maistą su benzoine rūgštimi gali vartoti visų religijų atstovai ir vegetarai bei veganai.

Savybės

E213 ( kalcio benzoatas) ir kiti benzoatai yra naudojami maisto produktų konservavimui. Daugiausia veikia grybelius ir mieliagrybius ir kai kurias bakterijas. Veiksmingiausia yra kai aplinkos pH yra didesnė nei 5( šiek tiek rūgštinė arf neutrali). Didesnės benzoinės rūgšties koncentracijos priduoda rūgštų skonį maisto produktams. Leistina dienos norma yra iki 5 mg/kg kūno svorios. Maisto pramonėje yra labiau mėgstami kiti benzoatai, nes jie geriau tirpsta vandenyje. Tokį patį poveikį turi ir benzoinės rūgšties derivatai – natrio, kalio, kalcio druskos (E211, E212, E213). Benzoinė rūgštis ir jos druskos, reaguodamos su askorbo rūgštimi (vitaminu C), gali skilti į pavojingus darinius (benzeną, kuris sukelia vėžį).

Maisto priedo saugumas– Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai. Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis, pašalinių reiškinių beveik nepastebėta.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Benzoinės rūgšties kalcio druska ( E 213)  atpalaiduoja histaminą ir daugiausia sukelia pseudoalergines ir alergines reakcijas, dilgėlinę, gali sukelti anafilaksiją. Vartojamas kartu su maisto dažikliais ( ypač tartrazinu E102) išprovokuoja hiperaktyvumą vaikams. Nerekomenduojamas vaikų mitybai.Gali išprovokuoti astmos priepuolius, ypač sergančiųjų aspirinine astma.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Kalcio benzoato gali būti dedama į  ananasų sultis, marinuotus agurkus, vaisių sultis, gazuotus gėrimus, kitus rūgščius maisto produktus.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *