E 214 – maisto priedas

E 214 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Etilo para-hidroksibenzoatas, etilparabenas, Ethylparaben, Ethyl 4 hydroxybenzoate,  Ripagin A,  Solbrol A, пара-Оксибензойной кислоты этиловый эфир

Klasė– konservantas

Cheminis junginys– etilparabenas

Kas tai yra?

E214 ( etilparabenas)  – yra p-hidroksibenzoinės rūgšties etilo esteris, maisto pramonėje naudojamas kaip maisto konservantas.  Jis slopina grybelių ir bakterijų dauginimąsi.

Savybės

E214 ( etilparabenas) yra benzoinės rūgšties eseris. Kaip ir kiti benzoatai yra naudojamas maisto produktų konservavimui. Daugiausia veikia grybelius ir mieliagrybius ir kai kurias bakterijas. Leistina suvartoti paros dozė yra iki 10 mg/kg. Benzoinė rūgštis ir jos druskos, reaguodamos su askorbo rūgštimi (vitaminu C), gali skilti į pavojingus darinius (benzeną, kuris sukelia vėžį).

Maisto priedo saugumas– Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai.Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis yra saugus.Veikia silpnai estrogeniškai, todėl yra tiriamas dėl galimos įtakos krūties vėžio atsiradimui. Ant odos esantis E214, reaguodamas su UV spinduliais gali pažeisti ląstelių DNR (sukelti vėžį), bei pagreitinti odos senėjimą. E214 yra uždraustas Kanadoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje, JAV.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Gali sustiprinti ar  sukelti alergines reakcijas. Manoma, kad gali sukelti krūties vėžį (šiuo metu atliekami tyrimai), saulės poveikyje gali padėti vystytis odos vėžiui, skatina odos senėjimą. Nerekomenduojamas vaikų mitybai.Gali išprovokuoti astmos priepuolius, ypač sergančiųjų aspirinine astma.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Etilparabenas yra dažniau dedamas į kosmetikos priemones-  kremus, šampūnus, dantų pastas, lubrikantus ir pan. Maisto produktuose gali būti aptinkamas gazuotuose gėrimuose, pagarduose ir prieskoniuose, kepiniuose, leduose, alkoholiniuose gėrimuose, margarinuose, salotų padažuose ir kitur.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *