E 219 – maisto priedas

E 219 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Natrio metilo para-hidroksibenzoatas,  Sodium methyl 4-hydroxybenzoate, Methyl-p-hydroxybenzoate sodium salt, Sodium salt of E218, пара-Оксибензойной кислоты метилового эфира натриевая соль

Klasė– konservantas metilparabenas

Cheminis junginys– metilparabeno  natrio druska

Kas tai yra?

E219 yra tai metilparabeno (p-hidroksibenzoinės rūgšties metilo esterio, E218) natrio druska. E219 yra naudojamas kaip maisto konservantas. Slopina grybelių ir bakterijų dauginimąsi.

Savybės            

E219 yra tai metilparabenonatrio druska. E219 maisto pramonėje yra naudojamas kaip maisto konservantas. Jis slopina  grybelių ir bakterijų dauginimąsi. Leistina paros vartojimo dozė iki 10 m/kg svorio.  Veikia silpnai estrogeniškai, todėl yra tiriamas  dėl galimos įtakos krūties vėžio atsiradimui. Ant odos esantis E218 reaguoja su UV spinduliais ir gali pažeisti ląstelių DNR (sukelti vėžį), bei pagreitinti odos senėjimą.

Maisto priedo saugumas– Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai.Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis yra saugus. E219 pasižymi  silpnu estrogeniniu poveikiu,  todėl yra tiriamas dėl galimos įtakos krūties vėžio atsiradimui. Ant odos esantis E219 reaguoja su UV spinduliais gali pažeisti ląstelių DNR (sukelti vėžį), bei pagreitinti odos senėjimą. Uždraustas Prancūzijoje, Australijoje, Kanadoje, Naujojoje Zelandijoje, JAV.

Maisto priedo šalutinis poveikis

E 219 atpalaiduoja histaminą. Gali sustiprinti ar  sukelti alergines reakcijas, sukelti kontaktinį dermatitą.  Manoma, kad gali sukelti krūties vėžį (šiuo metu atliekami tyrimai), saulės poveikyje gali padėti vystytis odos vėžiui,  taip pat skatina odos senėjimą. Nerekomenduojamas vaikų mitybai. Hiperaktyvių vaikų palaikymo grupė (The Hyperactive Childrens Support Group) mano, jog egzistuoja ryšys tarp šio maisto priedo ir vaikų hiperaktyvumo.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Propilparabenas  yra dažniau dedamas į kosmetikos priemones- vandeniniu pagrindu pagamintus kremus, šampūnus, dantų pastas, lubrikantus,  kremus nuo saulės, vonios produktus.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *