E 220 – maisto priedas

E 220 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Sieros dioksidas, Sulphur dioxide, Диоксид серы

Klasė– konservantas, antioksidantas, sulfitas

Cheminis junginys– sieros dioksidas

Kas tai yra?

E 220 yra sieros dioksidas paplitęs aplinkoje. Sieros dioksidas yra vienas pagrindinių oro taršalų. Maisto pramonėje jis yra  naudojamas kaip maisto konservantas bei antioksidantas, taip pat  apdorojant maisto produktų paviršius, dezinfekuojant gamybos įrangą.

Savybės            

E 220 yra sieros dioksidas. Tai konservantas ir antioksidantas, kuris yra gaminamas iš anglies dervos. Taip pat išgaunamas deginant sierą arba gipsą. Tai bespalvės dujos, kurios yra naudojamos maisto produktų konservaimui. Stabdo bakterijų fermentinę veiklą. Sieros dioksidas tirpsta vandenyje ir jo poveikyje aplinka tampa silpnai rūgštinė. Geriausiai veikia silpnai rūgštinėje aplinkoje, neveikia kai pH yra neutralus. Sieros dioksidui taip pat būdingas oksidacinis ir balinantis poveikis, yra naudojamas miltų balinimui, tačiau naikina natūralią maisto produktų spalvą. Jis taip pat stabilizuoja vitaminą C ir neleidžia jam suirti. Taip pat dedanamas į baltus vynus, kad šie neprarastų savo spalvos. Kaitinamas iš maisto produktų išgaruoja. Leistina paros vartojimo norma yra iki  0.7 mg/kg kūno svorio.Sieros dioksidas yra laikomas toksišku JAV ir yra uždraustas vartoti apdorojant šviežius vaisius ir daržoves.

Maisto priedo saugumas Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai.Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis yra saugus.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Dėl savo oksiduojančio poveikio, gali sumažinti vitaminų B1 ir E kiekį maisto produktuose. Organizme virsta į sulfatą ir išskiriamas pro inkstus. Vartojamas didelėmis dozėmis dirgina skrandį ir virškinamąjį traktą. Sergantiesiems astma išprovokuoja astmos priepuolius, sukelia alergines reakcijas- net iki anafilaksijos. Kenkia sergantiesiems inkstų ligomis. Nerekomenduojamas vaikams.

 

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Sieros dioksidu apdorojami džiovinti vaisiai. Sieros dioksido yra  dedama į vynus, sidrą, alų, gazuotus gėrimus, vaisių sultis, actą ir bulvių pusfabrikačius.

 

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *