E 221 – maisto priedas

E 221 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Natrio sulfitas, Sodium sulphite, Sodium salt of sulphurous acid, Сульфит натрия

Klasė– konservantas, antioksidantas, sulfitas

Cheminis junginys– sulfitinės rūgšties natrio druska

Kas tai yra?

E 221 yra Natrio sulfitas. Maisto pramonėje jis yra  naudojamas kaip maisto konservantas bei antioksidantas, taip pat  apdorojant maisto produktų paviršius, dezinfekuojant gamybos įrangą.

Savybės   

E221 yra natrio sulfitas. Jis yra plačiai naudojamas  pramonėje (popieriaus gamybal, fotografijoje, dažų gamyboje  ir pan.).Tai baltos spalvos, greitai suyrantys milteliai, reaguojantys su oro deguonimi ir virstantys natrio sulfatu. Rūgštinėje terpėje veikia kaip konservantas ir antioksidantas bei balintojas. Apsaugo maisto produktus nuo gedimo ir spalvos praradimo. Mėsos produktuose neleidžia mėsai paruduoti, tačiau jo negalima dėti į mėsos gaminius, nes gali užmaskuoti bakterinio puvimo reiškinius. Dedamas į duoną kaip tešlos minkymą gerinanti priemonė.Maisto pramonėje natrio sulfutas tra naudojamas kaip konservantas, maisto paviršių apdorojimui, apsaugojimui nuo spalvos pakeitimo. Esant individualiam jautrumui, gali būti labai pavojingas. Alkoholinių gėrimų sudėtyje (vyne) esantys sulfitai gali pabloginti pagirias. Leistina paros vartojimo norma yra iki  0.7 mg/kg kūno svorio.

Maisto priedo saugumas– Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai.Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis yra saugus.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Organizme natrio sulfitas virsta į sulfatą ir pašalinamas lauk su šlapimu. Dėl savo oksiduojančio poveikio, gali sumažinti vitaminų, ir ypač vitaminų B1 ir E kiekį maisto produktuose. Sergantiesiems astma išprovokuoja astmos priepuolius, sukelia alergines reakcijas- net iki anafilaksijos.  Apsunkina pagirias. Nerekomenduojamas vaikams.Esant jautrumui sulfitams rekomenduojama vengti maisto priedų E221- E 228.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Natrio sulfitu apdorojami džiovinti vaisiai. Jo taip pat  yra  dedama į  šviežias apelsinų sultis, vynus, sidrą, perdirbant cukrų. Dažnai dedamas į kiaušinio trynius, bei maisto produktus, kuriuose yra kiaušinio trynio, taip pat salotas, alų, duoną, karamelę.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *