E 223 – maisto priedas

E 223 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Natrio metabisulfitas, natrio pirosulfitas, Sodium metabisulphite, Sodium disulphite, Sodium salt of sulphurous acid, Пиросульфит натрия

Klasė– konservantas, antioksidantas, sulfitas

Cheminis junginys – sulfurinės rūgšties natrio druska

Kas tai yra?

E 223  yra neorganinė medžiaga, maisto pramonėje  naudojama kaip dezinfektantas, konservantas, antioksidantas. E223 dažniausiai naudojamas alaus, vyno gamyboje, kaip pagalbinė medžiaga kai kurių vaistų gamyboje. Taip pat įrengimų dezinfekavimui.Tai baltos spalvos, greitai suyrantys milteliai, reaguojantys su oro deguonimi ir virstantys į natrio sulfatą. Rūgštinėje aplinkoje virsta į sulfurinę rūgštį, kuri veikia kaip konservantas.Kartais gali būti naudojamas kaip baliklis.  Leistina paros vartojimo norma yra iki  0.7 mg/kg kūno svorio.

Maisto priedo saugumas– Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai.Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis yra saugus.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Organizme natrio metabisulfitas virsta į sulfatą ir pašalinamas lauk su šlapimu. Dėl savo oksiduojančio poveikio, gali sumažinti vitaminų, ir ypač vitaminų B1 ir E kiekį maisto produktuose. Sergantiesiems astma išprovokuoja astmos priepuolius, sukelia alergines reakcijas- net iki anafilaksijos. Dirgina odą ir virškinamojo  trakto gleivinę, sukelia galvos skausmus. Nerekomenduojamas vaikams. Esant jautrumui sulfitams rekomenduojama vengti maisto priedų E221- E 228.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Natrio metabisulfitu apdorojami  vaisiai ir daržovės. Jo taip pat  yra  dedama į  šviežias vaisių sultis, vynus, sidrą, kitus alkoholinius gėrimus, dedamas į bulvių produktus, kepinius, taip pat kai kuriuose vaistus. Yra  naudojamas svogūnų saugojimui.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *