E 224 – maisto priedas

E 224 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Kalio metabisulfitas, Potassium Metabisulphite, Пиросульфит калия

Klasė– konservantas, antioksidantas, sulfitas

Cheminis junginys – sulfurinės rūgšties natrio druska

Kas tai yra?

E224 – Kalio metabisulfitas yra chemiškai labai panašus į E223. Maisto pramonėje  yra naudojama kaip dezinfektantas, konservantas, antioksidantas. Tai baltos spalvos, greitai suyrantys milteliai, reaguojantys su oro deguonimi ir virstantys į kalio sulfatą. Rūgštinėje aplinkoje virsta į sulfurinę rūgštį, kuri veikia kaip konservantas. E224 naudojimas maisto pramonėje šiuo metu yra sugriežtintas dėl sunkių alerginių reakcijų. E224 dažniausiai naudojamas vyno, alaus gamyboje, kaip konservantas. Juo apdorojami vaisiai ir vaisių konservai. Kartais gali būti naudojamas kaip baliklis.  Leistina paros vartojimo norma yra iki  0.7 mg/kg kūno svorio.

Maisto priedo saugumas- Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai.Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis yra saugus.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Organizme kalio metabisulfitas virsta į sulfatą ir pašalinamas lauk su šlapimu. Dėl savo oksiduojančio poveikio, gali sumažinti vitaminų, ir ypač vitaminų B1 ir E kiekį maisto produktuose. Sergantiesiems astma išprovokuoja astmos priepuolius, sukelia sunkias  alergines reakcijas, alpimus, sąmonės praradimus, cianozę. Nerekomenduojamas vaikams. Esant jautrumui sulfitams rekomenduojama vengti maisto priedų E221- E 228.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Kalio metabisulfitu apdorojami  vaisiai ir daržovės, svogūnai. Jo dedama į vynus, alų,  konservuotus vaisius, jūros gėrybes.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *