E 226 – maisto priedas

E 226 – maisto priedas

Maisto priedo pavadinimas – Kalcio sulfitas, Calcium Sulphite, Calcium salt of sulphurous acid, Сульфит кальция

Klasė – konservantas, antioksidantas, sulfitas

Cheminis junginys – sulfurinės rūgšties kalcio druska

Kas tai yra?

E226 – sieros rūgšties kalcio druska.Kalcio sulfitas maisto pramonėje yra naudojamas kaip konservantas. Senus produktus, vaisius, daržoves „atšviežina“, pagerina jų išvaizdą.

Savybės

Kalcio sulfitas yra baltos spalvos, greitai suyrantys milteliai, reaguojantys su oro deguonimi ir virstantys į kalcio sulfatą. Rūgštinėje aplinkoje virsta į sulfurinę rūgštį, kuri veikia kaip konservantas. E226  taip pat yra naudojamas cukraus gamyboje kaip balinanti medžiaga.Jis kietina konservuotas daržoves, neleidžia joms suminkštėti.  Leistina paros vartojimo norma yra iki  0.7 mg/kg kūno svorio.

Maisto priedo saugumas– Maisto priedas gali būti pavojingas sveikatai.Teigiama, jog vartojant leistinomis dozėmis yra saugus.

Maisto priedo šalutinis poveikis

Organizme kalcio sulfitas virsta į sulfatą ir pašalinamas lauk su šlapimu. Dėl savo oksiduojančio poveikio, gali sumažinti vitaminų, ir ypač vitaminų B1 ir E kiekį maisto produktuose. Sergantiesiems astma išprovokuoja astmos priepuolius, sukelia sunkias  alergines reakcijas, dirgina skrandžio gleivinę, kenkia sergantiesiems širdies ir plaučių ligomis. Nerekomenduojamas vaikams. Esant jautrumui sulfitams rekomenduojama vengti maisto priedų E221- E 228. Kalcio sulfitas yra uždraustas Australijoje.

Kokiuose maisto produktuose gali būti šio maisto priedo?

Kalio metabisulfitu apdorojami cukraus produktai, saldumynai, vaisiai, daržovės.  Jo dedama į vynus, sidrą, vaisių sultis, šaldytus maisto produktus, konservus, kepinius.

 

 

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *