Fosfatidilserinas

FosfatidilserinasFosfatidilserinas – kas tai yra?

Sinonimai- Phosphatidylserine (PtdSer), PS

Kuo ypatingas fosfatidilserinas?

Fosfatidilserinas yra  ląstelių sienelės esantis fosfolipidas. Daugiausia jo yra smegenų ląstelėse. Jo poveikis yra panašus į acetilcholino poveikį.

Kur yra šios medžiagos?

Daugiausia fosfatidilserino yra randama smegenų ląstelėse. Seniau fosfatidilserinas buvo gaminamas iš karvių smegenų ląstelių. Tačiau pradėjus plisti kempinligei, pereita prie augalinės kilmės fosfatidilserino. Maisto papildo gamybai  šiuo metu yra naudojamos sojos. Reikia paminėti, jog visi moksliniai fosfatidilserino tyrimai buvo atlikti naudojant gyvulinės kilmės fosfatidilseriną. Todėl iš sojų pagaminto maisto papildo poveikis gali būti skirtingas. Net 95 procentai viso pasaulyje parduodamo fosfatidilserino yra gaminama JAV, Floridos valstijoje. Kitose valstybėse jis dažniausiai tik perpakuojamas.

Kam gali trūkti šio maisto papildo?

Nėra nustatyta fosfatidilserino trūkumo požymių. Tačiau šis maisto papildas gali būti naudingas pagyvenusio ir vyresnio amžiaus žmonėms.

Kokių susirgimų gydymui gali būti naudingas šis maisto papildas?

Laikoma, jog fosfatidilserinas gerina atmintį ir yra naudingas vyresnio ir pagyvenusio amžiaus žmonėms. Yra atliktų klinikinių tyrimų, kurie patvirtino, jog vartojant fosfatidilseriną 3 mėnesius pagerėja kognityvinės funkcijos ir galima pristabdyti atiminties susilpnėjimą.

Fosfatidilserinas pagerina nuotaiką ir apatiją. Taip pat skatina smegenų aktyvumą. Jis yra būtinas nervinių impulsų perdavimui smegenyse. Yra nustatyta, jog fosfatidilserinas saugo smegenų ląstelių membranas nuo laisvųjų radikalų ir ypač nuo oksidacijos reakcijų, kuriose dalyvauja geležis. Manoma, jog šis maisto papildas yra reikalingas ląstelių apoptozei ir gali stimuliuoti T ląstelių aktyvumą.

Sportuojantiems asmenims vartojant fosfatidilseriną gerėja ištvermės ir raumenų darbo rodikliai.

Fosfatidilserino vartojimo indikacijos

Fosfatidilseriną rekomenduojama vartoti siekiant apsaugoti smegenų ląsteles nuo laisvųjų radikalų. Jis  gali būti naudingas siekiant apsaugoti smegenų ląsteles nuo išeminių pažeidimų po insulto.

Šis maisto papildas skatina kognityvines funkcijas ir gerina atmintį. Gali būti naudingas sergantiesiems senatvine silpnaprotyste ir Alzheimerio liga.

Šį maisto papildą taip pat siūloma vartoti esant geriatrinei depresijai ir po moterims po menopauzės, kai silpnėja atmintis.

Vartojimo dozės

Įprastai fosfatidilserinas yra vartojamas po 100-300 mg tris kartos dienoje. Rekomenduojama vartoti tarp valgių. Pasiekus maksimalų efektą siūloma jo vartojimą sumažinti iki 100 mg per dieną. Fosfatidilserino poveikis jaučiamas keletą mėnesių nutraukus maisto papildo vartojimą.

Pašaliniai fosfatidilserino vartojimo reiškiniai
 Virškinamojo trakto sutrikimai  – Vartojant fosfatidilseriną didelėmis dozėmis ( virš 200 mg)  gali atsirasti pykinimas.

Fosfatidilserino saveika su kitais vaistiniais preparatais  Kraujo krešėjimą reguliuojantys preparatai  – Manoma, jog fosfatidilserinas gali veikti kraujo krešėjimą, todėl jį vartoti  kartu su kitais kraujo krešėjimą reguliuojančiais preparatais reikėtų atsargiai.

Fosfatidilserino vartojimo kontraindikacijos – Nėra išaiškintos

Daugiau skaitykite

  • Silicis Pastaraisiais metais grožio industrija atsigręžė į dar vieną mineralą - silicį. […]
  • Amino rūgštys Amino rūgštys yra būtina mūsų organizmui statybinė medžiaga, iš kurios […]
  • 7 – Keto 7-KETO ( 3- acetil-7 oksodehidroepiandrosteronas , […]
  • Antioksidantai ir laisvieji radikalai Laisvieji radikalai yra labai aktyvios medžiagos, kurios susidaro mūsų organizma […]
  • Beta-sisterolis - Beta-sisterolis - Angelicin, Angélicine, B-Sitosterol 3-B-D-glucoside, […]
  • Argininas - argininas - 2-Amino-5-guanidinopentanoic Acid, (2S)-2-Amino-5-{[amino (imino) […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *