Frigidiškumas

Frigidiškumas – kas tai yra

Frigidiškumu yra vadinamas moters  lytinio potraukio sumažėjimas, kai nerandama jį galėjusių sukelti fizinių ar psichinių ligų. Frigidiškumas labiau būdingas moterims. Jis suprantamas kaip moters nesugebėjimas atsiliepti į seksualinius stimulus, moters  seksualinių santykių vengimas ar tiesiog jos negalėjimas pasiekti orgazmo lytinio akto metu (anorgazmija). Yra laikoma, jog vyrams jis beveik nebūdingas.

Terminas yra kilęs lotynų kalbos žodžio ,, frigidus“- reiškiančio ,, šaltas“.

Priežastys

Frigidiškumo priežastys neretai glūdi psichologinėse problemose. Nuo šios būklės neretai kenčia kamuojamos įtampos, depresijos, nuovargio moterys. Neretai būsena išsivysto esant kaltės jausmui, baimėms, bijant skausmingų santykių ar nėštumo. Kartais priežastys gali būti- nemylimas partneris, nemaloni aplinka, alkoholio ar vaistų naudojimas. Psichologai mano, jog frigidiškumo priežastis yra klaidingas  savo seksualumo suvokimas. Dažniausiai tai yra neįsisamoninta moters problema, kurią moteris bijoįvardinti ir dėl to nesikreipia į specialistus. Gyvenimo bėgyje lytinis potraukis pradeda mažėti po menopauzės, senstant. Frigidiškumas gali pasireikšti ir sergant depresijaa ar kurioms kitoms ligoms. Šiuo  atveju jis yra  vadinamas antriniu arba simptominiu frigidiškumu.

Požymiai

Dažniausi frigidiškumo požymiai yra lytinių santykių vengimas, pasitenkinimo lytiniu aktu praradimas, fiziologinių reakcijų lytinio akto metu išnykimas.

Gydymas

Frigidiškumą dažniausiai gydo psichiatras arba seksologas.  Pagrindinis frigidiškų moterų gydymo metodas yra  psichoterapija.

Daugiau skaitykite

  • Nimfomanija Nimfomanija yra vadinamas padidėjęs moterų  lytinis potraukis. Apskritai lytinio […]
  • Nemiga vyresniame amžiuje Vyresniame amžiuje nemiga yra dažnai pasitaikanti problema. Ji yra siejama su […]
  • Autizmas Autizmu vadinamas įvairiapusis vaiko raidos (vystymosi) sutrikimas,dažniausiai […]
  • Depresija vyresniame amžiuje Depresija yra viena iš dažniau pasitaikančių vyresnio amžiaus žmonių bėdų. […]
  • Parafreninis sindromas Parafreninis sindromas yra susirgimas, kuriam yra būdingi sisteminiai […]
  • Hipochondrija Žodis hipochondrija yra kilęs iš graikų kalbos žodžio Hipochondria , kuris […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *