Hipochondrija

Hipochondrija- kas tai yra?

Žodis hipochondrija yra kilęs iš graikų kalbos žodžio Hipochondria , kuris lietuvių kalboje reiškia ,,viduriai“. Senovės graikai juos laikė blogos nuotaikos židiniu.

Hipochondrinis sindromas

Taip yra vadinama liguista psichikos būsena, kai ligonis perdėtai rūpinasi savo sveikata ir nerijmauja dėl esamų menkų negalavimų ar jo paties įsivaizduojamų sunkių ligų, kurios progresuoja. Iš esmės tai perdėtas rūpinimasis savimi,  ,,fiksacija ties savo sveikata”.

Hipochondrinio sindromo klinika ir ypatumai

Kitaip, nei esant hipochondriniam kliedesiui, paciento nusiskundimai remiasi senestopatijomis. Senestopatijomis yra vadinami  keisti, nemalonūs, sunkiai nusakomi pojūčiai. Dažnai ligoniai negali šių pojūčių tiksliai apibūdinti. Pacientas naudoja žodžius: ,,kažkaip”, ,,tarytum”, ,,kažkur”. Pojūčių apibūdinimas  neišeina iš pervertinimo idėjų ribų (pervertinimo idėja yra tuomet kai realiems faktams suteikiama per didelė reikšmė) , jie nesivysto į fantastines idėjas. Kai senestopatijoms sustiprėja, suintensyvėja ir hipochondriškumas, o joms  susilpnėjus, jis taip pat blėsta. Tokius pacientus galima trumpam įtikinti, kad jie neserga nepagydomomis ligomis. Paprastai jie susikuria vieną įtikinamą paaiškinimą, kas jiems yra, ir ieško tos vienos  konkrečios ligos. Šio sindromo metu neretai kartu pasireiškia depresija ir nerimas. Būna depresinė triada su miego, apetito, seksualinės sferos sutrikimais. Dauguma tokių pacientų gydosi ne pas psichiatrus, nes nemalonūs jutimai kyla iš vidaus organų .Dažniausiai jie skundžiasi nemaloniais jutimais širdies plote, galvoje, nugaroje, stubure ir panašiai,  dėl to dauguma vaikšto ir vaikšto pas terapeutus.

Hipochondrinio sindromo variantai

I. Ilgalaikis hipochondrinis sindromas, kai yra sergama psichine liga:
• dažniausiai būna sergant depresija
• gali atsirasti po panikos atakos.

II. Trumpalaikis hipochondrinis sindromas, kai nėra lydinčios psichinės patologijos. Tai dažnai pasitaikanti
,,studentiška” hipochondrija. Neretai būna  prisiskaičius medicininės literatūros, pvz.: vidaus  ligų propedeutikos vadovėlio ir panašiai.

Diferencinės diagnostikos principai

1.Hipochondrinis- paranojinis sindromas

Šį sindromą reikia diferencijuoti nuo hipochondrinio – paranojinio sindromo . Pastarajam būdinga tai, kad  vyrauja būtent mąstymo sutrikimas. Šis sindromas gali būti išreikštas neurozinio sutrikimo rėmuose ir yra somatogeninės kilmės. Būtina atidžiai tikrinti diagnozę, kad po šio sindromo skraiste nebūtų užmaskuota kokia nors neurologinė ar somatinės liga.

2.Depresija

Hipochondrinei depresijai yra būdinga tai, kad ligonis būdamas blogos nuotaikos fiksuoja savo organizmo funkcionavimą. Dažnai tai būna pervertinimo idėjų lygio mintys apie sunkią ligą, nors paprastai tokie ligoniai pagrįstai skundžiasi somatiniais požymiais. Tai yra objektyvūs ligos požymiai yra, tačiau pacientas  juos pervertina. Tokį pacientą galima trumpam, įtikinti, kad ligonis iš tiesų neserga jokia sunkia liga.

3.Paranojinis sindromas

Jam yra būdingi interpretavimo kliedesiai. Pagal jų turinį gali būti ir: paranojinis – hipochondrinis sindromas -, kurio metu ligonis yra įsitikinęs, kad serga sunkia arba nepagydoma liga (sifiliu, vėžiu ir t.t.). Dažnai jis  kreipiasi į medikus, prašo pakartoti tyrimus, netiki gydytojų išvadomis, nepasitiki gydytojais.

Kliedesiais yra vadinamos liguistos, neatitinkančios tikrovės mintys, užvaldžiusios ligonio psichiką. Šios idėjos lemia jo elgesį ir nepasiduoda korekcijai. Interpretavimo kliedesys yra  liguistas realių įvykių aiškinimas. Taip vienas kliedesys “logiškai” papildo kitą kliedesį, susidaro kliedesių sistema.

4.Paranoidinis sindromas

Tai yra sindromas,  kuriam yra  būdinga ir kliedesiai, ir haliucinacijos, net ir pseudohaliucinacijos.
Hipochondrinis-paranoidinis sindromas dažniausiai susiformuoja iš paranojinio sindromo. Čia  prie buvusių senestopatijų ir interpretavimo kliedesių prisideda hipochondrinio turinio pseudohaliucinacijos, fizinio poveikio kliedesiai . Pacientas neretai  tvirtina, kad įvairios organizacijos, persekiotojai spec. aparatais žaloja ir ardo jų vidinius organus.

Haliucinacija yra vadinamas  tariamas nesamų dalykų jutimas. Ligonis ,,mato”, ir ,,girdi” realius daiktus, garsus dėl pojūčio realumo negali savo būklės kritiškai vertinti.

Pseudohaliucinacijmis  yra vadinamas  sutrikęs suvokimas, kai matomi vaizdai arba garsai atrodo nerealūs. Pacientas  ,mato” smegenimis arba savo protu .

5.Šizofrenija

Šizofrenijos hipochondrinė forma – TLK-10, F 45,2.

Hipochondrinis sutrikimas

Hipochondrinis sutrikimas. Šio sutrikimo sinonimai yra hipochondrinė neurozė, nozofibija, hipochondrija.

Svarbiausias šio sutrikimo požymis yra atkaklus įsitikinimas ar susirūpinimas, kai yra sergama viena ar keletu sunkių ir progresuojančių ligų. Pacientai nuolat atkakliai pateikinėja somatinius skundus ar rūpinasi savo išvaizda. Normalūs ar įprastiniai pojūčiai bei išoriniai požymiai dažniausiai yrasuprantami  kaip nenormalūs ar jaudinantys. Paciento dėmesys  dažniausiai yra sutelktas tik į vieną ar kelias organų sistemas. Dažnai kartu būna neryški depresija ar nerimo sutrikimas, dėl ko gali prireikti papildomos diagnozės.

Daugiau skaitykite

  • Paranoidinis sindromas Tai yra susirgimas, kuris iš esmės yra  tolimesnis paranojinio sindromo […]
  • Parafreninis sindromas Parafreninis sindromas yra susirgimas, kuriam yra būdingi sisteminiai […]
  • Asteninis sindromas Asteniniu sindromu yra vadinamas vienas iš neurozinių sutrikimų. Šių sindromų […]
  • Depresijos sindromas Depresiniu sindromu yra vadinama liguistai prislėgta nuotaika, kuriai būdingas […]
  • Demencija Demencija yra vyresnio amžiaus žmonių susirgimas. Iki 65 metų amžiaus jis yra […]
  • Nemiga vyresniame amžiuje Vyresniame amžiuje nemiga yra dažnai pasitaikanti problema. Ji yra siejama su […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *