Kleptomanija

Kleptomanija

Kleptomanija

Kleptomanija yra impulsų kontrolės sutrikimas. Tai kompulsyvus įprotis vogti, kurio esmėje yra noras pasiekti emocinio pasitenkinimo ar atsikratyti emocinės įtampos, apėmusios prieš patį vogimo aktą.

Kleptomanas vagia ne todėl kad jis pyksta, nori atkeršyti ar įgyti trokštamą daikta. Dažniausiai pavogtas daiktas yra nevertingas ar vagiui nereikalingas ir net nenaudingas. Pasitaiko, jog pavogtus daiktus kleptomanas ir sugrąžina, tačiau taip būna labai retai. Kleptomanų tarpe moterų tarpe yra du kartus daugiau nei vyrų. Tačiau sveikatos priežiūros specialistai yra linkę manyti, jog šie duomenys yra netikslūs, nes moterys tiesiog dažniau kreipiasi pagalbos.

Klinika

Kleptomanija dažniausiai pradeda reikštis anksti – vėlyvojoje paauglystėje. Neretai yra vagiama be jokio reikalo ar noro, be jokio išankstinio nusiteikimo ir net nepagalvojus, jog vagis gali būti pagautas. Kleptomanai dažniausiai vagia parduotuvėse, tačiau neretai pasitaiko, jog yra apvaginėjami draugai ar giminės. Daugiau nei pusė kleptomanų kaupia pavogtus daiktus ir teigia, jog ši pavogtų daiktų sankaupa suteikia jiems ramybę ar pasitenkinimą.  Jeigu kleptomanas jaučia kaltės jausmą dėl to ką  yra padaręs, – šį jausmą stengiasi nuslopinti dar viena vagyste. Taip tampama adrenalino vergu, nes su vagyste susijęs veiksmas teikia malonumą ir sumažina įtampą.

Kodėl tampama kleptomanais nėra aišku. Tačiau kleptomanija sergantys asmenys neretai serga ir kitomis ligomis – neretai jiems dignozuojama demencija, smegenų augliai ar smegenų žievės atrofija. Gali būti, jog šis susirgimas yra susijęs su smegenų veiklos poyčiais atsiradusiais dėl ligos, sužeidimų ar kitų organinių susirgimų. Senėjimo procesas greičiausiai jį tik išprovokuoja.

Kleptomanija nėra plačiai mokslininkų ištyrinėtas susirgimas, tačiau yra pastebėta, jog kleptomanija serga priklausomi nuo svaiginančių medžiagų asmenys, ji neretai lydi nerimo sutrikimus ar kitus psichikos susirgimus.

Gydymo principai

Gydant kleptomaniją pirmiausia yra stengiamasi gydyti kartu esančius gretutinius susirgimus. Impulsų kontrolės sutrikimams (jų tarpe ir kleptomanijai) yra būdinga tai, kad smegenyse trūksta serotonino, todėl skiriant šią būklę koreguojančius vaistus, kartais pasiekiamas pagerėjimas. Kleptomaniją taip pat bandoma gydyti kognityvine elgesio terapija ir rezultatai nėra blogi. Svarbu žinoti, jog kuo anksčiau yra pradedamas gydymas, tuo geresni yra atokieji rezultatai.

Amerikiečių pateikiami kleptomanijos kriterijai yra šie

American Psychiatric Association’s Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM ) pateikiamas  kleptomanijos apibrėžimas

Esant kleptomanijai asmuo

1. Pakartotinai negali atsispirti troškimui vogti daiktus, neatsižvelgiant į tai, kokia yra jų turtinė vertė ir neatsižvelgiant į tai, ar jam tikrai reikia šio daikto.

2. Prieš vagystę jis jaučia įtampą ir norą vogti.

3. Vogdamas jaučia malonumą arba pasitenkinimą ir nevagia dėl keršto, vedinas pykčio ar elgdamasis pastumėtas kito psichikos susirgimo – elgesio sutrikimo ar manijos.

( Pagal :American Psychiatric Association, 2000)

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *