Miežis

Miezis

Miežis- kas tai yra?

Miežis yra pūlinis blakstienos fulikulo arba  voko krašto riebalinės ( Ceiso liaukos)  ar prakaito (Molio) liaukos  uždegimas,  neretai išplintantis ir į šalia esančius audinius. Išorinis miežis dažniausiai iškyla riebalinėje liaukoje, o vidinis miežis dažniausiai iškyla Molio liaukoje.

Etiologija
Kas sukelia miežius?

Miežius dažniausiai sukelia stafilokokai. Dažniau miežiai kyla nusilpus organizmo imuninei sistemai- sergantiesiems imuninės sistemos ligomis, cukralige, AIDS. Miežiai yra linkę kartotis. Rizika susirgti miežiu didėja ir vartojant imunosupresantus, tai yra imuninę sistemą slopinančius vaistus.

Infekcijos patekimo keliai

Stafilokokai į akies riebalines  ar prakaito liaukas dažniausiai patenka nuo nešvarių rankų, rankšluosčių, popierinių nosinaičių (ypač šnypščiant nosį kai sergama bakterine kvėpavimo takų infekcija).

Klinika

Miežio klinika yra būdinga. Ant akies krašto atsiranda skausmingas guzelis, kuris yra apsuptas uždegiminiu audiniu. Jam pratrūkus teka pūliai, gal iškristi blakstienos.

Akis parausta, patinsta. Ji  gali ištinti net labai smarkiai, skauda sutinusią vietą, dažniausiai skauda viršutinį akies kraštą.

Be šių požymių taip paį būdingi kiti nespecifiniai uždegimo požymiai: gali pakilti temperatūra, tačiau karščiavimas dažniausiai yra nedidelis karščiavimas, vargina galvos skausmai,  išnyksta apetitas, taip pat yra ir kitų bendros nedidelės intoksikacijos požymių.

Susirgus išoriniu miežiu akis parausta, patinsta (gali ištinti labai smarkiai), dažniausiai skauda viršutinį akies kraštą. Po poros dienų uždegimo vietoje atsiranda baltai gelsvos spalvos pūlinys. Jam pratrūkus išteka pūliai, gali iškristi blakstienos.

Vidinio miežio simptomatika  yra panašiį išorinio, tik šio susirgimo eiga dažniausiai yra sunkesnė ir trunka ilgiau. Kartais vidinio miežio sukeltas pūlinys pratrūksta į vidų ir pūliai į išorę neišteka, o rezorbuojasi viduje.

Tyrimų planas
  • Liga dažniausiai diagnozuojama iš būdingos klinikos ir paprastai papildomų tyrimų nereikia.
  • Esant reikalui imamas pūlių pasėlis.
Gydymo principai

Susirgimas dažniausiai nėra sunkus, todėl  pacientai dažniausiai yra gydomi namie.

Visuomet yra taikomas antibakterinis gydymas. Gydymas pradedamas vietiškai skiriant antibiotikus  akių lašų pavidalu.

Jeigu infekcija plinta, vystosi celiulitas  – gali būti skiriami geriamieji antibiotikai arba į veną ar raumenis leidžiami antibiotikai, pavyzdžiui flukloksacilinas per os  dienoje vieną savaitę.

Vietinis gydymas:

Akių tualetas – Kasdien kelis kartus dienoje patariama atlikti akių tualetą (į akis įlašinti po kelis lašus vandens ir vokus pavalyti švariu šiltu drėgnu vatos tamponėliu).

Šildomieji kompresai. Ant  akių vokų dedami šilti sausi kompresai. Taip pat rekomenduojama greta vartoti imuninę sistemą stiprinančias priemones. Vidinio miežio gydymui dažniausiai skiriama ilgalaikė kortikosteroidų terapija, kartais prireikia operacinio gydymo.

Svarbu žinoti

Miežis yra būklė, kai gydytoją reikia pamatyti kuo skubiau. Pastebėjus pūlinį, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją. miežio sukelto pūlinio, kaip ir kitų pūlinių, jokiu būdu negalima liesti ar spaudyti patiems. Atvėrus pūlinį namų sąlygomis, infekcija gali plisti tolyn. Tai gali grėsti labai rimtomis komplikacijomis.

Komplikacijos 

Laiku nesikreipiant į gydytoją ar savarankiškai išspaudus pūlinį, infekcija gali plisti tolyn į aplinkinius audinius ir  komplikuotis išplitusia akiduobės pūline infekcija, tromboflebitu ar net meningitu (smegenų dangalų uždegimu).

Prognozė

Laiku pradėjus miežio gydymą, prognozė dažniausiai yra gera.

Profilaktika

Laikytis asmens higienos taisyklių.

Ligos esmė:
  1. Ūmus blakstienos folikulo uždegimas, kuris paliečia Ceiso arba Molio liaukas.
  2. Uždegimui būdingas skausmingas darinys ant voko krašto. Darinys apsuptas uždegiminiu audiniu.
  3. Miežis yra dažniausiai sukeltas stafilokokų.
  4. Gydymas – vietiškai sausi šilti kompresai. Esant preseptaliniam celiuliutui- pridedami antbiotikai per os ( pvz. flukloksacilinas1 savaitę)

Daugiau skaitykite

  • Blefaritas Sinonimai- seborėjinis blefaritas, priekinis blefaritas, Meibomijaus liaukų […]
  • Katarakta Katarakta yra vadinamas akies lęšiuko sudrumstėjimas. Įprastai akies […]
  • Ambliopija Ambliopija  yra funkcinis regos aštrumo susilpnėjimas, kai  susilpnėja vienos ar […]
  • Ragenos erozija Ragenos erozija arba ragenos paviršiaus žaizda yra vadinamas ragenos […]
  • Epididimitas Epididimitas yra sėklidės prielipo, vingiuotojo kanalėlio gulinčio ant […]
  • Trumparegystė (Miopija) Trumparegystė arba miopija ( lotyniškai ) myopia yra  akies refrakcinės […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *