Nėščiųjų priežiūra

Nėščiųjų priežiūra

Kur kreiptis esant nėštumui?

Vaikelio besilaukianti moteris turėtų kreiptis  į savo šeimos kliniką ar polikliniką, prie kurios ji yra prisirašiusi. Viso nėštumo metu moters sveikata  rūpinasi šeimos gydytojas ir akušerė arba gydytojas akušeris ginekologas.
Jeigu moters nėštumas yra didelės rizikos, ją turėtų prižiūrėtine akušerė, o gydytojas akušeris ginekologas.

Būsimai mamai taip pat reikėtų apsilankyti ir pas gydytoją odontologą.

Jeigu  vaikelio besilaukiančią moterį prižiūri šeimos gydytojas ar akušerė, jie ir turi  nukreipti gydytojo akušerio ginekologo konsultacijai. Pas šį specialistą reikia nuvykti 12–14, 18–20, 36–37 ir 41 nėštumo savaitėmis.

Jeigu moteris lankosi pas akušerį ginekologą ar akušerį, ją taip pat  turi apžiūrėti ir vidaus ligų gydytojas

Kaip sekama nėščioji?

Pirmojo apsilankymo pas gydytoją metu yra surenkami duomenys apie moters sveikatos būklę, taip pat yra
įvertinami nėštumo rizikos veiksniai, pamatuojamas arterinis kraujospūdis, apskaičiuojamas kūno masės indeksas, taip pat atliekami kraujo ir šlapimo tyrimai.

Antrasis apsilankymas turi būti po 10–14 dienų. Jo metu yra sudaromas nėščiosios priežiūros planas, kuris vėliau gali būti pildomas, taip pat moteriai yra  išduodama nustatytos formos kortelė, kurioje kiekvieno apsilankymo metu daromi įrašai.

Tyrimus būsimai mamai parenka ją prižiūrintis specialistas, pas kurį jai reikėtų lankytis reguliariai.

  •  18–20 nėštumo  savaitę yra atliekamas tyrimas ultragarsu, o jei šeimoje yra sergančių cukriniu diabetu , taip pat aliekamas ir  gliukozės tolerancijos mėginys.
  • Nuo 22 nėštumo savaitės yra vertinami vaisiaus širdies tonai.
  • 27–28 savaitę vertinamas Rh faktorius. Jei būsimos mamos (rezus) faktorius yra neigiamas, gali būti paimtas kraujo tyrimas Rh antikūniams nustatyti. Prireikus moteris taip pat gali būti siunčiama genetiko konsultacijai.
  • Nuo 36 nėštumo savaitės turi būti įvertinta vaisiaus padėtis gimdoje, o suėjus 41 nėštumo savaitei būtina nuvykti pas akušerį ginekologą, kuris priims sprendimą dėl kito apsilankymo ar guldymo į ligoninę.
Draudimas

PSD apdraustai nėščiajai už jai suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas mokėti nereikia, o nuo 28 nėštumo savaitės visos būsimosios mamos yra draudžiamos valstybės lėšomis. Besilaukianti moteris savo lėšomis turi sumokėti
už tuos tyrimus, kurių ji papildomai pageidauja ir kurių atlikimo išlaidos nėra apmokamos PSDF lėšomis.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *