Paprastasis čiobrelis

Čiobrelis ir jo vaistingosios savybės Augalo pavadinimas – Paprastasis čiobrelis

Lotyniškas pavadinimas – Thymus serpyllum

Sinonimai – čebrelis, čebriukas, čepronėlis, čiobreliai, čiumbrelis, čiobras, čambrukai, čebras, dievaitis, maironas, puronėlis, šilažolė, timijonas, timkus, timkužis, Common Thyme, Farigoule, Farigoulette, French Thyme, Frigoule, Garden Thyme, Huile Essentielle de Thym, Huile de Thym, Huile de Thym Blanc, Huile de Thym Rouge, Mignotise des Genevois, Oil of Thyme, Pote, Red Thyme Oil, Rubbed Thyme, Serpolet, Spanish Thyme, Thym, Thym Citron, Thym Commun, Thym des Jardins, Thym Maraîcher, Thym Vrai, Thym Vulgaire, Thyme Aetheroleum, Thyme Essential Oil, Thyme Oil, Thymi herba, Thymus vulgaris, Thymus zygis, Tomillo, Van Ajwayan, Vanya Yavani, White Thyme Oil.

Šeima – Lūpažiedžių, Notrelinių – Labiatae Juss. (Lamiaceae Lindl.)

Augalo aprašymas

Paprastieji čiobreliai yra žemi prie žemės prigludę amžinai žaliuojantys puskrūmiai. Čiobreliai yra neukšti, išauga iki  10 cm aukščio. Pagrindinis čiobrelio stiebas stiebas gulsčias, sumedėjęs, bet lengvai įsišaknijantis. Žiedinės šakelės yra stačios, apskritos, plaukuotos. Lapai elipsiški, trumpakočiai, į apačią užsirietusiais kraštais. Tai medingi, maloniai kvepiantys augalai, žydintys violetinės spalvos žiedais. Žiedai  yra sukrauti lapų pažastyse, galvutės pavidalo žiedynuose Paprastieji čiobreliai žydi nuo birželio pabaigos iki rugpjūčio mėnesio, kartais ir iki rugsėjo mėnesio. Sėklas – rudus riešutėlius – sunokina rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais.

Čiobreliai auga sausose, saulės gerai įšildomose ir gerai apšviestose vietose. Jie mėgsta smėlėtas pamiškes, smėlynus, smiltpieves, pušynų aikšteles ir proskynas. Nemėgsta pavėsio ir drėgmės.

Be paprastojo čiobrelio Lietuvoje  sutinkamas ir keturbriaunis čiobrelis (Thymus pulegioides L.) . Jo stiebas yra  keturbriaunis,  lapai kiaušiniški.  Jis išauga iki 30 cm aukščio, mažiau jautrus drėgmei ir pavėsiui. Darželiuose neretai yra auginamas vaistinis čiobrelis (Thymus vulgaris L.), kuris įprastai Lietuvoje neauga. Čiobrelių yra priskaičiuojama daugybė rūšių. Visi jie kryžminasi tarpusvyje.Skiriasi jų kvapas ir vaistingųjų medžiagų kiekis.

Čiobreliai yra labai medingi augalai. Jų žiedus gausiai lanko bitės. Iš vieno 1 ha. čiobrelių sąžalyno bitės surenkaiki 380 kg nektaro.

Naudojamos augalo dalys

Gydymui yra naudojama čiobrelių žolė (Thymi herba; Herba Thymi). Žolė yra  renkama masinio čiobrelio žydėjimo metu. Žirklėmis yra nukerpama nesumedėjusi antžeminė augalo dalis. Džiovinami čiobreliai paskleisti plonu sluoksniu, pavėsyje, pastogėje ar specialioje džiovykloje 30-35 °C temperatūroje. Tinkamai išdžiovinta žolė yra kvapni, aštraus skonio.

Čiobreliai nuo seno naudojami kulinarijoje, jų eterinis aliejus yra naudojamas parfumerijoje. Čiobrelių aliejus turi fungicidinių ir antiseptinių savybių. Sudžiovinti čobrelio  žiedynai seniau buvo dedama į spintas ir skrynias, kad atbaidytų kandis.

Šveicarijoje ir Prancūzijoje paprastuoju čiobreliu paskaninami tam tikros rūšies sūriai, jie įeina į prieskonių mišinių sudėtis. Islandijoje jais pagardinamas rūgęs pienas, o Airijoje – pasukos. Švieži ir džiovinti čiobrelių  lapai yra naudojami prieskoniams, jų barstoma į įvairius patiekalus. Šviežiais jų lapeliais galima paskaninti salotas ir mišraines. Iš džiovintų paprastųjų čiobrelių lapų arba ūglių su žiedais verdama kvapni arbata, jie dedami į arbatžolių mišinius.

Senovėje kunigaikščiai nešiodavosi prisegtą čiobrelio šakelę kaip drąsos simbolį. 17 amžiuje čiobreliais buvo gydomas vidinis kraujavimas, kosulys ir vėmimas. Žymus to met herbalistas N. Culpeper  rašė, kad čiobreliai stiprina galvą, skrandį, šlapimtakius ir gimdą. Jie taip pat išvaro vėją ir suskaldo akmenis.  K. Linėjus čiobrelį rekomendavo galvos skausmų ir pagirių gydymui.

Veikliosios  čiobrelių medžiagos

Čiobreliuose yra daug iki 2,5 % eterinio aliejaus. Svarbiausi jų yra  monoterpenai timolis, karvakrolis, borneolis, cineolis, linalolis ir kiti. Timolio čiobrelių aliejuje yra nuo 30% iki 70%. Jis veikia antibakteriškai. Stipriausiai veikia dantų ėduonies ir dantenų uždegimo  sukėlėjus- Porphyromonas gingivalis, Selenomonas artemidis ir Streptococcus sobrinus. Timolis taip pat veikia viršutinių kvėpavimo tkų susirgimų sukėlėjus, Helicobacter pylori ir kai kuriuos grybelius. Čiobrelių aliejuje taip pat yra karvakrolio 3%–15%. Jis veikia grybelius ir bakterijas. Gausu juose ir flavonoidų – luteolino- veikiančio antimutageniškai, timonino, cirsilineolio, 8-metoksi -circilineolio ( jam būdingas stiprus spazmolitinis poveikis), taip pat erodiodiktolio, kuris veikia kaip antioksidantas. Čiobrelių aliejuje taip pat yra kafeinės ir fenolinių rūgščių. Iš jų daugiausia yra rozmarininės rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas, stabdo lipidų peroksidaciją , veikia antialergiškai irpriešuždegimiškai. Yra juose ir kafeinės rūgšties bei iki 10% taninų.

Čiobrelių farmakokinetika

Išgėrus čiobrelių, iškvepiamame ore timolis yra aptinkamas po 30-60 minučių. Praėjus 14-140 minučių jis nebeužregistruojamas.

Naudojimas medicinoje
 Čiobrelio preparatai pasižymi  dezinfekuojančiu, atsikosėjimą lengvinančiu, taip pat antiseptiniu, spazmolitiniu, virškinimą gerinančiu, šlapimo išsiskyrimą skatinančiu, skausmą malšinančiu ir šiek tiek raminančiu poveikiu .

Tradiciškai čiobreliai nuo seno vartojami  kaip atsikosėjimą gerinanti priemonė, ypač peršalus, sergant bronchitu, laringitu, tracheitu. Čiobrelio žolės nuovirais gydomi  virškinamojo trakto sutrikimai. Jų dedama į aromatines vonias  ir kompresus, siekiant sumažinti radikulito ir sąnarių skausmus.

Paprastųjų čiobrelių antpilas neblogai  malšina spazmus, skatina prakaitavimą, palengvina atsikosėjimą, varo kirmėles  veikia kaip švelnūs raminantieji vaistai. Čiobreliais neretai gydomas bronchitas, laringitas, viršutinių kvėpavimo takų ir kiti uždegimai, persišaldymas, slopinamas vidurių pūtimas. Čiobrelių arbata gali palengvinti  pagirių simptomus.

Išoriškai čiobrelių arbata arba užpilas naudojami burnos ertmei ir gerklei skalauti , ypač sergant dantenų ligomis, gerklės uždegimu. Jų  nuoviru gli būti  plaunamos nedidelės pūliuojančios žaizdelės.

Aromaterapijoje čiobrelis yra naudojamas įtampos slopinimui, kaip raminatis preparatas.

Tradicinėje medicinoje čiobrelis naudojamas dėl panašių priežasčių.

Jo nuovirai ir skystieji ekstraktaai yra vartojami atsikosėjimui palengvinti ir skausmui malšinti sergant bronchitu, laringitu, kitomis viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Iš čiobrelio paruošti preparatai naikina mikrobus, virusus, slopina uždegimus, atpalaiduoja spazmus. Vartojamas nuo virškinamojo trakto, kepenų, inkstų ir šlapimo pūslės ligų, esant mėnesinių ciklo sutrikimams, prakaitavimui skatinti, kaip šlapimą varanti, atsikosėjimą lengvinanti priemonė.

Aromaterapeutai vartoja čiobrelio aliejų kaip puikią nuotaiką gerinančią priemonę, bei esant nerviniam išsekimui, ir premenstruacinei įtampai.

Senovėje čiobreliais varyti kirminai, -ypač spalinukės, malšintas vidurių pūtimas ir spazminiai ir mėnesinių skausmai.  Išoriškai čiobrelio kompresai dėti ant užsidegusios krūties, taip pat ant žaizdų. Neretai jo buvo dedama į pagalves ir žolelių vonias.

Specifinės čiobrelių vartojimo situacijos
 Spastinis, įsisenėjęs kosulys, plaučių uždegimai  Čiobreliais gydomas spastinis, įsisenėjęs, sunkus kosulys. Jie tinka bronchito, kokliušo, peršalimų, plaučių uždegimo, viršutinių kvėpavimo takų infekcijų gydymui, ypač esant bronchospazmo reiškiniams. Tiks astmos, LOPL, bronchito, plaučių emfizemos paūmėjimų gydymui. Neretai jo dedama į atsikosėjimą lengvinančių sirupų sudėtį,

 Atsikosėjimą lengvinantis poveikis  Čiobreliai skystina gleives ir skatina jų gamybą, palengvina gleivių pasišalinimą iš organizmo. Čiobrelių garai stimuliuoja kvėpavimo takų epitelio judesius bei slopina kvėpavimo takų spazmus.

 Virškinimo sutrikimai  Čiobreliai naudingi esant vidurių pūtimui, pykinimui, vėmimui. Čiobrelio arbata tinka esant dvokiančioms išmatoms ir virškinamojo trakto disbiozės reiškiniams – vidurių pūtimui, dujų kaupimuisi.Taip pat gali būti naudinga esant skrandžio opai.

 Šlapimo takų uždegimai  Veikia kaip švelnus antiseptikas.

 Dantenų uždegimai, gerklės skausmai  Čiobrelio arbata tinka skalauti gerklei sergant burnos gleivinės uždegimais, tonzilitais. Yra nustatyta, jog  mažiau nei  1%  burnos skalavimo priemonėse esančių čiobrelio veikliųjų medžiagų užkerta kelią danų ėduonies vystymuisi. Čiobrelis yra nuo seno naudojamas burnos skalavimo mišiniuose, nes pasižymi stipriomis antiseptinėmis savybėmis. Juo taip pat galima skalauti pūliuojančias žaizdas.

 Grybeliniai odos susirgimai  Čiobrelių aliejus praskiestas arbatmedžio ir levandos aliejais potencijavo pėdos grybelinių infekcijų gydymui skirto amfotericino poveikį. Čiobreliai pasižymi stipriu antiseptiniu ir sutraukiančiu poveikiu.

 Makšties gleivinių susirgimai  Kremas kuriame buvo mažiau nei 0.1% veikliųjų čiobrelio medžiagų 2 klinikiniais atvejais buvo naudingas lichenifikuotiems vulvos pažeidimams gydyti.

 Inhaliacijos  Čiobrelio aliejaus inhaliacijos karšto vandens tirpale padeda esant sinusitams,  Pneumocystis carinii pneumonia infekcijoms, bakterinei pneumonijai ir bronchitui.

 Antivirusinis poveikis 

Čiobreliuose esančios veikliosios mežiagos sutrumpina herpes I ir II tipo virusinių infekcijų trukmę.

 Alerginis rinitas ir alerginis otitas  Čiobrelių arbata vartojama kartu su akišveite, ramunėlėmis gali būti naudinga sergant alerginiu rinitu ir vidurinės ausies uždegimu.

Čiobrelių  vartojimo formos

Iš  džiovintos čiobrelių žolės yra gaminami užpila ir nuovirai. Jo ištrauka įeina į atsikosėjimą lengvinančių vaistažolių mišinių sudėtį. Iš čiobrelių ekstrakto gaminamas Pertusinas, kitos atsikosėjimui palengvinti skirtos vaistų formos.

Dozavimas

Džiovinta čiobrelių žolė– įprastai yra vartojama nuo 2  iki 6 g per dieną.

Čiobrelių arbata  – vienam arbatiniam šaukšteliui džovintos čiobrelių žolės yra imama 250 ml karšto vandens. Užpilama ir uždengiama. Paliekama pritraukti 20-30 minučių. Geriama iki 3 puodelių per dieną.

Čiobrelių tinktūra (1:5, 35% alkoholio): 40 -80 lašų (2–4 ml) iki 3 kartų per dieną.

Čiobrelių tirpalai (iki  1% ir mažesnės koncentracijos )- gali būti naudojami gerklės ir kitų gleivinių skalavimui, taip pat makšties žvakutėms.

Čiobrelio aliejus voniai– Paprastai imama nuo 5 – 10 lašų į vonią.

Čiobrelių kremas esant  odos niežuliui– Paprastai vartojamas 1 arba 2 procentų čiobrelio kremas – tepamas ant odos.

Čiobrelių sirupas  nuo kosulio–   paprastai geriamas po 1 arbatinį šauktelį kas 2 valandos arba pagal reikalą.

Pašalinis čiobrelių  poveikis

Pašalinių čiobrelio poveikio reiškinių vartojant jį įprastinėmis dozėmis neužfiksuota.
Jeigu čiobrelis nėra pakankamai praskiestas arba visai nepraskiestas, jis gali dirginti odą ir gleivines.
Laboratoriniams gyvūnams didelės čiobrelio dozės sukėlė lokomotorinio aktyvumo sumažėjimą ir kvėpavimo slopinimą.
Čiobreliai slopina skydliaukės veiklą, todėl jų nereikėtų vartoti esant skydliaukės susirgimams.
Alerginiai reiškiniai, lūpų kampučių trūkinėjimas ir liežuvio tinimas (cheilitai, glositai)
Bradikardija
Sulėtėjęs kvėpavimas
Odos uždegimai
Viduriavimas
Pilvo spastiniai skausmai
Pykinimas, vėmimas
Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos sudirginimo reiškiniai
Galvos svaigimas ir skausmai
Raumenų silpnumas

Čiobrelių  sąveika su kitais vaistais

Nėra užfiksuota

Kada čiobrelių preparatų vartoti negalima

Čiobrelio nereikėtų vartoti nėštumo metu gydymo tikslais
Čiobrelio eteriniai aliejai neskirtini nėščiosioms, maitinančioms ir mažiems vaikams. Jie taip pat neturi būti naudojami vidiniam vartojimui.
Čiobrelio preparatai neskiriami nėščioms ir maitinančioms motinoms
Čiobrelis nereikėtų vartoti sergantiesiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige
Čiobrelis neskiriamas esant alergijai žoliniams augalams
Čiobrelis neskiriamas sergantiesiems enterokolitais
Čiobrelis neskiriamas sergantiesiems inkstų ir kepenų ligomis
Čiobrelis neskiriamas sergantiesiems skydiaukės ligomis

Liaudiški čiobrelio receptai

Čiobrelių užpilas

2 valgomieji  šaukštai čiobrelio žolės užpilami stikline verdančio vandens. Po to indas yra uždengiamas ir 15 min kaitinamas vandens vonelėje (kitame inde su verdančiu vandeniu). Paliekama 45 min atvėsti, nukošiama. Geriama po 1 valg. šaukštą 2-3 kartus per dieną.

Čiobrelis įsisenėjusiam sausam kosuliui slopinti

Paimti 2 valgomuosius šaukštus paprastojo čiobrelio ir vieną  šaukštą pavasarinės raktažolės žolės. Išmaišyti ir užpilti 3 stiklinėmis (600 ml.) vandens ir pavirti 10 min. Nukošti ir gerti karštą arbatą  su medumi 3 kartus per dieną. Skatina prakaitavimą, todėl reikia gulėti lovoje šiltai apsiklojus.

Čiobrelių ir svilarožių sirupas nuo galvos skausmo ir kosulio

2 valgomuosius šaukštus paprastojo čiobrelio žolės ir  vieną valgomąjį šaukštą vaistinės svilarožės šaknų užpilti 2 stiklinėmis (400 ml.) vandens ir virti 10 minučių. Uždengti ir  palaikyti 20 minučių. Po to  nukošti. Įdėti 2 šaukštus medaus ir gerai išmaišyti. Duoti po valgomąjį šaukštą šio sirupo vaikams, jeigu  dažnai kosti ar skundžiasi galvos skausmais.

Čiobreliai ir sukatžolė sergant plaučių ligomis

Imti po  2 valgomuosius šaukštus paprastojo čiobrelio ir paprastosios sukatžolės žolės. Žolės mišinį užpilti 2 stiklinėmis (400 ml.) verdančio vandens ir palaikyti  maždaug vieną valandą. Nukošti ir gerti šiltą po 2 šaukštus 5-6 kartus per dieną. Galima gerti su medumi.

Čiobreliai virškinimui pagerinti

Imti 2 valgomuosius šaukštus paprastojo čiobrelio žolės,  vieną valgomąjį šaukštą trilapio pupalaiškio žolės ir vieną valgomąjį šaukštą miškinės sidabražolės šaknų. Išmaišyti ir šį  mišinį užpilti 4 stiklinėmis (800 ml.) vandens ir virti 10 min. Palaukti pusvalandį ir nukošti. Gerti po 1/2 stiklinės (100 ml.) 4 kartus per dieną 15-20 min. prieš valgį.

Čiobrelių nuoviras burnos skalavimui

Sergant burnos ertmės ar gerklės uždegimu burną galima skalauti tokiu paprastojo čiobrelio nuoviru. Vieną valgomąjį šaukštą paprastojo čiobrelio žolės užpilti 2 stiklinėmis (400 ml.) vandens. Pavirinti 10min, palaikyti pusvalandį ir nukošti. Šiltu nuoviru skalauti burną 3 kartus per dieną.

Čiobrelių užpilas pleiskanų naikinimui

2 valgomuosius šaukštus paprastojo čiobrelio žolės užpilti 3 stiklinėmis (600 ml.) vandens. Pavirinti 10-15 min, palaukti, kol pritrauks ir po to nukošti. Šiuo nuoviru tepti prieš tai švariai išplautą galvą ir palikti laisvai džiūti. Pakartoti keletą kartų pagal reikalą.

Daugiau skaitykite

  • Kininis ženšenis – Kininis ženšenis – Panax ginseng –Korean ginseng, Chinese ginseng, Asian […]
  • Baltasis santalas – Baltasis santalas – Santalum album – Sandalmedis, White […]
  • Šaltmėtė – Šaltmėtė – Mentha spicata – Spearmint, Curled Mint, Fish Mint, Garden Mint, […]
  • Valerijonas – Vaistinis valerijonas – Valeriana officinalis – baldrijonas, budrijonas, […]
  • Vakarinė tuja – Vakarinė tuja – Thuja occidentalis – baltasis šiaurinis […]
  • Kajeno pipiras – Kajeno pipiras – Capsicum frutescens, C. annuum – Chili pepper, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *