Parafreninis sindromas

Parafreninis sindromas- kas tai yra?

Parafreninis sindromas yra susirgimas, kuriam yra būdingi sisteminiai persekiojimo, fizinio poveikio bei fantastiškos didybės kliedesiai ir kartu esantys  psichinio automatizmo reiškiniai ( jie būna ne iki galo išsiskleidę). Ligoniai neretai save vadina genijais, pasaulio valdovais ir panašiai. Jie yra pakylėti, žiūri į kitus iš aukšto, atitrūkę nuo realybės.

Šis sindromas yra būdingiausias sindromas  kai yra sergama paranoidinės formos šizofrenija. Yra išskiriami 4 parafreninio sindromo variantai

I.Sisteminė parafrenija

Sisteminei  parafrenijai yra būdingi 4  vystymosi etapai:

a) Didėja įtarumas, dirglumas, formuojasi santykio kliedesys su didybės kliedesiu.
b) Prisideda sistemingas persekiojimo kliedesys ir klausos haliucinacijos
c ) Didybės kliedesys- pacienas jaučiasi nemirtingas, visagalis, bet nesigina nuo trukdančių atlikti savo misiją. Jis dažniausiai yra pasyvus, vyrauja emocinė indiferencija.
d) atsiranda asmenybės ydos požymiai

Pirmųjų dviejų etapų metu prieš jus tiesiog prislėgtas žmogus, vėliau  jo nuotaika gerėja dėl besivystančio didybės kliedesio. Ilgainiui išryškėja ir asmenybės defektas – sutrinka įvairios paciento psichikos funkcijos, nebėra noro domėtis aukšesniais tikslais, pacientas tenkina tik  bazinius savo poreikius, kalba apie nuo realybės nutolusius dalykus. Jei iš pradžių tie kliedesiai buvo įtikinami , vėliau ryškėja dezintegracija, dezadaptacija.

Ekspansinė parafrenija

Jos mety vyrauja afektinis sutrikimas . Būdinga pakili žmogaus nuotaika , tačiau  ne euforija, nes yra tam tikro dirglumo ir ryškus didybės kliedesys. Kliedesių turinys dažniausiai yra erotinio/religinio pobūdžio. Gausu regos haliucinacijų, bet pasitaiko ir klausos ar uoslės haliucinacijos. Vėliau pamažu išryškėja asmenybės ydos požymiai.

Haliucinacinė parafrenija

Klinikoje vyrauja fantastinės klausos pseudohaliucinacijos. Jos dažniausiai yra įsakomojo pobūdžio. Taip pat klinikai būdingi ir fantastiniai  didybės kliedesiai – tipiniai yra pasakojimai  apie tarpplanetinę civilizacijų kovą.

Konfabuliacinė parafrenija

Šios ligos formos metu susipina didybės ir persekiojimo kliedesiai. Mąstymas yra nenuoseklus, kliedesių sistema nuolat kinta.

Parafrenija  gali iš karto pasireikšti parafreniniu sindromu. ŽIV bei AIDS, bei kitos infekcinės ligos gali paskatinti ligos vystymąsi. Jeigu parafrenija atsiranda po paranoidinio sindromo, neretai yra manoma, kad žmonės serga šizofrenija ir ji yra nenutrūkstama – per keletą metų susiformuoja asmenybės defektas ir pereinama nuo paranoidinio sindromo į parafreniją.

Parafrenijos etiologija

Dažniausiai yra vartojamos psichoaktyvios medžiagos (haliuciogenai, rečiau ekstazi poveikyje), kartais išsivysto alkoholinės abstinencijos metu, sepsio metu, esant kepenų pažeidimamams, taip pat – dėl smegenų apsinuodijimo medikamentais, dėl elektrolitų trūkumo, ypač po operacijų.

Parafrenijos gydymo principai

Parafrenijos gydymas nesiskiria nuo kitų mąstymo sutrikimų. Yra skiriami antipsichotiniai vaistai. Svarbus kontaktosu ligoniu palaikymas, psichosocialinė reabilitacija, kognityvinė elgesio terapija – nukreipta į kasdienio turinio dalykus, įgūdžių mokymą. Parafreninio sindromo metu neretai yra konfrontuojama, ypač  kai liga yra su didybės kliedesiais, struktūruota veikla.

Daugiau skaitykite

  • Katatoninis sindromas Katatonija yra vadinamas psichomotorinis sutrikimas, kuriam būdingas […]
  • Bulimija Bulimija arba  vilko apetitas yra valgymo sutrikimas, kuris pasireiškian […]
  • Paranoidinis sindromas Tai yra susirgimas, kuris iš esmės yra  tolimesnis paranojinio sindromo […]
  • Hipochondrija Žodis hipochondrija yra kilęs iš graikų kalbos žodžio Hipochondria , kuris […]
  • Paranojinis sindromas Tai yra vienas iš kliedesių sindromų. Yra išskiriami paranojinis, paranoidinis […]
  • Asteninis sindromas Asteniniu sindromu yra vadinamas vienas iš neurozinių sutrikimų. Šių sindromų […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *