Pražangialapė mirtenė

Prazangialape mirtene-arbatmedzio aliejusAugalas – Pražangialapė mirtenė

Lotyniškas pavadinimas – Melaleuca alternifolia

Sinonimai – Australiškas arbatmedis, Melaleuka, Australian tea tree oil, Melaleuca oil, Aceite del Árbol de Té, Australian Tea Tree Oil, Huile de Melaleuca, Huile de Théier, Huile de Théier Australien, Huile Essentielle de Théier, Melaleuca alternifolia, Melaleuca Oil, Oil of Melaleuca, Oleum Melaleucae, Tea Tree, Tea Tree Essential Oil.

Šeima –  Mirtinių ( Myerthaceae)

Augalo aprašymas

Australiškasis arbatmedis (Melaleuca alternifolia), kitaip angliškai vadinamas Tea tree yra amžinai žaliuojantis krūmas arba nedidelis medis. Jis išauga nuo nuo 1,8 iki 3,50 metro. Arbatmedžio lapai yra siauri nuo 3 iki 5 cm ilgio. Juose gausu kurislapo apačioje išsidėsčiusių eterinio aliejaus laiukučių. Arbatmedis  gausiai žydi visą šiltąjį metų lakotarpį smulkiais baltos spalvos  žiedais. Arbatmedis dauginasi sėklomis. Europoje gali būti auginamas šiltnamiuose ir kambariuose.Australiškasis arbatmedis auga Australijoje ir  Tasmanijoje. Jam reikalinga aukšta temperatūra nuo +10° C iki +18° C. Jis nepakelia žemesnės nei +3° C temperatūros.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslams yra renkami arbatmedžio lapai, iš kurių yra distiliuojama maždaug  2% eterinių aliejų.

Veikliosios arbatmedžio medžiagos

Australiškojo arbatmedžio eteriniuose aliejuose yra iki 40% terpenų. Svarbiausi iš jų yra alfa terpenolis, alfa pinenas, alfa terpinenas, gama terpinenas, p-cimenas, limonenas. Šiame  aliejuje yra aptikta daugiau nei 100 veikliųjų medžiagų.

Šios medžiagos pasižymi antimikrobiniu ir priešgrybeliniu poveikiu. Nustyta, jog pražangiosios mirtenės aliejus naikina Candida albicans, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa ir Staphylococcus aureus (MRSA). Jis taip pat veikia vankomicinui atsparius enterokokus, bei peroraliniams preparatams atsparius mieliagrybio štamus. Taip pat buvo nustatyta, jog alfa terpineolis ir alfa pinenas naikina odos florą-  S. epidermidis  ir Propionibacterium acnes.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai australijos arbatmedžio aliejus yra naudojamas dėl savo nuskausminančių, antibakterinių, antivirusinių ir priešuždegiminių savybių.
Australijos aborigenai jo lapais gydė odos sužeidimus, nubrozdinimus, nudegimus, vabzdžių įkandimus. 1920 metais Australijoje jis buvo pradėtas naudoti dantų gydymui, nes mokslininkai nustatė, jog šis aliejus yra 13 kartų stipresnė  dezinfekuojanti medžiaga nei tuo metu vartota karbolinė rūgštis. Arbatmedžio aliejus buvo naudojamas kaip dezinfekcinė priemonė II Pasaulinio karo metu.

Specifinės arbatmedžio aliejaus vartojimo situacijos
 Jaunatviniai spuogai  5% arbatmedžio aliejaus tirpalas buvo skiriamas 124 spuogais besiskundžiantiems pacientas. Aklu metodu atliktas tyrimas patvirtino, jog savo poveikiu jis prilygsta benzoil peroksido poveikiui ir nesukelia jokių pašalinių reiškinių.

 Impetiga  Nepraskiestas arbatmedžio aliejus yra tepamas ant pūlinėliais pažeistos odos. Gali sukelti lengvus dirginimo ir nemalonius skausiminus pojūčius.

 Šunvotės ir odos infekcijos, įskaitant MRSA  Nperaskiestas arbatmedžio aliejus yra tepamas ant odos pažeidimų 2-3 kartus per dieną.

 Odos grybelis  Nepraskiestas arbatmedžio aliejus yra tepamas ant pažeidimų.

 Odos nudegimai  1-2 laipsnio odos nudegimai yra gydomi alavijo geliu, į kurį įlašinama po 1-2 lašus arbatmedžio ir levandų aliejaus.

 Burnos opelės  Nepraskiestas arbatmedžio aliejus aplikatoriumi tepamas ant opelių iki 4 kartų dienoje.

 Gingivitai  Jų gydymui naudojami komerciškai paruošti vandeniniai arbatmedžio aliejaus tirpalai. Burna skalaujama 2-3 kartus per dieną.

 Burnos ir makšties kandidozė  Burnai skalauti naudojami komerciniai burnos skalavimo skysčiai 2 kartus dienoje. Makšties kandidozė yra gydoma žvakutėmis su arbatmedžio aliejumi 1-2 kartus dienoje. Tinka tuomet, kai yra atspari itrakonazoliui ir flukonazoliui mieliagrybio rūšis, ypač sergant AIDS ir terminalinėms vėžio stadijoms.

 Bakterinė vaginozė  Naudojamos žvakutės su arbatmedžio aliejumi 2 kartus per dieną.

 Pleiskanos  Arbatmedžio aliejaus dedama įpleiskanas gydančius šampūnus.

 Pūslelinė  Nepraskiestu arbatmedžio aliejumi yra tepamos pažeistos odos vietos.

 Plaučių ir sinusų infekciniai susirgimai  Taikomos inhaliacijos su 1-2 eterinio aliejaus lašai 1 arba 2 kartus dienoje.  Galima pridėti eukalipto arba levandų aliejaus.

 Nagų grybelis, pėdų grybelis  Gali būti naudingas lokalizuojant infekciją, tačiau onichomikozės neišgydo. Tepamas nepraskiestas aliejus abnt pažeisto nago 2 kartus per dieną.

 Niežulinės šunų dermatozės  Lokalizuotos šunų odos niežtinčios dermatozės buvo gydomos kremu su arbatmedžio aliejumi.

Arbatmedžio aliejaus vartojimo formos

Gydymui vartojamas eterinis arbatmedžio aliejus, makšties žvakutės, kremai ir šampūnai bei tepalai su arbatmedžio aliejumi. Australiškasis kokybės standartas reikalauja, jog arbatmedžio aliejuje būtų  30% terpineno-4-olio ir mažiau nei  15% cineolio.

Dozavimas

Įprastai yra vadovaujamasi gamintojo rekomendacijomis.

Pašalinis arbatmedžio aliejaus poveikis
  • Arbatmedžio aliejus yra toksiškas. Suvartojus  0.5 arbatinio šaukštelio arbatmedžio aliejaus vystosi ataksija, atsiranda mieguistumo reiškiniai, odos bėrimai ir neutrofilinė leukocitozė.
  • Arbatmedžio aliejaus negalima tepti šalia akių.
  • Arbatmedžio aliejaus gydomąjį poveikį stioprina dimetlisuldfoksidas (DMSO), kurį reikia tuoj pat tepti ant odos po to kai buvo užteptas arbatmedžio aliejus.
  • Arbatmedžio aliejus yra labai koncentruotas, todėl jo negalima vartoti per os. Perdozavus arbatmedžio aliejaus, gali vystytis rimti sveikatos sutrikimai.
  • Retai, tačiau pasitaiko alerginis kontaktinis dermatitas, dermatitas ar egzemos reiškiniai.

Kada arbatmedžio preparatų vartoti negalima

Arbatmedžio aliejaus negalima vartoti esant alergijos reiškiniams.

 Ilgalaikis vartojimas 
  • Laikoma, jog pražangialapė mirtenė (Arbatmedžio aliejus) nesukelia fotosensibilizacijos. Alergijos ir odos bei gleivinių dirginimo reiškiniai pasitaiko labai retai.
  • Nėščios ir maitinančios motinos bei maži vaikai gali naudoti šį aliejų išoriškai.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *