Pulso tyrimas

A. radialis pulso tyrimas

Pulso tyrimo  metodika, pulso charakteristika, pulso deficitas

Arterinis pulsas yra arterijų „bangavimas“ atsirandantis širdies sistolės metu. Jis yra  lengviausiai užčiuopiamas tose vietose, kur arterijos priartėja prie kūno paviršiaus. Dažniausiai yra čiuopiamas stipininės arterijos – a. radialis pulsas. Ramybės būklėje normalus žmogaus pulsas yra 60- 80 (60-100) dūžių per minutę.
Normalus pulsas yra ritmiškas, simetriškas, 60-100 x/min., gero prisipildymo, kvėpavimo įtaka pulsui yra nežymi.

A. radialis pulso tyrimas yra atliekamas   dažniausiai skaičiuojamas 2 suglaustais pirštais apčiuopus ir spaudžiant stipininę  arteriją. Kartais jis gali būti vertinamas ir kitose vietose, pavyzdžiui 2 suglaustais pirštais apčiuopus ir spaudžiant miego arba kirkšnies, paklinklio ar kitas arterijas. Palpuoti pulsą galima  smilkininėje arterijoje, veido arterijoje, miego arterijoje, žasto arterioje, stipininėje arterijoje, klubo arterijoje, pakinklio arterijoje, užpakalinėje blauzdos arterijoje, dorsalinėje pado arterijoje. Visada reikia sulyginti pulsą abiejose kūno pusėse. Tai yra atliekamas  bilateralinis (abipusis) pulso palyginimas, ypač ligoniams turintiems širdies ir kraujagyslių ligų.

Apžiūros metu įprastai yra tiriamas pulso ritmiškumas ir dažnis.

Pulso vertinimas taip pat svarbus ir sportininkams. Įprastai pulsas vertinimas – prieš  fizinį krūvį ir po jo. Šiuo atveju pulsas rodo, kaip širdies raumuo  reaguoja į fiinius  pratimus.  Jei pulso dažnio skirtumas prieš krūvį ir po jo yra 10 – 15 tvinksnių per minutę –  laikoma, jog širdies jaudrumas  yra normalus. Jei skirtumas ≈ 30 tvinksnių, tai širdies jaudrumas yra padidėjęs. Reikia stebėti ar pulso dažnis sunormalėja per 10 minučių.

Pulso prisipildymas

Yra vertinamas pagal kraujo bangos dydį ir priklauso nuo kairio skilvelio sistolinio tūrio.  Jis gali  būti gero ar vidutinio bei, blogo prisipildymo. Labai blogo prisipildymo pulsas dar yra vadinamas siūliniu pulsu. Jis  rodo, jog yra lavai mažas širdies debitas.

Alternuojantis pulsas- tai toks pulsas, kai viena pulso banga yra didesnė, o kita mažesnė. Toks pulsas nurodo į sunkų miokardo  raumens pažeidimą.

1.Pulso simetriškumas

Yra vertinamas abiejų ranklų pulsas. Dešniąja ranka imame tiriamojo kairią ranką, o kairiąja ranka suimame dešiniąją. Žiūrim, ar pulsas vienodas abiejose rankose.

Nežymus pulso nesimetriškumas (kaip ir AKS nesimetriškumas) yra normalus. Jis  gali būti dėl konstitucinių ypatybių, skirtingos atipinės arterijos padėties abiejose rankose ir kitų nevisuomet lengvai nustatomų priežasčių.

Didesnio laipsnio pulso  nesimetriškumas gali būti dėl kraujagyslių patologijos ar spaudžiant jas  iš išorės.  Neretai arterijas spaudžia padidėję limfmazgiai, auglys,  jos gali būti užspaustos esant aortos lauko aneurizmai.

2. Pulso dažnis

Yra skaičiuojamas pulso bangų skaičius per 30 seundžių ir gautas skaičius dauginamas iš 2. Taip  yranustatomas pulso dažnis per minutę. Normalus pulso dažnis 60-100 kartų/min.

3.Kvėpavimo įtaka pulsui

Kvėpavimo įtaka pulsui sveikiems žmonėms yra nežymi . Arterinis  pulsas nedaug padažnėja gilaus įkvėpimo metu. Ryškus pulso padažnėjimas įkvėpimo metu reiškia  respiracinę aritmiją.

 Paradoksinis pulsas 

Pulsas  yra vadinamas paradoksiniu, jei įkvėpimo metu pulso prisipildymas sumažėja, o jo dažnis beveik nesikeičia. Taip pat gali būti ir paradoksinis AKS sumažėjimas.  Semiotinė reikšmė paradoksinio pulso reikšmė yra  širdies tamponada. Jos metu  įkvėpimo metu padidėja dešinio skilvelio prisipildymas , taip pat ir spaudimas jame. Tuo metu tarpskilvelinė pertvara ženkliai išsigaubia link kairio skilvelio ir taip sumažėja pastarojo sistolinis tūris (požymis būna nustatomas 60% ligonių). Paradoksinis pulsas būna stebimas  ir sergant obstrukcinėmis kvėpavimo organų ligomis . Paradoksinio pulso  nebūna  sąauginio perikardito ir restrikcinės kardiomiopatijos atvejais.

4. Pulso bangos vertinimas

Įvertinama  ar pulso bangos yra lygios ir ar tarpai tarp jų vienodi. Kai pulsas yra neritmiškas, o aritmijayra  susijusi su prieširdžių virpėjimu ar dauginėmis ekstrasistolėmis, taip pat atliekamas ir  sinchroninis pulso ir širdies tonų auskultacinis tyrimas. Taip yra nustatomas  pulso deficitas. Pulso deficitas – tai auskultuojant širdį ir čiuopiant arterinį pulsą nustatytas faktinis širdies susitraukimų ir periferiją pasiekiančių pulso bangu skaičiaus per minutę skirtumas. Jis rodo, jog yra sutrikusi kraujotaka.

 Pulso deficitas 

Tai skirtumas tarp išklausomų širdies susitraukimų ir jaučiamų pulso bangų. Semiotinė reikšmė- sutrikusi kraujotaka.

5. Pulso forma

Yra vertinama pagal tai, kaip greitai pulso banga pripildo atskirą kraujagyslę. Norma – tai vidutiniškai greitas prispildymas.

6. Pulso kietumas

Yra vertinamas pagal jėgą, kuri yra reikalingą pulso bangai perspausti. Tai yra kraujo tėkmei tiriamąja kraujagysle nutraukti. Norma – vidutinio kietumo pulsas.

7. Pulso prisipildymas

Yra vertinamas pagal kraujo bangos pripildytos arterijos storį. Norma yra laikomas vidutinio ar gero prisipildymo pulsas. Patologija laikomas yra blogo prisipildymo pulsas.

8. Pulso dydis

Yra nustatomas vienu pirštu užspaudus distalinę tiriamosios arterijos dalį, o kitais trimis pirštais kartu įvertinant pulso prisipildymą ir kietumą. Norma yra  vidutiniškai didelis pulsas. Patologija – mažaspulsas.

Arterinio pulso kreivė yra vadinama sfigmograma

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *