Trumparegystė (Miopija)

Trumparegystė (Miopija)

Trumparegyste

Trumparegystė arba miopija ( lotyniškai ) myopia yra  akies refrakcinės funkcijos sutrikimas, kai šviesos spinduliai susikerta prieš tinklainę. Dėl to yra prastai matomi toliau esantys daiktai, nes jų vaizdas susidaro prieš tinklainę, tačiau arti esančius daiktus jis mato gerai.

Gerai matantis žmogus turėtų įžiūrėti daiktus, esančius už 60 metrų. Žmogus, sergantis trumparegyste, gerai mato tik arti esančius daiktus. Toliau esantys daiktai yra  matomi neryškiai arba matomas vaizdas susilieja.

Priežastys

Akies  lęšiukas laužia šviesos spindulius ir jų pluoštelį fokusuoja tiesiai į tinklainę. Jei žmogaus regėjimo aštrumas yra normalus, atstumas tarp lęšiuko ir tinklainės yra būtent toks, kad tinklainėje susidarytų aiškus vaizdas. Esant trumparegystei šis atstumas padidėja.

Šiuo atveju toks sutrikimas gali būti dėl dviejų priežasčių:

1. gali būti pernelyg didelė akies refrakcinė geba, nes akies ragena  yra pernelyg išsigaubusi į priekį
2. yra pernelyg ilga akies ašis ( aksialinė miopija).

Trumparegystės klinika

Trumparegiai toliau esančius daiktus mato neryškiai,  jiems matomas vaizdas gali lietis. Arti esančius daiktus jie visada  mato puikiai. Kliniškai trumparegystį yra skirstoma į aukštąją miopiją (aukšto laipsnio trumparegystę) ir mokyklinę trumparegystę.

Mokyklinė trumparegystė pasireiškia mokyklinio amžiaus vaikams. Ši trumparegystė brendimo metu progresuoja, tačiau po brendimo jos progresavimas sustoja. Jei trumparegystė yra nulemta akies patologijos, regėjimo aštrumas ir vėliau mažėja, ko pasekoje po kiek laiko ligoniui rega gali taip suprastėti, jog nebepadeda nei akiniai, nei kontaktiniai lęšiai.

Pagal refrakcijos pokyčius trumparegystė yra skirstoma į

  • Žemo laipsnio trumparegystė  <–3D,
  • Vidutinio laipsnio trumparegystė  –3 iki –6D
  • Didelio laipsnio trumparegystė >–6D

Pagal  savo kilmę miopija gali būti fiziologinė ir patologinė.

Fiziologinė miopija

Yra labai paplitusi būklė ir paliečia nuo 20 iki 40% visų gyventojų. Ji dažniausiai yra vidutinio laipsnio <5D ir vystosi dėl padidėjusio darbo krūvio – prie kompiuterio, knygų ir tt. Ji prasideda paauglystėje ir suaugusiems.

Patologinė miopija

Pasitaiko žymiai rečiau ir paliečia tik  2% visų gyventojų. Tai įgimta būklė, kurios metu yra padidėjęs akies obuolys. Dažniausia būdingas didelis regos defektas,  trumparegystė yra >–6D. Ši būklė taip pat pasitaiko sergant daugeliu įgimų ligų.

Patologinės miopijos komplikacijos

  • Choriodinė ir tinklainės degeneracija
  • Tainklainės atšoka
  • Stafiloma
Diagnostikos principai

Pirmiausia yra tiriamas paciento regėjimo aštrumas (ligonis tiriamas rodant jam už keturių metrų esančias lenteles), pagal regėjimo aštrumo tyrimo rezultatus yra įvertinamas trumparegystės laipsnis.

Gydymo principai

Trumparegystės gydymas yra paprastas . Regėjimo defektas yra koreguojamas akiniais ar kontaktiniais lęšiais.

Esant trumparegystei nešiojami akiniai su su įgaubtais stiklais. Šie akiniai yra vadinami minusiniais. Šviesos spinduliai pro šių akinių lęšius diverguoja.

Trumparegystę taip pat galima koreguoti nešiojant kontaktinius lęšius. Jie turi optinių privalumų –nesumažina matomo vaizdo, mažiau iškraipymų. Jie tinkamesni, kai trumparegystė yra  didesnė nei 3,0D.
Rega iš pradžių yra koreguojama silpniausiais minusiniais lęšiais, kuriais išgaunamas geras matymas. Geriau trumparegystę koreguoti vos silpnesnias lęšiais, nei per stipriais.
Kuo minusiniai akiniai yra toliau nuo akies, tuo jie turi būti stipresni, kad būtų gerai matoma. Todėl tam pačiam pacientui kontaktiniai lęšiai paprastai būna silpnesni nei akiniai.

Ir akinius ir gydomuosius lęšius  parenka gydytojas okulistas.

Taip pat gydymui gali būti skiriama ir  kraujagysles plečiančių, audinių mitybą gerinančių vaistų, kalcio preparatų.

Labai didelio laipsnio trumparegystė gali būti gydoma chirurginiu būdu. Operacija dažniausiai atliekama akių klinikoje, jos metu lazerio pagalba pašalinama dalis ragenos sluoksnio. Operacija neatliekama vaikams iki 18 metų bei cukriniu diabetu sergantiems ligoniams.

Miopijos progresavimą taip pat gali stabdyti ortokeratologija ir multifokaliniai akiniai. Ortokeratologijos minusai – ragenos opų išsivystymo grėsmė, taip pat nėra tolimųjų rezultatų.

Profilaktika

Profilaktinių priemonių, kurios sustabdytų trumparegystę visiškai nėra.  Tačiau taikant kai kurias priemones galima pristabdyti šios ligos jos progresavimą.

Trumparegystės atsiradimą greitina darbas su kompiuteriu, dažnas televizoriaus žiūrėjimas, blogas apšvietimas darbe ar mokymosi patalpoje.  Akis  išvargina darbas su optiniais prietaisais (pvz. mikroskopu).

Pasireiškus trumparegystei reikėtų lavinti akies obuolio judinamuosius raumenis, dirbant leisti akims dažniau pailsėti, dažniau būti gryname ore ir lauke, esant galimybei būtina pakeisti darbą (jei dirbama su kompiuteriu ar optiniais prietaisais).

Taip pat trumparegiai turėtų žinoti, jog jiems negalima sunkiai kilnoti, daryti sunkių judesių, nes tai gali sukelti tinklainės atšoką. Esant aukšto laipsnio trumparegystei gimdymas dažnai rekomenduojamas baigti cezario pjūvio operacija.

Prognozė

Kadangi šiais laikais trumparegystė yra pakankamai gerai koreguojama , ligos prognozė dažniausiai yra gera.

Daugiau skaitykite

  • Katarakta Katarakta yra vadinamas akies lęšiuko sudrumstėjimas. Įprastai akies […]
  • Ambliopija Ambliopija  yra funkcinis regos aštrumo susilpnėjimas, kai  susilpnėja vienos ar […]
  • Ragenos erozija Ragenos erozija arba ragenos paviršiaus žaizda yra vadinamas ragenos […]
  • Blefaritas Sinonimai- seborėjinis blefaritas, priekinis blefaritas, Meibomijaus liaukų […]
  • Glaukoma Glaukoma yra vadinama grupė akių  susirgimų, kuriems būdingi šie trys […]
  • Miežis Miežis yra pūlinis blakstienos fulikulo arba  voko krašto riebalinės ( Ceiso […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *