Apsinuodijimas grybais

Apsinuodijimas grybais

Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama žalsvosiomis musmirėmis, paprastosiomis musmirėmis ir bobausiais.

Žalsvosiose musmirėse yra daugiau kaip 10 veikliųjų medžiagų. Iš jų pagrindinės veikliosios medžiagos yra amanitinas ir muskarinas.  Apsinduojimai  šiais grybais yra  mirtini, sukelia  vidaus organų riebalinę distrofiją, vidinių organų kraujosrūvas. Užvalgius žalsvosios musmirės, po 8–24 valandų sutrinka kepenų veikla, skauda skrandį, maudžia krūtinę, taip pat yra vemiama bei viduriuojama. Jose taip pat yra ir faloidino, kuris yra  greitai veikianti nuodinga medžiaga. Faloidinas ir falinas pamažu nuodija kepenis bei visą virškinamąjį traktą. Falinas naikina raudonuosius kraujo kūnelius ir sukelia hemolizę. Tačiau jis yra nepatavarus ir suyra karštame vandenyje (60–70 laipsnių temperatūroje).

Paprastosios musmirės veiklioji medžiaga yra muskarinas.

Bobausių veiklio medžiaga yra helvelinėrūgštis. Apsinuodijus jais dažniausiai yra stebima gelta, kuri vystosi antrą parą. Gelta vystosi atsiradus hemolizei.  Taip pat yra sukeliama riebalinė kepenų distrofija, inkstų bei širdies raumens distrofija, atsiranda splenomegalija bei ūmi rausvoji kepenų atrofija.

 

Apsinuodijimų grybais klinika

Apsinuodijus grybais, pirmieji požymiai išryškėja gali išryškėti priklausomai nuo to, kokia grybų rūšis sukėlė šį apsinuodijimą. Jie gali atsirasti po 20-30 minučių arba po  po 5–7 valandų. Pacientą vargina pilvo skausmai, šleikštulys, taip pat atsiranda pykinimas, vėmimas. Taip pat būna viduriavimas, prakaitavimas, kvėpavimo sutrikimai, vystoso galvos skausmaiatsiranda dideli skrandžio skausmai, bradikardija, traukuliai, pakyla temperatūra, išsiplečia akių vyzdžiai, prasideda haliucinacijos, šąla galūnės.

Jeigu apsinuodyta labai stipriai, žmogus  miršta po 5–10 dienų.  Žalsvosios ir smailiakepurės musmirių sukelti apsinuodijimai daugeliu atveju baigiasi mirtimi. Apsinuodijimo baigtis priklauso nuo suvalgyto grybų kiekio, taip pat nuo juose esančių nuodingų medžiagų poveikio ir ligonio sveikatos būklės.

Pirmosio pagalbos principai apsinuodijus grybais

1. Būtina tuoj pat kviesti greitąją pagalbą. Įgydymo įstaigą yra būtina surinkti ir nuvežti  ir kartu grybus bei maisto likučius, kuriais žmogus galėjo apsinuodyti. Taip pat būtina surinkti ir ndus,kuriuose buvo maistas,vėmalų mases ir kitas išskyras. Laboratoriniam  ištyrimui taip pat turi būti išusiųstos inventoriaus ir įrengimų nuopjovos, kuriais buvo apdoroti maisto produktai, jų pusfabrikačiai, bei žaliava ir tara kurioje jie buvo saugomi.

2. Kol atvuks gydytojas yra būtina išplauti skrandį – sukelti vėmimą.  Vėmimas yra sukeliamas  pirštu, arba yra girdomas ligoniui šilto vandens su druska bei soda tirpalas. Reikia stengtis, kad vemiant būtų pašalinta viskas, kas tik yra skrandyje.

Vėmimo negalima sukelti, jei ligonį ištiko širdies priepolis (arba įtariama, yra miokardo infarktas), prasidėjo traukuliai, apsinuodijjęs asmuo yra nesąmoningas, apsinuodijo kūdikis iki 6 mėn.,  taip pat yra trys paskutiniai nėštumo mėnesiai.

3. Jei žmogus yra mieguistas, jį reikia guldyti ant kieto pagrindo ir paversti šono, pasirūpinti, kad neužspringtų (jei vemia).

4. Daroma klizmą –imama po valgomąjį šaukštą ramunėlių nuoviro ir 300 g vandens.

5. Po klizmos duodama bet kurių vidurius laisvinančių vaistų, stiprios arbatos.

6. Būtina duoti gerti daug vandens ir aktyvuotosios anglies.

7. Ant galvos dedamas šaltas kompresas, o ant kūno šildyklė.

8. Apsinuodijus bet kuriuo maistu ar gėrimais, ligoniui kas valandą duodama gerti po valgomąjį šaukštą skysčio (1 litre vandens ištirpinti 20 g cukraus, 3,5 g druskos ir 2,5 g sodos). Taip yra atstatomi elektrolitai, iš organizmo pasišalinę plaunant skrandį.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *