Farmakopėja

Farmakopėja – kas tai yra?

Farmakopėja yra vadinamas  galiojančių valstybinių standartų, apibrėžiančių vaistinių medžiagų kokybę, gamybą, kokybės bei kiekybės kontrolę, laikymo sąlygas bei pavadinimus, rinkinys.  Tai yra juridinis leidinys, į kurį įtraukiamos reikalingiausios, svarbiausios vaistinės medžiagos bei preparatai, kurie yra vadinami oficialiniais preparatais. Kiekvienas vaistas yra aprašomas, taip pat yra pažymimos cheminės jo savybės, bei gamybos ypatumai. Taip pat yra aprašomi vaistinių preparatų tikrinimo, laikymo ir kiti aspektai..

Kartu yra ir strapisniai, aprašantys vaistinių medžiagų mišinius: tabletėms, tirpalai ampulėms, tepalui gaminti. Taip pat bendro pobūdžio straipsnių – pagrindinėms vaistų formoms bei galeniniams preparatams. Juose aprašoma technologijos etapai, pagrindiniai reikalavimai, leistinos pagalbinės medžiagos ir jų proporcijos, vaisto tinkamumo mėginiai.

Kas yra A ir B vaistų sąrašai?

Farmakopėjoje yra lentelės, nurodančios A ir B sąrašo medžiagas.

Nuodingi ir narkotiniai vaistai yra išvardinti vaistų A sąraše , kuris vadinasi Venena. Čia yra nurodoma jų laikymo bei pacientams atidavimo taisyklės. Tai tokie vaistai kaip morfino hidrochloridas, amfetaminas, kokainas  ir kiti.

Stipriai veikiantys vaistai yra aprašyti  Framkopėjos B sąraše , kuris vadinasi Heroica. Šiame sąraše yra tokie vaistai kaip: b paracetamolis, eufilinas .

Lietuvos Farmakopėjoje yra vadovaujamasi Europos farmakopėja, kurioje yra 1/5 gydymui vartojamų vaistų.

Kokios yra pagrindinės vaistų formos?

Vaistų formos yra šios

  1. Kietos vaistų formos

——-a. Milteliai
——-b. Tabletės
——-c. Dražetės
——-d. Kapsulės
——-e. Arbata

  1. Minkštos vaistų formos
    ——-a. tepalas
    ——-b. pasta
    ——-c. linimentas
    ——-d. pleistras
    ——-e. žvakutė
  2. Skystos vaistų formos

——a. tirpalas
——b. mikstūra
——c. užpilas
——d. nuoviras
——e. tinktūra
——f. ekstraktas
——g. emulsija
——h. vanduo
——i. sirupas
——j. gleivės

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *