Kaip apsisaugoti nuo namų dulkių erkių?

Kaip apsisaugoti nuo namų dulkių erkių?

Namu dulkiu erke

Kas yra namų dulkių erkutė?

Tai erkė, kuri gyvena namų dulkėse. Šis mikroskopinis gyvūnas (lot. Dermatophagoides pteronyssinus) yra dulkėse apytiklsiai 420 mikronų ilgio ir 240-300  mikronų pločio erkė. Jos skersmuo yra beveik 50 kartų mažesnis už pmogaus plauką. Dulkių erkės gyvena beveik visuose namuose. Labiausiai mėgsta įsikurti patalynėje, kilimuose, čiuožiniuose, pagalvėse, apklotuose, minkštuosiuose balduose, minkštuose vaikų žaisluose, gali jų būti ir viršutiniuose rūbuose. Nustatyta, jog viename čiužinyje šių parazitų gali būti iki 2 milijonų. Minta jos žmogaus odos epidermio dalelėmis, kurio daugiausia yra patalynėje ir ten kur yra ilgalaikis kontaktas su žmogaus kūnu. Žmogus nėra vienintelis, kurį parazituoja šios erkės. Jos mėgsta plunksnas, graužikų, šunų, kačių epidermį.  nusilupa ir lieka patalynėje. Yra nustatyta, jog ši erkutė yra vienas iš dažniausių astmos ar alerginės slogos priepuolius sukeliančių alergenų. Labiausia alergizuoja ne pati erkė, tačiau jos išmatos ir lavonėliai.

Dulkių erkutės mėgsta drėgmę ir šilumą. Geriausiai jos dauginasi šiltose patalpose (+25° C), Jų dauginimuisi taip pat būtina drėgmė, kuri aplinkoje turėtų siekti iki 70–80 procentų. Kai aplinkos drėgnumas sumažėja daugiau nei<50 procentų naminės erkės žūva. Nemėgsta jos ir tiesioginių saulės spindulių, bei sausų, gerai vėdinamų patalpų.

Kaip prižiūrėti savo namus, kad juose ši erkė negyventų?

Pirmiausia reikia pasirūpinti miegamųjų ir viso būsto higiena.

Namuose neturėtų būti visus kambarius dengiančios kiliminės dangos.

Rūpintis savo kambarių oru– gerai ir dažnai vėdinti kambarius.

Patalynę vėdinti  tiesioginiuose saulės spinduliuose.

Atsisakyti pūkinių pagalvių ir apklotų. Pagalves skalbti kuo dažniau ir ne žemesnėj kaip 60° C temperatūroje.

Rytais neužmirši pasikloti lovos, iškratyti paklodes ir antklodes.

Ant čiužinio galima užtiesti nelaidžios medžiagos  paklodes ar įvilkti juos į specialius maišus . Yra tokių maišų ir pagalvėms. Pastarąsias yra rekomenduojama keisti kas 3 mėnesius. Yra nustatyta, jog erkutė pagalvę apgyvendina per 4 mėnesius.

Lovos skalbinius, pagalves, antklodes būtina skalbti ne rečiau kaip kas   7–10 dienas. Naminės erkės žūsta aukštoje temperatūroje, todėl juos skalbti reikėtų aukštoje temperatūroje – 60° C ar karštesniame vandenyje.

Efektyviausias patalynės, pagalvių, antklodžių ir minkštųjų baldų valymo būdas yra giluminis valymas.

Jei yra galimybė atsisakyti dviaukščių vaikiškų lovų. Pirmajame aukšte miegantis vaikas jų prisikvėpuoja labai daug.

Nepakrauti vaikų ir suaugusiųjų aplinkos minkštais pliušiniais žaislais. Visus minkštuosius žaislus reikia skalbti bent vieną kartą per savaitę. Jeigu skalbti neišeina- palikti juos 24 valandoms  šaldymo kameroje. Tačiau šitaip erkutes tik užmušite, tačiau paties alergeno nepašalinsite.

Vaikų žaislai neturi mėtytis ant grindų, geriausia juos laikyti uždarose lentynose.

Idealu, jeigu senus baldų apmušalus pakeisite lengvai valomais dirbtinės odos apmušalais.

Kilimus reguliariai reikia išnešti į lauką ir gerai išvėdinti saulėje bent kelias valandas. Kilimą reikėtų vėdinti išverstą atvirkščiąja puse į viršų.

Namai tūrėtų būti lengvai valomi. Juose geriausia pasirinkti lengvai valomą grindų dangą- medines, keramines, linoleumo ar laminato grindis. Kilimų dydis turi būti kuo mažesnis. Geriausia jei kilimėliai yra lengvai skalbiami ir užima nedidelį plotą.

Patalpų valymui geriausia pasirinkti dulkių siurblius su HEPA filtrais.

Jeigu namuose yra kondicionierius– pabandykite išnaudoti jo galimybes ir pasirinkite žemą kambario drėgnumą. Taip sutrukdysite erkių plitimą po kambarius.

Specifinės erkių naikinimo priemonės

Specifinės šių erkių naikinimo priemonės yra akaricidai, kurių yra vaistinėse. Pavyzdžiui Milbiolis, kurio veiklioji medžiaga yra Azadirachata indica medžio sėklų aliejus. Jis stabdo erkių dauginimosi ciklą. Įdomu tai, jog net vartojant šį preparatą ilgą laiką erkės prie jo nepripranta. Šiuo preparatu paprasčiausiai yra išpurškiami baldų ir audinių paviršiai, po to jie yra nusiurbiami.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *