Kaip apsisaugoti nuo namų dulkių?

Kaip apsisaugoti nuo namų dulkių?

Namu dulkes

Namų dulkės yra sudėtingas  teršalų mišinys . Jos yra sudarytos iš įvairiausių skaidulų, jose gali būti naminių gyvūnėlių vilnos, pelėsių sporų, maisto trupinių, žuvusių vabzdžių dalelių, erkučių fekalijų ir taip toliau. Kodėl jos yra pavojingos? Kai namų dulkės patenka į joms alergiško asmens kvėpavimo takus,  jos pradeda šiuos takus dirginti ir taip vystosi uždegimas. Norint išvengti dirginančio namų dulkių poveikio yra rekomenduojama imtis šių priemonių.

Reguliariai vėdinti kambarius – taip sumažinsite  įkvepiamųjų alergenų koncentraciją ore.

Reguliariai valyti gyvenamąsias patalpas drėgnu būdu.

Stengtis, kad jautrus namų dulkių alergenams asmuo pats nedalyvautų namų tvarkyme ir grįžtų į namus praėjus 10–15 min. jau po atliktų darbų, tai yra tuomet, kai dulkės nusėda. Jeigu šiuos darbus tenka atlikti pačiam, tai juos dirbant geriau naudotis apsaugine kauke.

Iš namų reikia pašalinti visus  dulkes kaupiančius daiktus– įvairius niekučius, suvenyrus, kuriuos mėgstame laikyti lentynose, ypač sausas ar sintetines gėles, pliušinius žaisliukus ir panašiai.

Knygas yra būtina laikyti uždarose lentynose. Miegamjoje patalpoje iš viso nerekomenduojama laikyti jokių knygų.

Storas langų užuolaidas reikėtų pakeisti plonomis, užuolaidomis, pagamintomis iš lengvai skalbiamos medžiagos. Jas taip pat geriau yra pakeisti vertikaliomis žaliuzėmis.

Rūbus reikėtų laikyti  uždarose spintose arba uždarose lentynose.

Namų nereikėtų apkrauti kambarinėmis gėlėmis. Kambaryje turėtų būti ne daugiau kaip 2-3 augalų vazonėliai.

Valant namus geriau naudotis elektriniu siurbliu su efektyviais filtrais. Geriausia yra naudotis siurbliu, kuris renka dulkes į vandenį, arba siurbliu su HEPA filtrais.

Jeigu namuose yra oro kondicionierius, yra būtina reguliariai keisti ir valyti jo filtrus.

Namuose reikėtų naudoti oro valytuvus su HEPA filtrais. Šie filtrai  ne tik veiksmingai valo namų orą, tačiau  ir gaudo alergenus. Jie sulaiko labai smulkias dulkių dalelytes, kurių dydis siekia iki 0,3 mikronų. Tai ir yra alergenai, (bakterijos, virusai, žiedadulkės, dulkės). Jie taip pat sulaiko tabako dūmus ir šalina kvapus. Šių filtrų efektyvumas siekia  net 99,97 procentus. Modernūs oro valytuvai padidina ozono koncentraciją kvėpuojamajame ore ir jį jonizuoja.Tokie oro valytuvai galėtų būti naudojami kaip kompleksinio gydymo priemonės, kurios yra taikomos alergiškiems asmenims gydyti.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *