Kaip apsisaugoti nuo žiedadulkių?

Kaip apsisaugoti nuo žiedadulkių?

kaip-apsisaugoti-nuo-ziedadulkiu

Žiedadulkės yra  vienas iš dažniausiai pasitaikančių alergenų. Jos yra labai mažos ir lengvai atitrūksta nuo auglalų. Augalų žydėjimo sezono metu, jų būna visur, tačiau daugiausia ant žolės, augalų, pievose. Kai žiedadulkės nusėda ant žmogaus rūbų, plaukų, naminių gyvūnų kailio, jos parnešamos namo. Yra pastebėta, jog labiau alergizuoja medžių, žolių ir piktžolių žiedadulkės, nes jos yra didesnės. Ore sklandančios žiedadulkės paaštrina alergijos reiškinius, sukelia čiaudulį,  vandeningą slogą, pradeda ašaroti akys užklumpa čiaudulys, vandeninga sloga. Neretai užburksta nosis, ją ima niežėti. Kartais gali pakilti temperatūra, ar varginti galvos skausmai. Alergija žiedadulkėms dažniau pasitaiko pavasarį ir vasarą gimusių vaikų tarpe. Neretai jie taip pat yra jautrūs ir kitiems alergenams.
Apie 60 procentų šienlige sergančių vaikų jau kūdikystėje būna nuberti nuo vaisių ir daržovių sulčių.
Kokio augalo žiedadulkėms esate alergiški geriausiai nustatys gydytojas alergologas. Tačiau alerginius tyrimus reikia atlikti rudenį, jau pasibaigus augalų žydėjimui. Labiausiai alergijos žiedadulkėms sustiprėja tam tikrų augalų žydėjimo metu, todėl jau yra specialiai publikuojami augalų žydėjimo kalendoriai, kuriuos galite įsigyti.

Kada žiedadulkių  ore yra daugiausia?

Lietuvoje  yra išskiriami trys augalų žydėjimo periodai: medžių, pievų žolių ir piktžolių.
Ankstyvą pavasarį alergiją sukelia medžių žiedadulkės. Labiausia alergizuoja lazdynų, alksnių, beržų žiedadulkės.
Vasarą – birželį ir liepą ima žydėti  alergizuojančios pievų žolės -motiejukai, miglės, eraičinai, šunažolės, javai.
Piktžolės žydi rugpjūčio mėnesį. Šį mėnesį reikia saugotis tiems, kas jautrus pelynams, balandoms, kiečiams. Šių augalų žiedadulkės taip pat yra stiprūs alergenai.
Yra nustatyta, jog spygliuočių medžių  žiedadulkės  yra gerokai didesnės nei lapuočių medžių ar piktžolių, jos turi storą kapsulę, todėl ir alergizuoja rečiau. Pastebėta, jog alergijas dažniau sukelia vėjo apdulkinami augalai. Todėl yra šansas, jog ryškiai žydintys- vabzdžių apdulkinami augalai gali sukelti mažesnius alergijos reiškinius.
Prie namų geriau yra auginti visada žaliuojančius medžius ir krūmus- jie alergizuoja mažiausia. Sode reiktų rinktis vyšnias ar obelis- jų žiedadulkės yra sunkios ir ore jų būna mažiau.

Didžiausias žiedadulkių kiekis ore yra aptinkamas nuo 5 iki 10 valandos ryto ir anksti ryte. Tačiau tai santykinis laikas, nes kai kurios žiedadulkės yra išskiriamos tik naktį ar tik dieną.
Mažiausias žiedadulkių skaičius ore būna po pietų iki vėlyvos popietės.
Žiedadulkės daugiausia nešiojamos esant šiltam, sausam vėjuotam orui. Mažiausiai jų ore būna lyjant ir šaltesniu oru.
Didžiausi žiedadulkių kiekiai aptinkami parkuose ir pievose. Mažiausia jų būna izoliuotose patalpose su oro kondicionavimu.

Kaip jūs asmeniškai galite išvengti žiedadulkių?

Pirma taisyklė jeigu esate alergiški žiedadulkėms- vengti skintų gėlių puokščių ir žydinčių augalų.
Taip pat vertėtų vengti medaus ir bičių produktų, ypač bičių duonelės ir žiedadulkių.
Nepiktnaudžiauti žoliniais preparatais ir žolelėmis, vaistažolių kremais. Yra kryžminių alergijų galimybė.
Neretai alergijas sukelia ne tik žiedadulkės, bet ir maisto produktai. Labiausiai alergizuojantys maisto produktai yra  kiaušiniai, pienas, žuvis, vėžiagyviai, javai, riešutai, žemės riešutai, sojos, citrusiniai vaisiai.
Žydėjimo sezono metu visada  reikia laikyti uždarus langus ir duris, kad žiedadulkių ir grybelių sporų nepatektų į namus ar jūsų vairuojamą automobilį. Namuose ir atuomobilyje patartina naudoti oro kondicionierių. Važiuojant nereikėtų atidarinėti langų.
Žydėjimo sezono metu nerereikėtų piktnaudžiauti iškylomis į gamtą, pasivaikščiojimais gamtoje.  Be didesnio reikalo į lauką taip pat eiti nereikėtų.
Pasivaikščiojimams geriau rinktis laiką tuoj pat po lietaus- tada ore yra mažiausiai žiedadulkių. Jeigu lauke vėjuota- iškylas ir pasivaikščiojimus geriau atidėti.
Einant į lauką, verta  užsidėti akinius, o nosies gleivinę reikėtų tepti specialiu apsauginiu kremu.
Lauke stenkitės kvėpuoti per nosį, o ne per burną.
Lauke geriausia dėvėti natūralaus pluošto drabužius, stenkitės nenešioti sintetinių rūbų.
Sportiniams užsiėmimams rinkitės vietas kur yra kiliminė ar cementinė danga – teniso kortuose alergijos reiškinių išsivystymo šansas yra mažesnis nei golfo lauke.
Grįžus namo būtinai reikia persivilkti drabužius, nes ant jų būna nusėdusių žiedadulkių. Tuoj pat parėjus reikia  nusiplauti veidą ir rankas, išskalauti nosį vandeniu, išsiplauti galvą arba tiesiog palįsti po dušu.
Būtina atprasti rankomis liesti veidą, akis ir nosį. Ypač nepageidaujama to daryti lauke- žiedadulkės mėgsta nusėsti būtent ant veido ir kaklo odos. Vakare reikia plauti galvą ir iššukuoti plaukus, nes juose kaupiasi žiedadulkės.
Namus vėdinti tuomet kai dar yra rasa- anksti ryte ir vakare.
Žydėjimo metu langus ypač jei miegate prie atviro lango,  geriau juos yra uždengti drėgnu audeklu, drėgnu rankšluosčiu užkamšyti langų plyšius. Namus valyti tik drėgnu būdu.
Skalbinių lauke taip pat džiovinti nereikėtų, nes ant jų kaupiasi žiedadulkės. Skalbinius taip pat geriau skalbti aukštesnėje temperatūroje- didesnėje nei 60 C.
Pašalinkite iš namų kilimines dangas ir gobeleninius baldus. Rinkitės lengvai valomus medinius arba odinius baldus, bei lengvai valomą grindų dangą.
Nekaupkite namuose suvenyrų ir dulkes renkančių daiktų. Prie jų lengvai prilimpa žiedadulkės. Taip pat namuose nereikėtų auginti raktažolių, pelargonijų ir kitų žydinčių augalų.
Jeigu jūsų atostogos išpuola augalų žydėjimo metu- saugiausiai jas praleisite prie jūros, kalnuose ar spygliuočių mėgiamose vietovėse – kur žiedadulkių yra mažiausia. Tikrai netiks atostogoms vieta kaimo sodyboje. Juo labiau nepiktnaudžiaukite nakvynėmis ant šieno.
Jeigu nutarėte padirbėti lauke- nepamirškite užsidėti akinių  arba apsauginės kaukės bei pirštinių.
Patiems namų aplinkos priežiūra užsiimti nereikėtų. Geriau jeigu žolę aplink namus nupjaus kitas asmuo. Taip sumažinsite žiedadulkių kiekį ore ir namuose. Žolę yra būtina pjauti dar žolėms nesužydėjus.
Jeigu aplink jus kas nors pjauna žolę ar šieną- stenkitės vengti tos vietos.
Rudenį taip pat patiems nereikėtų grėbti nukritusių lapų- juose  kaupiasi  grybelių sporos.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *