Kaip saugoti kepenis ?

Kaip saugoti kepenisKaip saugoti kepenis ?

Kepenys yra vienas iš svarbiausių mūsų vidaus organų. Joms tenka perdirbti viską ką mes išgeriame ar suvalgome. Jos dirba kasdien ir tikrai nesiskundžia, nors neretai atlieka daugybę užduočių. Mūsų kepenys padeda atsikratyti toksinų, tiekia organizmui reikalingą gliukozę, padeda reguliuoti hormonų ir cholesterolio kiekį, saugo kai kuriuos vitaminus ir mineralines medžiagas, padeda kovoti su infekcijomis, naikina nuodinguosius junginius.  Iš tiesų tai galingas fabrikas, kuriuo tikrai vertėtų pasirūpinti.

Kaip gi jūs galite pasirūpinti savo kepenų sveikata?

1.Ribokite suvartojamo alkoholio kiekį

Alkoholis tiesiogiai žaloja kepenų ląsteles, nuo ko jos ilgainiui ištinsta ir sukelia kepenų padidėjimą, o šis vėliau perauga į kepenų cirozę. Pagal JAV gydytojų rekomendacijas per dieną vyrai neturėtų išgerti daugiau kaip 2 alkoholinių gėrimų, o moterys privalėtų neviršyti vienos taurelės per dieną. Geriausia būtų jeigu ši riba būtų 0. Iš tiesų kepenims labiausiai kenkia pastovus ir ilgalaikis alkoholio vartojimas.

2. Nepiktnaudžiaukite vaistais

Gydytojai lengva ranka skiria cholesterolio kiekį reguliuojančius preparatus. Na, o mes nuo senovės įpratę vos tik suskaudus griebtis skausmą mažinančių tablečių. Bloga naujiena yra ta, jog ir cholesterolio kiekį mažinantys vaistai ir acetaminofenas, kurio neretai yra skausmą mažinančių preparatų sudėtyje gali pakenkti kepenims. Negerkite šių vaistų be ypatingo reikalo ir jokiu būdu nevartokite jų kartu su alkoholiu. Kepenų neglosto ir širdies veiklai bei cukraligės, vėžio gydymui skirti vaistiniai preparatai, taip pat ir visiems gerai pažįstami antibiotikai bei kontraceptikai, o jų deja vartojama vis daugiau.

3. Plaukite rankas prieš valgį

Viena iš labiausiai kepenis pažeidžiančių ligų yra virusinis hepatitas. Virusinio hepatito A galite išvengti reguliariai laikydamiesi įprastinės higienos taisyklių, bei vartodami tik švariai pagamintą maistą bei švarų vandenį.Jeigu vykstate į vietovę, kurioje dažnai sergama šia liga, galite net pasiskiepyti nuo šios ligos. Hepatitai B ir C yra klastingos ligos, kurios plinta per kraują ir kūno skysčius. Jų išvengsite saugodami savo dantų šepetukus, skustuvėlius bei vengdami atsitiktinių lytinių santykių. Šiuo metu yra sukurta vakcina apsauganti nuo hepatito B, tačiau nuo hepatito C jokia vakcina jūsų neapsaugos.

4. Nepersivalgykite

Šiuo metu mėgstama kalbėti apie nealkoholinės kilmės kepenų suriebėjimą, kurį neretai sukelia pats paprasčiausias nutukimas. Ši klastinga liga gali peraugti į kepenų cirozę. Kaip jos išvengti? Venkite viršsvorio, reguliariai maitinkitės. Kasdien stenkitės suvalgyti patiekalų iš grūdų, pieno, baltymų, riebalų ir nepamirškite vaisių bei daržovių. Svorį mažinti padės ląsteliena ir grūdų patiekalai. Atsargiai reikėtų elgtis su riebalais- jų kiekis neturėtų viršyti 50 g per dieną. Geriausiai būtų, jeigu pusę šio kiekio sudarytų augaliniai riebalai.
Kepenis labiausiai tausoja virti, troškinti ir garinti patiekalai. Sunkiausia jos susidoroja su keptais patiekalais, todėl jų siūloma atsisakyti, jeigu jau turite šiokių tokių bėdų. Maitintis taip pat reikėtų protingai- geriausia valgyti dažniau, tačiau po nedaug (5-7 kartus per dieną).

5. Venkite kensmingų cheminių produktų

Valikliais, valymo priemonėmis, benzinu, klijais galima apsinuodyti net prisikvėpavus jų garų. Labiausiai kepenims pavojingi vabzdžius naikinantys aerozoliniai buitiniai produktai. Nerūkykite, jeigu tik ką lietėte chemikalus-pirmiausia nusiprauskite ar nusiplaukite rankas. Geriau visai nerūkykite.
6. Nebijokite kavos

Kaip bebūtų keista, tačiau dietologų tyrimai pastebėjo, jog geriantys kavą rečiau serga kepenų ligomis.

7. Nepiktnaudžiaukite maisto papildais

Kai kurie maisto papildai yra labai veiksmingos medžiagos, kurios gali sužaloti jūsų kepenys. Kepenis gali sužaloti efedros, svaigiojo pipiro (kava) , amerikinio šaltekšnio, kreasotės ( chapparal), net  žaliosios arbatos, kamparo preparatai. Vienok yra ir kepenis gydančių augalų. Jų sveikatą stiprina artišokai, kiaulpienės, ciberžolės, tikrasis margainis, paprastoji kraujažolė, pipirmėtė, šlamutis, kartusis kietis, blakinė kalendra.

JAV maisto ir vaistų tarnybos duomenys apie pardavimui siūlomus maisto papildus nėra džiuginantys. Manoma, jog net iki  70 procentų maisto papildų gamintojų nekontroliuoja savo gaminamos produkcijos. Jugtinėse valstijose yra parduodama apie 55 000 maisto papildų rūšių, tačiau tik 170 iš jų yra pakankamai moksliškai ištyrinėti. Jeigu mokate skaičiuoti, tai – ištyrinėti maisto papildai sudaro vos 0,3 procento visos JAV maisto papildų rinkos. Taigi, neskubėkite ir stenkitės pirkti tik gerai žinomus maisto papildus ir vaistažoles. Juos geriausia pirkti vaistinėse o ne turguose.

8. Nepamirškite  vitaminų bei mikroelementų

Kepenų veiklai būtini kai kurie mikroelementai, kurie dalyvauja kepenyse vykstančiose reakcijose. Jų veiklą taip pat gerina B grupės vitaminai, vitaminas C, amino rūgštys. Pašalinti į organizmą patenkančius toksinus taip pat padeda ir omega -3 riebalinės rūgštys.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *