Pirmasis širdies tonas

Pirmasis širdies tonas- kas tai yra?

Pirmasis širdies tonas atsiranda dėl virpesių, atsirandančių užsidarant mitraliniam (MV) ir triburiam (TV) širdies vožtuvams. Jis yra žymimas S1. Normos atveju šis tonas yra išklausomas visada.

Pirmasis šio tono komponentas yra žymimas M1. Jis atsiranda užsidarant mitraliniam vožtuvui. Antrasis šio tono komponentas yra žymimas T. Jis atsiranda užsidarant triburiam vožtuvui.

Abu šie vožtuvai užsidaro prasidedant skilvelių sistolei. Mitralinis vožtuvas užsidaro šiek tiek anksčiau nei triburis vožtuvas.

Laikotarpis tarp I ir II tono yra  vadinamas sistoline pauze. Laikotarpis tarp II tono ir kito ciklo I tono yra vadinamas diastoline pauze.

I tonas laiko atžvilgiu sutampa su širdies viršūnės trinksniu bei a. carotis pulsu; po jo seka trumpa pauzė, o po II tono yra ilgoji pauzė. Be to, I tonas  yra geriau girdimas ties širdies viršūne.

Išklausymo vieta

M1 ir T1 paprastai yra išklausomi kaip vienas garsas, kuris yra žymimas raide S1. Jis yra geriausiai girdimas širdies viršūnėje ir mitralinio vožtuvo vietoje. Geriausiai šis tonas yra išklausomas naudojant stetoskopo diafragmą.

S1 paprastai yra išklausomas kaip vienas garsas todėl, kad kairiosios širdies garsai šioje vietoje yra stipriausi.

Šio tono komponentus galima pabandyti išdiferencijuoti lengvai stumiant stetoskopo diafragmą nuo mitralinio vožtuvo iki triburio vožtuvo išklausymų zonos. Iškvėpimo metu juos girdėsite geriau.

T1 yra šiek tiek švelnesnis nei M1 ir seka tuoj po jo. T1 komponentas geriausiai girdimas ties kairiuoju krūtinkaulio kraštu.

Didžiajai daliai pacientų šie du tonai yra girdimi kaip vienas tonas, nes skirtumas tarpo abiejų vožtuvų užsitrenkimo yra vos 20 milisekundžių, dėl ko žmogaus ausis girdi šiuos du tonus kaip vieną garsą.

Kai S1 yra išgirsti sunku, yra kartu čiuopiamas ir a.carotis pulsas. S1 bus juntamas tuoj pat prieš pulso bangą.

I tonas paprastai auskultuojamas širdies viršūnėje bei apatinėje sternum dalyje, II tonas yra auskultuojamas antrame tarpšonkauliniame tarpe iš kairės ir dešinės pusės ties krūtinkauliu.

Sąryšis su EKG

S1 yra išklausomas tuoj pat po to kai EKG yra užregistruojamas QRS kompleksas. T1 ir M1 EKG nėra žymimas. QRS komplekso atžvilgiu tai vienas ir tas pats reiškinys.

Tono apibūdinimas

S1 tonas yra geriausiai girdimas širdies viršūnės srityje ir virš mitralinio vožtuvo. Jo stiprumas tiesiog priklauso nuo skilvelio susitraukimo jėgos bei PR intervalo registruojamoje EKG. Kuo trumpesnis yra PR intervalas, tuo plačiau yra atverti mitralinis ir triburis vožtuvai skilvelių susitraukimo metu. Dėl to vožtuvų lapeliams reikia nueiti didesnį kelią užsidarant. Būtent dėl to vožtuvai užsitrenkdami vibruoja smarkiau ir S1 garsas  yra stipresnis.

S1 tonas trunka trumpai. Geriausiai yra išklausomas naudojant stetoskopo diafragmą. Yra šiek tiek duslokas. Laiko atžvilgiu šis tonas sutampa su skilvelių sistolės pradžia ir čiuopiant yra išklausomas prieš a.carotis pulso bangą. Esant normaliam S1 tono skilimui į M1 ir T1 abu tono komponentai yra vienodi.

S1 garsą galima sustiprinti stimuliuojant simpatinę nervų sistemą- pavyzdžiui po trumpo fizinio krūvio.

Širdies tonai gali būti normalūs, akcentuoti, duslūs ar visai negirdimi, skilę ar papildomi. I tonas širdies viršūnėje dažniausiai susilpnėja, kai yra MVN, kartais – sergant miokarditu, širdies fibroelastoze bei kardiomiopatija. Šis tonas viršūnėje paprastai sustiprėja, esant MS ( girdimas „pliauškiantis“ I tonas, nes KS dirba pustuštis), rečiau – dėl tarpskilvelinės pertvaros defekto, kai KS vėlai prisipildo krauju.

Išplitęs I tono skilimas

Normalus pirmojo tono (M1-T1) skilimas yra išklausomas virš triburio vožtuvo ir išplatėja tuomet kai dešiniojo širdies skilvelio elektrinis sujaudinimas ir po jo sekantis dešiniojo širdies skilvelio susitraukimas atsilieka. Dėl to vėliau užsitrenkia ir triburis vožtuvas. Tai nėra normalus reiškinys ir gali būti susijęs su pilna dešiniosios Hiso pluošto kojytės blokada, kairiojo skilvelio ektopija, epikardine kairiojo skilvelio stimuliacija, triburio vožtuvo stenoze, skilvelių pertvaros defektu, Ebšteino anomalija ir kairiojo skilvelio tachikardija.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *