Vaistų veikimo sąlygos

Vaistų veikimo sąlygos

Vidinės ir išorinės sąlygos, nuo kurių priklauso vaistų veikimas.

Kūno masė

Vaistus visada reikia dozuoti atsižvelgiant į kūno masę. Vaistų veikimas priklauso nuo jų koncentracijos veikimo vietoje, tad paskyrus vienodas, tolygiai organizme pasiskirstančias, vaistų dozes, skirtingai sveriantiems žmonėms susidarys skirtingos vaisto  koncentracijos organizme. Kūno masė būna padidėjusi dėl riebalinio audinio išvešėjimo, todėl lipofiliniai  vaistai ten kaupsis  bus reikalingos didesnės jų dozės.  Hidrofiliniai vaistai nesikaups, todėl  priešingai bus reikalingos mažesnės jų dozės.

Individualus organizmo jautrumas

Individualus jautrumas pasireiškia indivuduliai ir jis atitinka normalaus pasiskirstymo Hauso-Laplaso kreivę. Kreivė rodo priklausomybę tarp pavartotų  vaistų dozių dydžio ir farmakodinaminių reakcijų dažnumo.

Įgimti faktoriai

Įgimti faktoriai yra  susiformavusios  reakcijos  atskiros rūšies evoliucijos eigoje. Skirtumai gali būti ir kokybiniai, ir kiekybiniai.  Vaistų veikimas skiriasi ir tarp vienos rūšies individų, taip kaip . esant įgimtai  hemoglobino anomalijai.

Amžius

Vaisto poveikis gali įvairuoti priklausomai nuo paciento amžiaus. Šis skirtumas ypač ryškus tarp vaikų ir suaugusiųjų bei senelių

  1. Vaikams– paprastai vaistai yra dozuojami pagal empirines formules iš suaugusiųjų perskaičiuojama atsižvelgiant į vaikų kūno masę,  kūno paviršiaus plotą ir amžių. Atsargiai  yra būtina skirti vaistus naujagimiams, kurie yra jautresni vaistams. Jų organizme dar nėra susiformavęs tam tikrų fermentų aktyvumas ir todėl yra mažesnė  vaisto biotransformacija. Jiems vaistai negreitai išsiskiria, per mažai susijungia su plazmos baltymais, yra jautresni receptoriai, nepakankamai funkcionalus hematoencefalinis barjeras.
  2. Senyviems žmonėms– vaistas silpniau reaguoja dėl nepakankamos vaistų rezorbcijos iš virškinamojo trakto. Taip pat dažniau šiame amžiuje yra didesnis jautrumas dėl sumažėjusio vandens  kiekio organizme . Dėl to vaistai pasiskirsto mažesniame tūryje ir taip padidėja vaisto koncentracija veikimo vietoje. Vyresniems žmonėms taip pat yra stebima susilpnėjusi biotransformacijoje dalyvaujančių fermentų funkcija, dėl ko sumažėja vaisto  eliminacija. Vyresniame amžiuje mažėja neuronų, silpnėja vegetacinės nervų sistemos tonusas, kinta endokrininių liaukų funkcija visumoje sumažėja organizmo adaptacinės galimybės patologinių būklių atveju.

Lytis

Kai kurie vaistai vyrus ir moteris veikia skirtingai. Taip yra dėl to, kad moters yra mažesnė kūno masė, skirtingas yra lytinių hormonų poveikis, taip pat skirdinta organizmo funkcinė būklė menstruacijų, nėštumo metu. Moterys yra žymiai jautresnės vaistams.

Patologiniai procesai

Vaistai aktyvūs, kai yra tam tikra patologinė būklė. Be to, jų veikimui daro įtaką kepenų ir inkstų funkcinė būklė: kai yra šių organų patologija sumažėja vaisto biotransformacija, taip pat mažėja jo išsiskyrimas. Kaip šių procesų pasekmė visutinės vaistų terapinės dozės veikia ilgiau, stipriau ar net toksiškai. Reikšmę  šiuo atveju turi organizmo dehidratacija, šarmų-rūgščių balanso sutrikimai, šokas, nukraujavimas ir kitos patologinės būklės.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *