Apsinuodijimas psichoaktyviomis medžiagomis

Apsinuodijimas psichoaktyviomis medžiagomis

Psichoaktyvia medžiaga yra vadinama bet kokia medžiaga, kurią žmonės vartoja siekdami pakeisti savo elgesį, mąstymą ar emocinę būseną. Alkoholis ir tabakas taip pat yra psichoaktyviai veikiančios medžiagos.
Psichoaktyvios medžiagos pagal poveikį organizmui gali būti skirstomos į tris kategorijas:

1. Psichiką stimuliuojančios medžiagos (stimuliantai, uppers) . Jiems yra priskiriamos tokios medžiagos, kurios stimuliuojančiai veikia centrinę nervų sistemą. Į šią grupę įeina kokainas, krekas, ekstazi, amfetaminai, nikotinas, kofeinas.
2. Psichiką slopinančios medžiagos (depresantai, downers) . Šios psichoaktyvios medžiagos slopina centrinę nervų sistemą, daro ją mažiau veiklią. Jiems priklauso alkoholis, heroinas, inhaliantai, raminamieji vaistai bei anestetikai.
3. Haliucinogeninės medžiagos – šios medžiagos pakeičia suvokimą, mąstymą bei jausmus. Atsitinka taip kadjas vartojantis asmuo pradeda girdėti ir matyti įvairius dalykus . Šiai psichoaktyvių medžiagų grupei yra priskiriami LSD, haliucinogeniniai grybai, dideli marihuanos kiekiai. Haliucinogeninių medžiagų sukelti pokyčiai gali būti panašūs į psichikos sutrikimų požymius. Daugelio psichoaktyvių medžiagų poveikis yra mišrus, todėl konkreti diagnostika yra gan apsunkinta.

Apsinuodijimo psichoaktyviomis medžiagomis požymiai

Marihuana

Marihuanos poveikis keičiasi priklausomai nuo narkotiko stiprumo, žmogaus lyties, ūgio ir svorio. Jauniems asmenims jis gali būti labai įvairus. Kai kurie žmonės jaučiasi linksmi ir visagaliai. Kartais jie daugiau nei įprastai plepa ir juokiasi. Pavartojus marihuanos jaučiamas didelis alkio priepuolis, neretai tachikardija, parausta akys. Vėliau asmuo darosi mieguistas ir aprimsta, užmiega.

Kokainas

Pavartojus nedidelį kokaino kiekį, kyla kūno temperatūra, vystosi tachikardija, tachipnėja- padažnėja kvėpavimas. Toks asmuo pajunta pasitikėjimą savo jėgomis, stiprų energijos antplūdį. Parūkius kreko, šie pojūčiai tampa dar stipresni. Didelės kokaino dozės gali sukelti traukulius, priepuolius, miokardo infarktą, insultą ir aritmijas.

Heroinas

Šis medžiaga yra leidžiama intraveniškai. Pavartojus jaučiamas jaudulys, apsvaigimas, veržlumo jausmas, trunkantis 4 iki 6 valandų. Asmenys dažniausiai ramūs, sumažėja skausminiai jutimai. Ši medžiaga sukelia labai stiprią stiprią fizinę ir psichologinę priklausomybę. Kartais gali būti stebimas viduriavimas, vėmimas, asmuo gali būti mieguistas, stebimi pusiausvyros, koncentracijos sutrikimai, prarandamas apetitas. Perdozavus gali ištikti mirtis.

Amfetaminai

Pavartojus amfetamino, vystos tachikardija ir tachipnėja, tai yra spartėja širdies ritmas,dažnėja kvėpavimas. Taip pat padidėja kraujospūdis ir kūno temperatūra, stipriai prakaituojama, užplūsta energija, mažėja apetitas, daug ir agresyviai kalbama. Gali būti stebimi sujaudinimo reiškiniai, irzlumas, panikos priepuoliai. Dažnas amfetamino vartojimas sukelia stiprią psichologinę priklausomybę. Didelės dozės gali būti mirtinos.

Ekstazi

Vartojant ekstazi apima euforija, asmuo gali pasijusti laimingas, mylintis kitus ir pilnas energijos. Žmogus gali jaustis emociškai artimas kitiems, neretai pradeda kalbėti ar elgtis taip, kaip įprastai nesielgia. Praėjus narkotiko veikimui, apima depresija, didelis nuovargis, prasideda viduriavimas ar vėmimas, pakyla kraujospūdis ir tachikardija galima net mirtis dėl bendro organizmo perkaitimo ir dehidratacijos. Ilgalaikis ekstazi vartojimas gali sukelti kepenų bei smegenų pažeidimus. Ekstazi yra dažniausiai vartojamas šokių aikštelėse, klubuose, baruose. Mirštama dėl dehidratacijos ir hipertermijos.

Inhaliantai – klijai

Inhaliantų sukeliamas apsvaigimas yra labai trumpalaikis. Lakiosios medžiagos trumpam apkvaišina, asmuo jaučiasi apsvaigęs, sumišęs, gali tapti mieguistas. Nuo tokių medžiagų gali pradėti skaudėti galvą.
Veikiami haliucinogenų, žmonės mato skirtingus vaizdus, girdi tam tikrus garsus ir jaučia pojūčius, kurie atrodo realūs, tačiau iš tiesų jie realybėje neegzistuoja. Tokie jausmai ir vaizdiniai trunka tam tikrą laiką ir vartojantys asmenis juos vadinam tiesiog „kelione”. Apsvaigimo būsenos metu yra ryškiau suvokiamos palvos, garsai, skonis, daiktų formos gali įgauti neįtikėtinų pavidalų. Kartais šie vaizdiniai gali būti malonūs, o kartais ir labai nemalonūs, sukeliantys paniką. Kokią reakciją iššauks narkotikas niekada nėra aišku. Tai iš dalies priklauso nuo asmens psichikos savybių bei asmenį supančios aplinkos. Ar ji yra narkomanui saugi, pažįstama. Kai kurie haliucinogenai sukelia staigių, intensyvių emocinių pokyčių.

Pirmoji pagalba įtarus apsinuodijimą psichoaktyviomis medžiagomis

Apsinuodijus psichoaktyviomis medžiagomis, yra būtina kviesti greitąją pagalbą ar nuvežti nukentėjusįjį į artimiausią sveikatos priežiūros įstaigą. Būtinoji pagalba tokiems asmenims yra teikiama asmens sveikatos priežiūros įstaigose esančiuose reanimacijos skyriuose ir/ar toksikologijos skyriuose.

Daugiau skaitykite

  • Benzodiazepinai šlapime – Nordiazepam, Oxazepam, Diazepam, Lorazepam,Alprazolam, Chlorodiazepoxide, […]
  • Aliuminis – Aluminum, Serum;AL Tyrimas yra atliekamas siekiant nustatyti […]
  • Švinas Švinas Švinas yra sunkusis metalas, kuris mūsų organizme neatlieka jokių naudingų […]
  • Apsinuodijimas teofilinu Apsinuodjiimas teofilinu Teofilinas yra bronchospazmolitikas, vartojamas gydyti astmą […]
  • Apsinuodijimas metanoliu ir etilenglikoliu Apsinuodijimas metanoliu ir etilenglikoliu Etilen glikolis ir metanolis ir skysčiai, […]
  • Apsinuodijimas grybais Apsinuodijimas grybais Lietuvoje dažniausiai apsinuodijama žalsvosiomis musmirėmis, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *