Debesylas didysis

Didysis debesylas -Inula heleniumAugalas – Debesylas didysis, Didysis debesylas

Lotyniškas pavadinimas – Inula helenium

Sinonimai – debesyla, tarpažolė, Elecampagne, Alant, Aster helenium, Aster officinalis, Aunée, Aunée Officinale, Elfdock, Elfwort, Enule Campagne, Grande Aunée, Helenio, Helenium grandiflorum, Horse-Elder, Horseheal, Indian Elecampane, Inula, Inula helenium, Inule Aulnée, Inule Aunée, Inule Hélénie, Œil-de-cheval, Scabwort, Velvet Dock, Wild Sunflower, Yellow Starwort.

Šeima – Astriniai (Graižažiedžiai) – Asteraceae Dumort. (Compositae Giseke)

Augalo aprašymas

Didysis debesylas yra daugiametis dekoratyvinis žolinis augalas, išaugantis iki 100-150 cm, o kartais ir iki 3 m aukščio. Jis yra ežiuolės giminaitis. Debesylo šakniastiebis yra cilindriškas, storas ir trumpas. Išorėje jis yra rudos, o viduje baltos spalvos. Jo šaknys ilgos, storos. Stiebai keli, statūs, apaugę trumpais plaukeliais. Pamatiniai debesylo lapai yradideli, lancetiški, kotuoti; stiebo lapai yra mažesni, bekočiai. Žydi dideliais geltonais graižais. Jie yra labai panašūs į mažą saulėgrąžą. Žiedai yra 6-7 cm skersmens, pavieniai, išsidėstę šakų viršūnėse. Įprastai debesylas žydi liepos-rugpjūčio mėn. Vaisius – keturbriaunis, pilkai rudas lukštavaisis su skristuku.

Lietuvoje šie augalai savaime Lietuvoje neauga. Vaistams juos augina Kinija, Italija. Lietuvoje ura auginamas darželiuose, botanikos soduose. Kartais jis pasitaiko sulaukėjusių, augančių šalia sodybų, patvoriuose. Mėgsta augti saulėose vietose, lengvo priemolio, drėgnose dirvose. Kartais debesylas yra painiojamas su bulvine saulėgrąža. Be didžiojo debesylo Lietuvoje yra aptinkamos dar 2 debesylų rūšys: gluosnialapis debesylas (Inula salicina L.) ir paprastasis debesylas (Inula britannica L.).

Lotyniškas augalo pavadinimas yra siejamas su Trojos karalienės Elenos vardu. Legenda teigia, jog debesylą Elena išsivežusi su savimi kai ją pagrobęs princas Paris. Didysis debesylas gydymui vartotas jau nuo antikos laikų. Senovės graikai ir romėnai juo gydė virškinimo sutrikimus, melancholiją, radikulitus, bronchitus ir astmą. Ajurvedoje debesylai yra vartojami sergant reumatu ir chronišku bronchitu. Vokietijoje šio augalo šaknys nuo seno yra vartojamos kaip arbatą sergant skrandžio bei kvėpavimo takų ligomis. Austrijoje debsylo nuovirai, užpilai ir milteliai yra vartojami sergant plaučių ligomis ir kirmėlių varymui.
Bulgarai debesylus vartoja skrandžio ir žarnyno sekrecijai sužadinti, atsikosėjimui lengvinti, taip pat uždegimams malšinti. Jų manymu, debesylas teigiamai veikia sergant kepenų ir inkstų ligomis, kamuojant odos niežuliams.
Europos šalyse bei JAV didžiųjų debesylų šaknys yra vartojamos saldainių, likerių bei kitų alkoholinių gėrimų gamyboje bei žuvies konservų pramonėje. Didžiaisiais debesylais gardinamos daržovių sriubos, avižinė košė, dietiniaiai patiekalai, marinatai ir padažai.
Didžiųjų debesylų šaknys audinius dažo melsva spalva, todėl jos naudojamos ir audeklų dažymui.

Debesylo vaistines savybes žinojo dar senovės gydytojas Dioskoridas ir Plinijus Vyresnysis. Jį taip pat vartojo Hipokrato mokyklos gydytojai. Buvo manoma, kad debesylo šaknis turi devynias stebuklingas galias ir išgydo nuo devynių ligų. Avicena debesylą vadino „nuostabiu vaistu“.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra kasami augalo šakniastiebiai(Rhizomata cum radicibus Inulae helenii). Jie yra kasami vėlai rudenį arba anksti pavasarį, nuplaunami, nuvalomi ir supjaustomi 15-20 cm gabalėliais. Vėliau apvytinami ore ir džiovinami pavėsyje arba džiovykloje 30-35 °C temperatūroje. Gerai išdžiovinti šakniastiebiai yra stipraus aromatingo kvapo, kartoko deginančio skonio. Geriausi šakniastiebiai yra antraisiais ar trečiaisiais augimo metais. Vaistinė žaliava yra tinkama vartoti 2-3 metus.

Džiovintos debesylų šaknys yra naudojamos saldiesiems patiekalams aromatizuoti, tačiau jos yra labai karčios, todėl jų imamas tik labai nedidelis kiekis.

Debesylo šakniastiebiai ir šaknys dėl didelio inulino kiekio yra vertinga žaliava daržovėms konservuoti. Juo taip pat galima aromatizuoti konditerijos gaminius  ir gėrimus. Maistui yra vartojamos šviežios ir džiovintos debesylo šaknys. Jų dedama j pyragus, bandeles, sausainius, sriubas, košes,  saldainius, pudingus.

Liaudies medicinoje debsylo šaknų nuovirai ar antpilai yra vartojami nuo galvos skausmų, sergant kokliušu, gydant reumatą. Šaknų milteliais barstomos trofinės opos.

Veikliosios medžiagos

Debesylų šaknyse ir šakniastiebiuose yra iki 40 % inulino, taip pat daug nuo 1-4 % eterinio aliejaus (kamparo). Iš jų yra svarbiausi seskviterpeniniai laktonai, taip pat alantolaktonas. Alantolaktonas buvo naudojamas kirmėlių varymui, jis taip pat veikia ir mieliagrybius. Debesyluose yra alanto rūgšties, rauginių medžiagų, dervų, alkaloidų, kartumynų, saponinų, vitamino E, dervų , karčiųjų medžiagų. Debesylo šaknyse  yra ir inulino. Jo gali būti  iki- 14-40% inulino, kuris lemia augalo sugebėjimą mažinti cukraus kiekį kraujyje. Šis  inulinas yra laikomas gamtiniu prebiotiku, skatinančiu gerųjų bakterijų dauginimąsi žarnyne.  Debesylai pasižymi antiseptinėmis, priešuždegiminėmis, skrandžio veiklą stimuliuojančiomis, atsikosėjimą skatinančiomis savybėmis.

Naudojimas medicinoje

Debesylo šanų nuovirai tradiciškai yra vartojami kėpavimo ligų gydymui, atsikosėjimui lengvinti, sergant įvairiomis kvėpavimo takų ligomis – bronchitu, astma, taip pat siekiant pagerinti virškinimą. Jie pasižymi šlapimą varančiu, prakaitavimą skatinančiu, antibakteriniu, raminančiu ir antiparaztiniu poveikiu. Debesylo šaknyse daug inulino, kuris tinka cukriniu diabetu sergantiems žmonėms. Debesylų šaknų nuovirai taip pat yra naudojami pavilgams ir kompresams gaminti sergant egzema, esant įvairiems odos išbėrimams, odos uždegimams.

Debesylo preparatai  taip pat vartojami nuo uždegimų, tulžies išsiskyrimui ir virškinimui skatinti, bei atsikosėjimui lengvinti. Jie skiriami gydant kvėpavimo takų ligas, bronchitus, kai padidėjusi bronchų sekrecija,  bei virškinamojo trakto susirgimus – gastritus, kepenų ir tulžies pūslės ligas, sergant cukriniu diabetu. Debesylo eterinis aliejus sustiprina skrandžio gleivinės kraujotaką, greitina opų gijimą, mažina pepsino kiekį skrandyje, gerina virškinimą ir apetitą bei tinka nusilpusiems ligoniams.Augalo šaknys įeina į šlapimo varomosios arbatos sudėtį.

Liaudies medicinoje

Debesylo šakniastiebių antpilas  yra vartojamas nuo galvos skausmų, kokliušui, reumatiniams skausmams gydyti(kartu su varnalėšų šaknimis). Juo taip pat skalaujama burna dantenoms stiprinti. Išoriškai vartojamas sergant egzema, odos išbėrimams gydyti.
Sausų šakniastiebių milteliais  gali būti barstomos trofinės opos. Šviežius nuplautus debesylo lapus taip pat yra rekomenduojama dėti ant piktžaizdžių, patinusių, paraudusių ir pleiskanotų odos vietų.

Indijoje debesylą vartoja sergant reumatu ir chronišku bronchitu.
Vokietijoje jį geria kaip arbatą ir ekstraktą sergant skrandžio bei kvėpavimo takų ligomis.
Austrijoje debesylo nuovirus, užpilus ir miltelius vartoja plaučių ligoms gydyti ir kirmėlėms varyti.
 Bulgarijoje  debesylą vartoja skrandžio ir žarnyno sekrecijai sužadinti, atsikosėjimui lengvint

Specifinės didžiojo debesylo vartojimo situacijos

 Bronchitas ir plaučių uždegimas  Inulinas yra gleivingas policharidas. Sergant plaučių uždegimu ar bronchitu jis padengia bronchų sieneles ir lengvai stimuliuoja kosulio refleksą. Taip jis palengvina atsikosėjimą. Debesylo šaknyse yra aromatinių aliejų, kurie veikia antibakteriškai.

 Lėtinis širdies nepakankamumas  Didysis debesylas mažina dusulį, atsiradusį dėl lėtinio širdies nepakankamumo. Parinkus tinkamą dozę jis gali nuraminti širdies skausmą geriau nei neitrogliceriną. Mokslininkai nustatė, jog didysis debesylas padeda širdžiai prisitaikyti prie didesnio fizinio krūvio. Laboratoriniai tyrimai taip pat patvirtino, jog didysis debesylas padidina energijos atsargas širdies raumenų ląstelėse.

Didžiojo debesylo vartojimo formos

Iš didžiojo debesylo šaknų yra gaminami nuovirai, milteliai, tepalai, tinktūros. Išdžiovinti augalo šakniastiebiai yra dedami į atsikosėjimą lengvinančių vaistažolių mišinius. Didžiojo debesylo šaknies yra Ajurvedinio vaisto vadinamo rasayana sudėtyje. Komerciniu pavadinimu šis vaistas yra išleidžiamas kaip Lipistat. JAV FDA yra įtraukusi šį augalą į įprastai saugių preparatų (GRAS) sąrašus. Jo preparatai taip pat yra laisvai parduodami Kanadoje.

Pašalinis didžiojo debesylo poveikis

Didysis debesylas yra stipriai alergizuojanti vaistažolė. Ilgalaikis jo vartojimas gali sukelti alergijos reiškinius.
Vartojant pernelyg dideles didžiojo debesylo dozes gali pasireikšti pilvo spazmai, viduriavimas, pykinimas, vėmimas,odos bėrimai,  traukuliai ir net paralyžius.
Debesylo sudėtyje esantis inulinas veikia cukraus kiekį kraujuje. Nedidelės jo dozės mažina cukraus kiekį kraujyje, tačau vartojant jį didelėmis dozėmis, cukraus kiekis priešingai – gali padidėti. Todėl jį atsargiai turėtų vartoti cukralige sergantys asmenys.
Sergantieji lėtiniu širdies nepakankamumu ir inkstų ligomis didžiojo debesylo preparatus turėtų vartoti tik pasitarę su prityrusiu farmakoterapeutu ir tik remdamiesi jo rekomendacijomis.
Didysis debesylas gali sukelti mieguistumą, todėl jo vartojimą rekomenduojama nutraukti 2 savaites prieš numatomą chirurginę operaciją.

Didžiojo debesylo sąveika su kitais vaistais

Preparatas gali sąveikauti su cukraus kiekį kraujuje mažinančiais preparatais.
Didysis debesylas gali sąveikauti su arterinį kraujospūdį reguliuojančiais preparatais.
Didysis debesylas gali sąveikauti su raminančiaisiais preparatais.

Kada debesylo preparatų vartoti negalima

Debesylas yra stipriai veikiantis augalas, kuriuo galima rimtai apsinuodyti, todėl patiems be gydytojo nurodymo šio augalo preparatais gydytis nederėtų.
Debesylų nerekomenduojama vartoti sergant kepenų ciroze, inkstų ligomis, sunkiomis širdies ir kraujagyslių ligomis.
Didžiojo debesylo preparatai neskirtini nėščioms ir maitinančioms moterims.
Didžiojo debesylo preparatų negalima vartoti esant alergijai astrinių šeimos augalams.

Liaudiški receptai

Debesylo šaknis prieš  pat verdant ar užplikant  būtinai reikia labai gerai susmulkinti. Nuovirus, arbatas būtina sunaudoti per vieną dieną.

Debesylų šaknų nuoviras

1 šaukštas smulkintų džiovintų debesylų šaknų užpilamas 1 stikline šalto vandens ir virinamas apie pusvalandį vandens garų vonelėje. Palikti 10 min., kad atvėstų, nukošti ir gerti po 1 šaukštą tris kartus per dieną atsikosėjimui lengvinti.
Debesylų šaknų nuoviru taip pat galima skalauti uždegimo kamuojamas dantenas.

Debesylas ir svilarožės bronchito gydymui

1 valgomąjį šaukštą susmulkintų didžiųjų debesylų ir tiek pat vaistinių svilarožių šaknų užpilti 2 stiklinėmis vandens ir virti 10 min. Po to palaikyti ir nukošti. Nuovirą padalyti į tris dalis ir gerti 3 kartus per dieną.

Debesylas jaunatvinių spuogų gydymui

Veido prausimui naudoti drungną tirpalą, į kurį įpilta 1 stiklinė didžiųjų debesylų šaknų nuoviro (1 šaukštą debesylų reikia šaknų užpilti 2 stiklinėmis vandens ir pavirti 15 min). Veidą šiuo tirpalu rekomenduojama plauti keletą dienų iš eilės.

Debesylas skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei

2 šaukštus susmulkintų šakniastiebių užpilti stikline(200ml) karšto vandens ir po to 30 min kaitintiverdančio vandens vonelėje. Vėsinti 10-15min, paskui nukošti, likutį nuspausti. Vartoti šiltą po 1/2 stiklinės(100ml) 2-3 kartus per dieną 1val prieš valgį.

Debesylas nuo  laringito

1 valgomąjį  šaukštą susmulkintų didžiojo debesylo šaknų užpilti 2 stiklinėmis(200ml) šalto virinto vandens, palaikyti 10val, nukošti. Gerti po 1/2 stiklinės(100ml), įdėjus šaukštą medaus, 4 kartus per dieną 1val prieš valgį.

Debesylas nuo astmos ir hipertonijos

1 valgomąjį  šaukštą didžiojo debesylo šaknų, tiek pat grauželinės gudobelės žiedų ir paprastosios sukatžolės žolės mišinio užpilti 3 stiklinėmis(600ml) verdančio vandens. Palaikyti 20min ir pavirti 5min. Leisti pritraukti, nukošti ir gerti šiltą 3 kartus per dieną.

Debesylas nuo reumato

1 valgomąjį šaukštą didžiojo debesylo ir tiek pat didžiosios varnalėšos šaknų užpilti 3 stiklinėmis (600ml) šalto virinto vandens. Palaikyti 8 val, nukošti ir gerti ryte, per pietus ir vakare. Galima įdėti truputį medaus.

Debesylas atsikosėjimui palengvinti

2 valgomuosius šaukštus susmulkintų šakniastiebių užpilti stikline(200ml) karšto vandens ir 30 min kaitinti verdančioje vandens vonelėje. 10-15min vėsinti, paskui nukošti, likutį nuspausti. Vartoti šiltą po 1/2 stiklinės(100ml) 2-3 kartus per dieną 1val prieš valgį.

Debesylo vyno tinktūra

10-15g susmulkintų didžiojo debesylo šaknų užpilti 0,5l sauso vynuogių vyno. Laikyti tamsiame inde 2 savaites, suplakti. Tai gera priemonė gastritams ir skrandžio opaligei gydyti.

 

Debesylo tepalas

20g didžiojo debesylo šaknų miltelių nuolat maišant pakaitinti su 100g saulėgrąžų aliejaus. Atvėsinti ir tepti ant  furunkuliozės, karbunkulų pažeistų vietų ar pūlinės žaizdos.

Debesylo gėrimas

40g avižų išrinkti, nuplauti, užpilti 0,5 litro šalto vandens ir kaitinti iki užvirs. Palaikyti 3-4 val. Susmulkintas debesylo šaknis(60g) užpilti avižų nuoviru, pakaitinti iki virimo ir palaikyti 2val. Po to perkošti ir įdėti 20g medaus.

Daugiau skaitykite

  • Geltonasis gencijonas – Geltonasis gencijonas – Gentiana lutea L. – ancijosnas, kartėlė, […]
  • Gyslotis plačialapis – Gyslotis plačialapis – Plantaginis folium, Folium Plantaginis, […]
  • Didžioji dilgėlė – Didžioji dilgėlė – Urtica dioica L. – dilgė, dilgynė, juodadilgė, juodnotrynė, […]
  • Didžioji nasturtė – Didžioji nasturtė – Tropaeolum majus – Nasturka, Capuchina, […]
  • Bastutis sareptinis – Bastutis sareptinis – Brassica juncea – rudoji garstyčia, […]
  • Vaistinė kraujalakė – Vaistinė kraujalakė – Sanguisorba officinalis – sravanosė, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *