Depresija vyresniame amžiuje

Depresija vyresniame amžiuje

Depresija yra viena iš dažniau pasitaikančių vyresnio amžiaus žmonių bėdų. Depresija yra dažniau diagnozuojama gyvenantiems slaugos namuose, taip pat sergantiesiems lėtinėmis ligoms, ypač jeigu šios ligos yra sunkios arba ligonis jaučia pastovų skausmą. Pagal JAV statistinių tyrimų duomenųs vyresnio amžiaus vyrų tarpe net 1/4 bandymų nusižudyti yra sėkmingi.

Įvertinant vyresnio paciento būklę yra būtina atkreipti dėmesį į disforiją, psichomotorinės veiklos sulėtėjimą, anoreksiją, svorio kritimą ir daugybinius ,, skauda čia“. Nemiga ir depresija vyresniame amžiuje neretai pasitaiko kartu, ir neretai viena būsena yra kitos būsenos priežastis. Vyresnių pacientų tarpe taip pat dažniau pasitaiko su depresija susiję nuotaikos pokyčiai ar nevilties jausmas. Pacientus neretai vargina lėtinis skausmas ir nemiga, dėl ko stipriai išauga suicido rizika.
Depresiją potencijuoja ir vaistų bei kai kurių medžiagų vartojimas, ypač alkoholio, benzodiazepinų, opiatų ir barbitūratų.

Vyresnio amžiaus pacientų tarpe depresijos priežastys dažniausiai yra organinės- tai negydyti skydliaukės susirgimai, cukraligė, skausmas.

Depresijos gydymas 

Vertinant vyresnio amžiaus pacientų sveikatos būklę visada svarbu išsiaiškinti ar pastaruoju laiku  buvo įvertinta skydliaukės funkcija. Neįvertinus skydliaukės būsenos, negalima pradėti skirti gydymo antidepresantais. Vyresniame amžiuje depresijai gydyti siūloma pradėti psichoterapinį gydymą, po to įvedant antidepresantus. Naudingi yra  gydomosios mankštos užsiėmimai. Elektrošoko terapija skiriama tik kraštutiniais atvejais. Vyresniame amžiuje serotonino reabsorbcijos inhibitoriai (SSRI) yra pirmasis pasirinkimo vaistas depresijai gydyti, nes jis duoda mažiausiai pašalinių reiškinių. Neretai pacientai patys nutraukia jo vartojimą, nes vaistas sukelia seksualines disfunkcijas.

Depresijos gydymas vyresniame amžiuje turi būti pradėtas skiriant pusę veikliosios dozės. Vaisto dozė didinama palaipsniui, iki pasiekiama normali terapinė dozė. Pacientą būtina sekti. Pirmąkart jo būklė įvertiama praėjus 2 savaitėms nuo vaistų paskyrimo. Būtima sekti dėl pašalinių vaistų poveikių. Vyresniame amžiuje dažniau pasitaiko SSRI sukelta hiponatremija ir tremoras. Paciento būklė paprastai pagerėja per 8 savaites. Gydymo trukmė dažniausiai 6-12 mėnesių. Neretai pradėjus gydymą antidepresantai pagerėja ne tik pacientų nuotaika bet ir bendra jų sveikatos būklė.

Daugiau skaitykite

  • Alzheimerio liga Alzheimerio liga yra lėtinė neurodegeneracinė liga, paliečianti vyresnio amžiaus […]
  • Nemiga vyresniame amžiuje Vyresniame amžiuje nemiga yra dažnai pasitaikanti problema. Ji yra siejama su […]
  • Demencija Demencija yra vyresnio amžiaus žmonių susirgimas. Iki 65 metų amžiaus jis yra […]
  • Nimfomanija Nimfomanija yra vadinamas padidėjęs moterų  lytinis potraukis. Apskritai lytinio […]
  • Frigidiškumas Frigidiškumu yra vadinamas moters  lytinio potraukio sumažėjimas, kai nerandama […]
  • Agorafobija Agorafobija  yra  adaptacijos sutrikimas, kuriam  yra būdinga  didelių, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *