Dispareunija

Dispareunija- kas tai yra?

Dispareunija yra skausmingas  lytinis aktas, arba negebėjimas patirti orgazmo santykiaujant su nuolatiniu partneriu. Dispareunija užsienio literatūroje kartais vadinamas ir negalėjimas atlikti lytinių santykių. Tai seksualinio sutrikimo, susijusio su partnerių tarpusavio santykiais, atmaina.

Apareunija yra vadinamas nesugebėjimas atlikti lytinių santykių. Kartais šie abu terminai kaitaliojami tarpusavyje.

Dispareunijos priežastys

I. Su vyru susijusios priežastys

Impotencija
Priešlaikinė ejakuliacija
Įgimti varpos defektai
Patirties nebuvimas

II. Su moterimi susijusios priežastys

A)Paviršiniai skausmai

Siaura makšties įeiga
Standi mergystės plėvė
Bartolinio liaukos cista
Skausmingas tarpvietės plyšimas
Vulvos infekcija
Vulvos vestibiulito sindromas
Šlaplės susirgimai

B)Vidurinieji skausmai 

Vaginitas
Makšties pertvara
Po gimdymo ar operacijos likęs skausmingas randas
Antrinė makšties atrezija
Auglys
Makšties atrofija

C) Gilieji skausmai

Endometriozė
Lėtinis cervicitas
Lėtinė dubens uždegiminė liga
Netaisyklinga gimdos padėtis ( retroverzija)
Kiaušidės iškritimas į Douglas’o ertmę

Nusiskundimai

Skausmingi lytiniai santykiai
Skausmas pilvo apačioje
Skausmas mažojo dubens srityje
Nesugebėjimas atsipalaiduoti
Makšties sausumas
Lytinio potraukio sumažėjimas
Lyties organų skausmas
Skausmas tarpvietėje

Klinika

Maždaug 10 procentų  moterų lytiškai santykiaudamos skundžiasi nemaloniais pojūčiais ar skausmu.  Skausmas  gali būti juntamas  varpos įvedimo į makštį pradžioje, frikcijų metu pačioje makštyje arba giliai dubenyje. Pagal skausmo vietą jie gali būti skirstomi į paviršinius, vidurinius ir giliuosius  skausmus.

Paviršinė dispareunija atsiranda įsiskverbimo metu. Intymios sueities pradžioje įvedant į makštį vyro varpą dažniau skauda moterims ar merginoms, kurioms sunkiau atsipalaiduoti, arba jos dar nepakankamai susijaudinusios, o jų lytiniai organai dar yra nesudrėkę.  Skausmai gali atsirasti dėl  vulvos ligoų, ne visai sugijus po gimdymo susiūtai tarpvietei arba po neseniai atliktos kokios nors makšties ar tarpvietės operacijos. Taip pat gali skaudėti, jeigu partneris yra nepatyręs, grubus.

Vidurinė dispareunija – jai būdinga tai, kad skausmas atsiranda frikcijų metu. Taip gali atsitikti po ginekologinių operacijų, sergant vaginitu, po  taikyto spindulinio gydymo,  kartais būna ir vartojant netinkamai pasirinktas kontraceptines tabletes, ar kai makštis nepakankamai sudrėksta. Tai dažniau pasitaiko neseniai gimdžiusioms ar maitinančioms krūtimi moterims. Skausmo frikcijų metu priežastis gali būti ir netinkamai pasirinkta poza. Tačiau dažniausia priežastis yra makšties infekcijos ar būklės po operacijos.

Gilioji dispareunija – jai yra būdingas skausmas dubenyje, juosmens srityje ir pilvo apačioje. Būdinga endometriozei, mažojo dubens uždegimui, netaisyklingai gimdos padėčiai, sąaugiminiams procesams mažajame dubenyje. Giliosios dispareunijos priežastys gali būti ir lėtinis vidurių užkietėjimas, hemorojus, kaulų, sąnarių ligos. Retais atvejais ji atsiranda  dėl kiaušidžių navikų.

Kartais skausmą išprovokuoja psichologiniai veiksniai, baimė ar šiaip nesutarimai tarp partnerių. Priežastis gali būti ir netinkamai pasirinktas partneris (nepakankamai patrauklus, skleidžiantis nemalonų kvapą ir pan.).

Vyrams skausmai lytinio akto metu dažniausiai būna dėl  prostatito, fimozės, uretrito ir panašiai.Skausmas gali būti jaučiamas  varpoje, kapšelyje, varpos galvutėje, tarpvietėje, išeinamojoje angoje. Jis gali atsirasti erekcijos ar paties akto metu, ejakuliacijos metu ar po jos.

Įprastų lytinių santykių metu nė vienam iš partnerių neturi nieko skaudėti.  Tačiau dispareunija nėra retas reiškinys. Reikia suprasti, jog tai yra rimta mankšta, kuri sukrečia visą organizmą. Kartais  po orgazmo gali pakilti arterinis kraujospūdis- tada spengia ausyse, svaigsta galva, ji tiesiog plyšta iš skausmo. Labai daug kam kurį laiką išlieka intensyvus galvos ar genitalijų maudimas.

Gydymo principai

Visada turi būti įvertinami abu partneriai ir šalinamos priežastys. Esant reikalui taikoma psichoterapija.

Esant infekcijai skiriamas gydymas antibiotikais ir priešgrybeliniais preparatais.
Skausmingas randas turi būti gydomas, dažniausiai išpjaunamas.
Esant kiaušidės iškritimui- operuojama.
Vaginizmas gydomas pagal jį sukėlusią priežastį.

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *