Dobilas raudonasis

Dobilas raudonasisAugalas – Dobilas raudonasis ( raudonasis dobilas)

Lotyniškas pavadinimas – Trifolium pratense

Sinonimai – Meadow clover, purple clover, wild clover, beebread

Šeima – Pupinių (Fabiaceae)

Augalo aprašymas

Raudonieji dobilai yra daugiamečiai augalai, išaugantys iki 20-50 cm. aukščio augalai. Laukiniai dobilai mėgsta augti natūraliose pievose, vidutiniškai drėgnuose, paprastai neutralios reakcijos priemolio arba molio dirvožemiuose. Kultūriniai dobilai yra sėjami pievose ir ganyklose ir yra auginami kaip pašariniai augalai. Jie paplitę visoje Europoje. Dažniausiai auga sausose ir vidutiniškai drėgnose pievose. Dobilų lapai yra sudaryti iš trijų kiaušiniškų lapelių. Kiekvieno lapelio viduryje yra šviesesnė balzganą dėmė. Kvapūs dobilų žiedai yra susitelkę beveik rutuliškomis galvutėmis. Dobilai žydi visą vasarą iki pat vėlyvo rudens. Gausiausiai birželio liepos mėnesį, bet nušienauti dobilai gali žydėti net iki rudens. Dobilai mėgsta saulėtas pievas, ir negali augti pavėsyje. Jie auga visoje Lietuvoje, tačiau dažniau randama kultūrinių raudonųjų dobilų. Jie gali augti ir šlaituose, pakelėse, pamiškėse, bei dirvonuose. Geriausiai raudonieji dobilai auga vandeniui laidžiame dirvožemyje, saulėtose vietose.
Raudonieji dobilai yra puikūs pašariniai augalai. Ant šaknų susidarančiuose gumbeliuose gyvena bakterijos kurios kaupia azotą ir juo praturtina dirvožemį. Užtai dobilai yra sėjami dirvožemiui pagerinti, kartais šie augalai būna naudojami tiesiog kaip žalioji trąša. Raudonųjų dobilų žiedynai audinius dažo geltona spalva.
Viduramžiais trilapiai dobilų lapeliai buvo laikomi Švenčiausiosios Trejybės simboliu. Iš čia atėjo tradicija kryžiaus stiebo ir kryžmos galus užbaigti dobilo lapo forma. Tokie kryžiai yra vadinami trilapiais, yra būdingi Lietuvos tautodailei. Lietuvoje buvo tikima, kad dobilų lapai, turintys keturis arba penkis lapelius, neša laimę.

Naudojamos augalo dalys

Gydymo tikslais yra renkami raudonųjų dobilų žiedynai. Jie yra renkami kai pradeda skleistis žiedai, pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje. Žiedynai yra išdžiovinami, iš jų gaminami antpilai, skystieji ekstraktai, tinktūros ir tepalai.
Jauni raudonųjų dobilų žiedynai ir lapai gali būti valgomi,. Jie yra vartojami švieži arba troškinti ir verdami panašiai kaip špinatų lapai. Jaunų lapų, nuskintų iki augalo žydėjimo, gali būti dedama į salotas, sriubas. Išdžiovinti ir sutrinti dobilų lapai įgyja vanilę primenantį kvapą, todėl vartojami kaip prieskoniai. Jie labiausiai tinka ryžių patiekalams pagardinti.
Panašiai yra vartojami ir dobilų žiedynai, iš jų verdama kvapni arbata, jie taip pat dedami į salotas. Literatūroje nurodoma, kad dobilų sėklose yra baltymus skaidančio fermento tripsino veikimą stabdančių medžiagų, bet jos suskyla sėkloms sudygus. Dėl to kaip maisto papildas dobilų sėklos turi būti valgomos tik sudaigintos.
Lietuvoje plačiai paplitę baltieji dobilai veikia panašiai kaip ir raudonieji dobilai. Jie auga pievose, ganyklose, kiemuose, prie takų. Gydymo tikslams jie gali būti naudojami vietoj raudonųjų dobilų. Dirviniai dobilai liaudies medicinoje taip pat yra vartojami atsikosėjimui palengvinti.

Veikliosios dobilų medžiagos

Raudonųjų dobilų žieduose yra daugiau kaip 125 veikliosios medžiagos. Juose gausu izoflavonų, glikozidų, fitosterolių, kurie veikia panašiai kaip hormonas estrogenas. Svarbiausi iš jų yra genisteinas, diadzenasm biochaninas A ir formonetinas. Juose taip pat yra salicilatų, kumarino rūgšties, fenolinių glikozidų ir saponinų. Gana svarbi šio augalo veiklioji medžiaga yra sitosterolis. Tyrimai rodo, kad jis slopina vėžinių darinių angiogenezę ir gali būti veiksminga priemonė gydant kai kurių rūšių ( pvz. prostatos) vėžį.
Raudonųjų dobilų žieduose taip pat yra alkaloidų, karoteno, B grupės vitaminų, dervų, vitamino C ir kitų veikliųjų medžiagų.
Raudonuosiuose dobuluose esančios veikliosios medžiagos skatina folikulus stimuliuojančio hormono išskyrimą ir keičia liuteinizuojančio hormono kiekį kraujyje, todėl jie gali būti naudojami siekiant susilpninti nemalonius menopauzės reiškinius. Jie taip pat slopina steroidinių hormonų oksidaciją ir didina lytinius hormonus surišančių baltymų kiekį.
Yra pastebėta, jog raudonųjų dobilų veikliosios medžiagos mažina arterinį kraujospūdį, didina kalcio kaupimąsi kauluose ir palaiko kaulų tankį. Dobilų žieduoe yra kumarino, kuris slopina trombocitų aktyvumą ir veikia kaip antioksidantas. Gausu juose ir saponinų, bei mikroelementų- kalcio, geležies, magnio, mangano, kalio ir vario.
Raudonųjų dobilų preparatai pasižymi šlapimo ir tulžies išsikyrimą skatinančiomis, priešuždegiminėmis, virškinimą gerinančiomis, kepenų veiklą skatinančiomis savybėmis. Raudonųjų dobilų žiedai taip pat sumažina į insuliną panašaus augimo faktoriaus kiekį. Raudonieji dobilai pasižymi auglius slopinančiu poveikį ir yra naudojami vėžio gydymui daugiau nei 30 šalių. Jie įeina į Hoxsey vėžio gydymo mišinš ( Hoxsey formula).

Farmakokinetika

Raudonųjų dobilų preparatai yra metabolizuojami kepenyse ir išskiriami su tulžimi.

Toksiškumas

Netoksiškas. JAV FDA sąrašuose yra įtrauktas kaip įprastai saugus (GRAS). Vartojant ilgą laiką toksiškumo nepastebėta. Galima skirti vaikams.

Naudojimas medicinoje

Tradiciškai raudonieji dobilai gydymui yra naudojami jau labai seniai. Dažniausiai ji vartoti odos ligų, žaizdų, gydymui, kraujo valymui, atsikosėjimui pagerinti. Dobilai dažniausiai yra vartojami kartu su kitais organizmą valančių augalais- dižiąją varnalęša, rauktalape rūgštyne. Dobilų antpilas išoriškai naudojams egzemos, psoriazės, odos uždegimų ir odos vėžio gydymui. Raudonieji dobilai yra vartojamas sergant krūtų, kiaušidžių, plaučių ir limfinės sistemos organų piktybiniais augliais. Jų dedama į atsikosėjimą gerinančių sirupų sudėtį, tradiciškai vartoti sergant kokliušu, bronchitu ir sausai kosint. Žieduose ir lapuose aptinkami flavonoidai pasižymi estrogeninėmis savybėmis, todėl dobilais gali būti gydomi menopauzės sukelti negalavimai. Žiedų antpilas skatina medžiagų apykaitą, slopina spazmus ir sklerozės vystymąsi, skatina šlapimo skyrimąsi, palengvina atsikosėjimą, veikia raminančiai, tinka sergant sąnarių uždegimais, podagra ir mastitu Manoma, jog raudonieji dobilai gali būti naudingi esant gerklės ir burnos ertmės opoms, siekiant palengvinti menopauzės simptomus, pagerinti virškinimui,. Taip pat gali būti naudingi šalinant toksinus iš organizmo, turi teigiamą poveikį gydant onkologines ligas.

Standartizuoti izoflavonų ekstraktai pagaminti iš raudonųjų dobilų yra naudojami kaip natūralus hormonų pakaitalas gydant menopauzės sukeltus reiškinius- karščio pylimą, naktinį prakaitavimą, makšties sausimą. Taip pat yra nustatyta, jog maisto papildai su raudonųjų dobilų izoflavonais (RCDIS) padeda sustabdyti kaulinio audinio masės praradimą 49-65 metų amžiaus moterims. Jie taip pat padeda sureguliuoti arterinį kraujospūdį ir pagerina sergančiųjų 2 tipo diabetu moterų endotelio funkcijas, bei sumažino blogojo cholesterolio kiekį vyrų grupėje. Priešvėžinis raudonųjų dobilų aktyvumas dar nėra pakankamai gerai ištyrinėtas.

Raudonųjų dobilų vartojimo formos

Iš raudonųjų dobilų žiedų yra gaminami nuovirai, tinktūros, tepalai, ekstraktai, kapsulės ir antpilai. Jie yra skiriami peršalus, gydant astmą, mažakraujystę, šlapimo susilaikymą, reumatą, radikulitą, aterosklerozę, grybelins einfekcijas . Išoriškai šių augalų nuovirais ir kompresais gydomos odos ligos – egzema, žvynelinė, dermatitai, kai kurių formų odos vėžys.

Raudonųjų dobilų standartizuoti preparatai ir džiovinti jų žiedai veikia skirtingai. Standartizuoti preparatai yra žymiai stipresni, juose yra didelis izoflavonų kiekis.

Epidemiologai mano, jog vartojant daug izoflavonų turinčio maisto yra sumažinama rizika susirgti kai kurių rūšių vėžiu. Yra nustatyta, jog Azijos tautose, kur izoflavonų suvartojama iki 40 mg per dieną yra mažiau nustatoma susirgimu prostatos ir krūties vėžiu.

Raudonųjų dobilų dozavimas

Džiovintų raudonųjų dobilų žiedų arbata yra ruošiama taip -1-2 arbatiniai šaukšteliai džiovintų žiedynų yra užpilami 240 ml verdančio vandens. Leidžiama pritraukti apie 30 min ir geriama po 2-3 puodelius per dieną.
Standartizuotos raudonųjų dobilų tabletės – sudėtyje yra10 mg izoflavonų. Vartojama po 2 tabletes per dieną.
Kapsulės -raudonųjų dobilų kapsulės paprastai vartojamos iki 500 mg per dieną.
Tinktūra (1:5, 30% alkoholio): įprastai yra vartojama nuo 60 iki 100 lašų (3–5 ml) iki 3 kartų per dieną.
Menopauzės simptomų kontrolei yra skirtas prepraratas Promensil. Vartojamas pagal gydytojo nurodymus.

Pašalinis raudonųjų dobilų poveikis

Teoriškai gali sutrikdyti kraujo krešėjimą, nes jų sudėtyje yra kumadino.
Vartojant dideliais kiekiais teoriškai gali sukelti nevaisingumą – gyvuliai ( karvės, avys) maitinami vien tik raudonaisiais dobilais gali tapti nevaisingi.
Atsargiai dėl anksčiau minėtos priežasties raudonuosius dobilus turėtų vartoti pastoti norinčios moterys.

Raudonųjų dobilų sąveika su kitais vaistais

Atsargiai vartotinas kartu su kraujo krešėjimą reguliuojančiais prepraratais ( varfarinu) bei ASA ir tiklopidinu. Teoriškai gali veikti trombocitus ir sukelti kraujavimą. Prieš vartojant patartina ištirti INR ir protrombininį laiką bei juos sekti viso vartojimo metu.
Gali sąveikauti su peroraliniais kontraceptiniais prepraratais, todėl kartu nevartotini.

Kada raudonųjų dobilų preparatų vartoti negalima

Standartizuoti raudonųjų dobilų preparatai nevartotini nėštumo metu.
Raudonųjų dobilų negalima vartoti sergatiems ar persirgus augliais, kurių vystymąsi skatina estrogenai.
Negalima vartoti raudonųjų dobilų preparatų kartu su vaistais, skystinančiais kraują arba slopinančiais jo krešumą.
Reikia vengti supelijusių dobilų, nes juose susidarantys junginiai gali sukelti vidinį kraujavimą

Liaudies medicinos receptai su raudonaisiais dobilais

Radonieji dobilai burnai skalauti

Imti 3 šaukštus raudonųjų dobilų suberti juos į termosą. Viską užpilti puse litro verdančio vandens ir palikti3-4 valandoms pritraukti. Nukošti, tirščius nuspausti.
Serganti angina, laringitu, stomatitu ir parodontoze yra patariama šiuo antpilu skalauti burną ir gerklę 3 – 4 kartus per dieną.

Dobilų nuoviras galvos nuo galvos svaigimo

1šaukštelį dobilų žiedų užpilti 1 stikline karšto vandens, pavirinti 5 minutes ant silpnos ugnies, palikti pusvalandį nusistovėti, paskui nukošti. Geriama po valgomąjį šaukštą 4 – 5 kartus per dieną prieš valgį.

Nuo peršalimo

1 šaukštą dobilų žiedų užpilti 1 stikline verdančio vandens, užvirti, po to indą šiltai aprišti ir palikti 2 valandoms nusistovėti. Viskas nukošiama ir geriama po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Geriama kai reikia numalšinti kosulį, lengviau atsikosėti ir snumušti temperatūrą, Taip pat patariama gerti ir sergant mažakraujyste, reumatu, gelta. Šiuo nuoviru galima plauti žaizdas, jis tinka ir kompresams.

Raudonieji dobilai sergant bronchine astma

Geriama sergant bronchine astma, kokliušu, mažakraujyste, šlapimo pūslės akmenlige.
Imati 2 šaukštus susmulkintos dobilų žolės, užpilti stikline verdančio vandens, pavirti 10 – 15 minučių ant silpnos ugnies ir palikti vieną valandą nusistovėti. Po to nukošti. Gerti po ketvirtadalį stiklinės 3 – 4 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį. Šio nuoviro taip pat yra patariama gerti sergant ateroskleroze ir apetitui žadinti.

Raudonieji dobilai cukraligės gydymui

5 g sausų raudonųjų dobilų žiedų užpilami 1 stikline verdančio vandens. Viskas užvirinama, uždengiama ir paliekama 20 minučių nusistovėti. Patariama šio nuoviro gerti po šaukštą 3 kartus per dieną.

Daugiau skaitykite

  • Mėlynoji kurpelė – Mėlynoji kurpelė – Aconitum napellus – Aconite Monkshood, Blue […]
  • Trispalvė našlaitė – Trispalvė našlaitė – Viola tricolor L –  akelės, akelytės, […]
  • Sidabražolė miškinė – Sidabražolė miškinė – Potentilla erecta Sinonimai – dagiukas, degsnys, degimo […]
  • Agava amerikinė – Agave americana – Amerikietiškas alavijas,  Century Plant […]
  • Balamedis penkialapis – Penkiametis balamedis – Tabebuia impetiginosa – Skruzdžių medis, […]
  • Sezamas indinis – Sezamas indinis – Sesamum indicum – Ajonjolí, Beniseed, Benneseed, Benniseed, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *