Endokrininiai pokyčiai susiję su amžiumi

Endokrininiai pokyčiai susiję su amžiumi

Svarbiausias specifinis su amžimi susijęs endokrininis pokytis yra kiaušidžių funkcijos  išnykimas. Vidutinis menopauzės amžius yra 51 metai. Vyrų pagumburio- hipofizės ir gonadų ašis taip pa keičiasi, tačiau jų organizme vykstantys pokyčiai yra švelnesni ir nėra taip aiškiai prognozuojami kaip moterims.

Abiems lytims antinksčiuose silpnėja  glomerulinės zonos ( zona glomerulosa) funkcija, dėl ko slopinama DHEA sintezė. Hipofizė nustoja išskirti augimo hormoną, dėl ko sumažėja IGF-1 kiekiai kraujuje.  Kitų hormonų kiekiai kraujuje išlieka panašūs, tačiau jų veikla susilpnėja.  Šie pokyčiai yra gan aiškiai jaučiami ir yra siejami su senėjimo procesais, tačiau kol kas nėra teigiama, jog jie yra susieti.

Augimo hormonas

Augimo hormono išskyrimo sumažėjimas siejamas su raumeninės masės ir jėgos praradimu. Augimo hormono vartoti papildomai šiai dienai nėra skatinama, dėl pernelyg didelio kiekio pašalinių reiškinių.

Melatoninas

Hipofizės hormono melatonino gamyba taip pat sutrinka, dėl ko prastėja miegas ir vystosi nemiga. Papildai su melatoninu gali padėti kai kuriems pacientams.

Skydliaukės hormonai

Su amžiumi taip pat kinta ir skydliaukės hormonų gamyba. Vystantis hipotireozei galima pradėti pakaitinę terapiją nedidelėmis dozėmis. Su amžiumi didėja TSH kiekiai kraujuje, todėl esant TSH kiekio padidėjimui , kuris nėra lydimas T4 kiekio sumažėjimo, gydymo dėl hipotireozės pradėti nerekomenduojama.

Lytiniai hormonai

Vyrams senstant, testosterono gamyba susilpnėja. Tačiau spermos gamyba išlieka stabili nuo 20 iki 70 metų. FSH ir LH gamyba taip pat sumažėja, tačiau ne taip drastiškai kaip testosterono išskyrimas. Testosterono išskyrimo sumažėjimas vyrams yra siejamas su silpnėjančia sėklidžių funkcija, bet ne su pagumburio susirgimais. Manoma, jog testosterono kiekio sumažėjimas lemia šiuos pokyčius

• Lytinės funkcijos susilpnėjimas
• Kaulų mineralinio tankios sumažėjimas
• Raumeninės masės sumažėjimas (riebalinės masės padidėjimas)
• Raumenų jėgos susilpnėjimas
• Mąstymo procesų pokyčiai

Šių simptomų derinys ir kartu nustatytas testosterono kiekio sumažėjimas kraujyje yra vadinamas andropauze. JAV Endokrinologų draugijos rekomendacijos (2006 metų) siūlo andropauzėje esantiems vyrams pradėti gydymą testosteronu kai yra andropauzės simtomai ir testosterono kiekis serume < 200 ng/dl, (7.2 nmol/l). Gydymo tikslas šiuo atveju pasiekiti  300-400 ng/dL (10.6-13.9nmol/l).  Nepaisant šių rekomendacijų tikrų mokslinių tyrimų pateisinančių šią rekomendaciją nėra. Gydytojui praktikui yra rekomenduojama netirti paciento testosterono kiekio, jeigu nėra simptomatikos ir neskirti gydymo testosteronu, jeigu testosterono kiekis nėra sumažėjęs. Testosteronas skatina eritrocitų gamybą ir prostatos audinio proliferaciją, todėl skiriant gydymą testosteronu būtina reguliariai atilikti pilno kraujo vaizdo tyrimą ( dėl policitemijos) ir PSA tyrimą.

Vitamino D deficitas

Vyresniame amžiuje vitamino D trūkumas nėra retas reiškinys. Jo priežastys įvairios – sumažėja jo įsiurbimas, neretai vengiama saulės, taip pat silpnėja ir šio vitamino metabolizmas. Šiai dienai maisto papildų su vitaminu D skyrimas kelia daug ginčų. Iš vienos pusės jis vertinamas kaip abejotina osteoporozės profilaktikos priemonė. Iš kitos pusės  yra tikrai įrodyta, jog vitaminas D perspėja kryčių ( griuvimų) riziką. Maisto papildų su kalciu skyrimas vyresniems pacientams šiai dienai  taip pat yra ginčų objektas.

Daugiau skaitykite

  • Gestacinis diabetas Gestaciniu diabetu vadinama sutrikusi gliukozės tolerancija nėštumo metu […]
  • Necukrinis diabetas: laboratoriniai tyrimai Kas yra necukrinis diabetas? Necukrinis diabetas  (Diabetes insipidus)-yra […]
  • Akromegalija Akromegalija tai  susirgimas, išsivystantis dėl pernelyg didelės augimo […]
  • Gūžys Gūžiu ( arba struma ) yra vadinamas skydliaukės masės padidėjimas, kurį sukėlė […]
  • Vulvos kraurozė Kraurozė yra neurohormoninė liga, kuriai būdinga vulvos audinių atrofija ir […]
  • Vyrų nevaisingumas Vyrų nevaisingumas nėra laikomas savarankišku susirgimu. Dažniausiai jis būna […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *