Epididimitas

Epididimitas- kas tai yra?

Epididimitas yra sėklidės prielipo, vingiuotojo kanalėlio gulinčio ant užpakalinio sėklidės paviršiaus, uždegimas. Tai yra pati dažniausia kapšelio uždegimo prežastis. Jeigu uždegimas išplinta ir į sėklidę , susirgimas vadinasi epididymoorchitu. Epididimitas neretai prasideda staiga, įprastai trunka mažiau nei 6 savaites. Jam būdingas sėklidės prielipo skausmas, patinimas, taip pat skausmingumas čiuopiant. Epididimitu galima susirgti bet kuriame amžiuje. Dažniau šia liga serga vyrai turintys daug seksualinių partnerių ir nesinaudojantys apsugos priemonėmis. Vaikams turintiems urogenitalinių apsigimimų (pvz hidrocelė) yra imlesni infekcijoms, nes sudaromos geros sąlygos infekcijai plisti, todėl tokie susirgimai turi būti gydomos anksti. AIDS sergantiems žmonės sukelti gali ir grybelinė infekcija (kandida). Epdididimitas nėra labai dažnas susirgimas. Per metus juo suserga 1 iš 1000 vyrų, dažniausiai 19 – 40 metų amžiaus grupėje.

Nusikundimai

Pacientai skundžiasi karščiavimu, šaltkrėčiu, sėklidžių skausmais, skausmais šlapinantis, gali skųstis ir apsunkintu šlapinimusi, šlapimo nelaikymu. Esant stipriam uždegimui gali skųstis ir pykinimu, galvos skausmais ir pan.

Epididimito priežastys

1.Bakterinės kilmės uždegimas

Dažniausia epididimito priežastis- bakterinės kilmės uždegimas. Iinfekcija dažniausiai plinta iš šlaplės į viršų – į šlapimo pūslę ir giliau. Jauniems vyrams, jaunesniems nei 35 metai, epididimitą sukelia lytiniu keliu plintančios bakterijos (N. gonorrhoeae, C. Trachomatis), kiek rečiau sukėlėjas gali būti E.coli . Vyresniems vyrams ir vaikams sukėlėjai dažniausiai yra E.coli ar kita natūrali mikroflora, ypač jeigu dažnai kartojasi šlapimo takų infekcijos. Labai retai epididimito priežastimi tampa tuberkuliozės mikobakterija M. tuberculosis . Šiam epididimitui būdinga tai, jog apžiūros metu čiuopiami mazgeliai ant sėklinio virželio. AIDS sergantiems žmonės sėklidės prielipo uždegimą sukelti gali ir grybelinė infekcija (kandida).

2.Vartojami vaistai

Epididimito priežastys gali būti ir vartojami vaistai, pvz. Amiodaronas. Šiuo atveju kai vaistas yra vartojamas didelėmis dozėmis, jis kaupiasi epididimio audiniuose ir sukelia uždegimas. Šis uždegimas gali būti ir vienpusis ir dvipusis, praeina nutraukus amiodarono vartojimą.

3. Kitos priežastys

Vaikams uždegimą gali sukelti kapšelio trauma, taip pat jis gali būti ir cheminės ar idiopatinės kilmės, tačiau jis pasitaiko retai.

Klinika

Epididimitas yra ūminė liga, jos klinika vystosi greitai ir neretai audringai. Pradžioje būna jaučiamas pilvo ar šono skausmas, vėliau jis nusileidžia į sėklidę. Jei susirgimas kilo užsikrėtus lytiniu keliu, pirmiau pasireikš šlaplės uždegimo požymiai, o tik vėliau sėklidės prielipo uždegimo klinika.

Renkant anamnezę galima išsiaiškinti, jog Vyresniems vyrams būdinga buvusi šlaplės infekcija.
Klinikai yra būdingas kapšelio skausmas, patinimas, paraudimas. Skausmas plinta į kirkšnį ( sėklinį virželį), ir pilvo apačią, pakėlus kapšelį palengvėja arba praeina. Taip pat būdingas dažnas, skausmingas šlapinimasis, šlapimo susilaikymas ar jo nelaikymas. Kapšelis yra paraudęs, patinęs, čiuopiant – sėklinio virželio sukietėjimas, reaktyvinė hidrocelė. Taip pat galima nustatyti ir kitų šlapimo takų infekcijos požymių – išskyros iš šlaplės, cistito, uretrito ar prostatito požymiai. Ligonio temparatūra būna pakilusi, jį gali varginti šaltkrėtis ir pykinimas.

Tyrimo principai

Pilnas kraujo vaizdas, šlapalas ir elektrolitai, CRB, kraujo pasėlis.
Tyrimai dėl sifilio ir ŽIV.
Šlapimo tyrimas ir šlapimo pasėlis- gali būti bakterijos šlapime, pūliai šlapime, teigiamas šlapimo pasėlis.
Pasėlis iš šlaplės.

Instrumentiniai tyrimai- atliekami siekiant atskirti nuo sėklidės apsisukimo

Kapšelio ultragarsinis tyrimas

Radionuklidinė scintigrafija – nustatoma kraujotaka sėklidėje, padidėjusi ar normali yra būdinga epididimitui, sumažėjusi yra būdinga sėklidės užsisukimui

Spalvinis doplerio ultragarsinis tyrimas –leidžia įvertinti kraujotaką – padidėjusi doplerio bangų pulsacija nurodo epididimitą, sumažėjusi – būdingesnė sėklidės užsisukimui. Tačiau tyrimo jautrumas yra tik 80%, todėl vienam penktadaliui pacientų diagnostika gali būti netiksli.

Retais atvejais patikslinti diagnozę atliekamas kapšelio pravėrimas ar jo turinio aspiracija. Tai pats saugiausias diagnostinis metodas, tačiau jis nėra priimtiniausias.

Diferencinė diagnostika

Epididimitą yra būtina diferencijuoti su
Sėklidės užsisukimu
Ūmiu kraujavimu ( būdinga sėklidės augliams)
Sėklidės trauma
Kiaulytės sukeltu orchitu

Gydymo principai
 Pirma pagalba  yra griežtas lovos režimas, sėklidės pakėlimas, šaltis, vengti lytinių sąntykių ir skubiai kreiptis į gydymo įstaigą.

Gydymui pirmiausia turi būti skirami nuskausminantys preparatai ir antibiotikai. Antibiotikai yra skiriami pagal tyrimų duomenis. Jeigu sukėlėjas yra lytiniu keliu plintantis- gydoma ir partnerė. Jeigu sukėlėjas nėra lytiniu keliu plintantis mikroorganizmas, skiriamas empirinis gydymas antibiotikais – dažniausiai ciprofloksacinu ar jo deriniais su kitais antibiotikais. Skausmas tvarkingai gydant dažniausiai suilpnėja 1 – 3 dienas, tačiau audinių patinimas gali išlikti savaites, mėnesius.

Lėtinio epididimito klinikai yra būdinga tai, kad sėklidės prielipas yra sustorėjęs, vietiškai skausmingas. Gydoma antibiotikais ir nuskausminančiais. Chirurginis sėklidės prielipo pašalinimas atliekamas tik tuomet, jei liga nepasiduoda gydymui ir nuolat recidyvuoja.

Komplikacijos

Dažniausiai pasitaikančios komplikacijos yra abscesas ( gydomas atveriant ir drenuojant pūlinį), sėklidės infarktas ir nevaisingumas. Nevaisingumas gali vystytis jeigu epididimitas buvo abipusis.  Užleistos ligos atvejais epididimitas gali komplikuotis orchitu, sistemine infekcija (sepsiu).

Daugiau skaitykite

Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *