Fimozė

Fimozė- kas tai yra?

Fimoze yra vadinama tokia būklė, kai dėl labai siauros apyvarpės angos, apyvarpę atsmaukti yra labai sunku ar neįmanoma. Fimozė gali būti įgimta ar įgyta. Fiziologinė fimozė būna gimimo metu. Ji būna dėl apyvarpės epitelio ląstelių sulipimo su varpos galvute. Augant varpai po apyvarpe kaupiasi smegma ir ji palaipsniui atsiskiria. Sulaukus 3 metų amžiaus apyvarpė yra atsmaukiama 90 procentų atvejų. Tačiau maždaug <1% visų atvejų fimozė gali būti stebima ir sulaukus 17 metų amžiaus. Dažniausia fimozės priežastis vyresniame amžiuje yra besikartojantys balanopostitai, kurie atsiranda netinkamai laikantis higienos.

Nusiskundimai

Pacientas skundžiasi skausmu lytinių santykių metu, ir negalėjimu atsmaukti apyvarpės, susilpnėjusia šlapimo srove, būna sunku nusišlapinti. Taip pat būna susiaurėjusi apyvarpės anga,, šlapinantis išsipučia apyvarpės maišelis.

Klinika

Fiziologinė fimozė yra asimptomatinė. Vystantis fimozei sunku atsmaukti apyvarpę, gali pasirodyti kraujo, išskyrų. Skauda šlapinantis, gali būti išskyrų ir šlapinimosi sutrikimų, taip pat gali varginti niežulys.Esant siaurai apyvarpės angai, sunkėja šlapinimasis, silpnėja šlapimo srovė. Apyvarpės maišelyje kaupiasi smegma ir šlapimas, šlapinantis apyvarpės maišelis išsipučia. Dėl bakterijų sankaupų dirginami audiniai, vystosi lėtinis uždegimas, tampa skausmingi lytiniai santykiai. Esant labai siaurai apyvarpės angaii ir sutrikus šlapimo nutekėjimui iš šlapimo pūslės, didėja spaudimas šlapimtakiuose, inkstuose, infekcija gali kilti aukštyn šlapimo takais ir gali vystytis inkstų uždegimai.

Gydymo principai

Suaugusieji

Būtina gydyti visas infekcijas ir gretutinius susirgimus. Jeigu fimozė yra simptomatinė ir patologinė- taikomas chirurginis gydymas ir atliekama cirkumcizija.

Vaikai

Vyresniems vaikams gali būti skiriamas gydymas antibiotikais ir vietinis gydymas kortikosteroidiniais kremais (0.1% betametazono kremu(betnovate)). Būtina stengtis išvengti operacinio gydymo.

Indikacijos chirurginiam gydymui (cirkumcizijai)

Fimozė dėl besikartojančio balanopostito,
kserozinis obliteruojantis balanitas,
besikartojančios šlapimo infekcijos su anatominėmis anomalijomis,
nesėkmingas šlapimo takų infekcijų gydymas,
akmenligė,
religiniai sumetimai

Kontraindikacijos kūdikių cirkumcizijai

hipospadija,
maža varpa,
didelė išvarža,
hidrocelė

Mažus vaikus galima bandyti gydyti specialiu instrumentu praplečiant apyvarpės angą ir plaunant apyvarpės maišelį. Kitais atvejais gydymas chirurginis. Atliekama apipjaustymo operacija (circumcisio).

Komplikacijos

Parafimozė: galvutė užstringa susiaurėjusios apyvarpės angoje Dėl staiga sutrikusios varpos galvutės kraujotakos varpos galvutė pamėlynuoja, patinsta, skauda. Laiku nesuteikus pagalbos gali įvykti varpos galvutės nekrozė. Gydymo metu bandoma užtemti apyvarpę ant varpos galvutės. Jeigu nepavyksta,skubos tvarka taikomas operacinis gydymas, – perpjaunamas apyvarpės žiedas. Esant siaurai apyvarpės angai ir sutrikus šlapimo nutekėjimui, gali išsiplėsti šlapimtakiai, dėl padidėjusio spaudimo, pakenkiami inkstai. Sutrikęs šlapimo nutekėjimas sąlygoja dažnesnį šlapimo takų infekcijos išsivystymą.

Kitos komplikacijos: pasikartojantys balanitai ,Balanopostitas,. Lėtiniai uždegimai, varpos vėžys

Profilaktika

Svarbu laikytis higienos įpraočių, tinkamai ir dažnai apiplauti lytinius organus. Plaunant svarbu atsmaukti apyvarpę. Esant infekcijai, būtina ją laiku gydyti antibiotikais.

Daugiau skaitykite

  • Erekcijos sutrikimai Erekcijos sutrikimai kitaip dar gali būti vadinami impotencija ar erektiline […]
  • Uretritas Uretritas yra  šlaplės uždegimas. Uretrito sukėlėjai gali būti įvairūs […]
  • Ooforitas Ooforitas( iš graikų kalbos žodžio ōophoron — kiaušidė) yra moters kiaušidės […]
  • Atrofinis vaginitas Atrofinis vaginitas yra fiziologinių pokyčių  vykstančių menopauzės metu […]
  • Orchitas Orchitas yra sėklidės uždegimas. Tačiau jis retai būna vienas, dažniausiai […]
  • Vyrų nevaisingumas Vyrų nevaisingumas nėra laikomas savarankišku susirgimu. Dažniausiai jis būna […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *