Kokospalmė riešutinė

Kokospalme riesutineAugalas – Kokospalmė riešutinė

Lotyniškas pavadinimas – Cocos nucifera

Sinonimai – Aceite de Coco, Acide Gras de Noix de Coco, Coconut Fatty Acid, Coconut Palm, Coco Palm, Coconut, Cocos nucifera, Cocotier, Cold Pressed Coconut Oil, Fermented Coconut Oil, Huile de Coco, Huile de Noix de Coco, Huile de Noix de Coco Pressée à Froid, Huile Vierge de Noix de Coco, Narikela, Noix de Coco, Palmier, Virgin Coconut Oil

Šeima – Arekinių  ( Arecaceae)

Augalo aprašymas

Kokoso palmė yra liaunas iki 20 metrų aukščio medis, augantis tropiniuose miškuose.  Šiai dienai priskaičiuojama daug kokoso palmių rūšių. Kokoso  palmių lapai sieika 5 ir daugiau metrų ilgio bei 1–1,7 metro pločio. Kiekvienas kokoso palmės lapas sveria apie 10–15 kilogramų. Kokso palmės lapai vidutiniškai išsilaiko 3 metus, o po to nukrenta. Kokoso palmės vaisius užmezga tik septintaisiais gyvenimo  metais. Apsivaisinama tik ketvirtadalis kokoso palmės žiedų, nes daugiau vaisių šie medžiai nesugeba užauginti dėl maistinių medžiagų trūkumo. Vyriškieji kokoso palmių žiedai vystosi anksčiau nei moteriškieji, todėl šis medis negali augti vienas. Moteriškuosius žiedus gali apdulkinti tik šalia augančios kitos palmės. Nykštukinių kokoso palmių vyriškieji ir moteriškieji žiedai vystosi tuo pat metu, todėl šios palmės gali augti ir po vieną, nes jos yra savidulkės. Kokoso palmių riešutai neskęsta vandenyje ir savaitėmis gali plaukti jūromis ir išlikti daigūs. Įdomu tai, kad kokoso riešutas iš tikrųjų nėra riešutas. Iš tikrųjų tai yra vaisius, kurio valgomoji dalis yra sėkla. Ši sėkla viršuje yra padengta žaliu, vandens nepraleidžiančiu apvalkalu. Po šiuo apvalkalu būna  dar vienas jau  plaukuotas apvalkalas. Tai kas patenka į parduotuves yra augalo sėkla su dalimi plaukuotojo vaisiaus apvalkalo, kuris yra vadinamas kopra. Būtent iš kopros ir yra gaminamas kokoso aliejus.

Manoma, kad kokoso palmių gimtinė yra Azijos šalys. Tai šilumą  ir drėgmę mėgstantis augalas, kuris nemėgsta žemesnės nei +20 laipsnių temperatūros.Dažniausiai jos auga  šiltų kraštų jūrų ar vandenynų pakrantėse bei salose.

Naudojamos augalo dalys

Kokoso palmė yra  padėjėjas  visam gyvenimui, nes žmogaus reikmėms tinka visas augalas. Iš kokoso palmių medienos statomi namai, daromi baldai, kokoso palmių lapais dengiami stogai.  Iš kopros yra gaminamas kokoso aliejus, jos išspaudos yra vertingas pašaras gyvuliams. Susmulkinta kokoso palmių kopra taip pat yra naudojama maisto patiekalų gamyboje. Be to iš jos daromi kokoso riešutų dribsniai.

Naudojimas medicinoje

Kokoso vanduo

Tai sultys, kurios yra randamos nesubrendusiuose kokoso riešutuose. Riešutams nokstant, jos išnyksta. Kokoso vandens sudėtis panaši į žmogaus plazmos sudėtį, todėl jis labai tinka atstatyti vandens ir elektrolitų balansą. Jame daug natrio, kalcio, kalio, geležies, fosforo, vitamino C ir B. Kokoso vanduo pagerina odos būklę, gali būti naudingas metant svorį, stiprina imunitetą, gerina kraujotaką ir virškinimą. Teigiama, jog kokoso vanduo gerina skydliaukės veiklą, gerina kepenų  būklę, tinka esant pabrinkimams ir nudegimams. Taip pat yra nepamainoma sveikatos atgavimo priemonė po audringo vakarėlio.

Kokoso pienas

Šiai dienai laikomas neblogu pieno pakaitalu. Jį vertina veganai ir laktozės netoleruojantys asmenys. Kokoso pienas yra naudojamas Tajų ir Indų virtuvėse.  Jame yra laurinės rūgšties, taip pat antimikrobiškai veikiančių lipidų,  bei kaprinės rūgšties. Visos šios medžiagos veikia grybelius, naikina bakterijas ir virusus. Laikoma, kad kokoso pienas skatina imunitetą, mažina cholesterolio kiekį, gerina odos būklę, tačiau toksinų iš organizmo nešalina. Taip pat vyrauja nuomonė, jog kokoso pienas mažina cukraus kiekį kraujuje ir mažina arterinį kraujospūdį. Vienok pirkdami kokoso pieną turite būti atsargūs- gamintojai į jį mėgsta pridėti konservantų, todėl stenkitės pirkti kuo mažiau perdirbtą kokoso pieną.

Kokoso aliejus

Yra spaudžiamas iš džiovintų kokoso riešutų. Jame yra daug riebalinių rūgščių, kurių daugimą sudaro vidutinių grandinių riebalinės rūgštys, kurios yra labai naudingos metant svorį. Šiai dienai kalbama, kad šios riebalinės rūgštys pasižymi širdį apsaugančiu poveikiu. Perkant kokoso aliejų būtina atsižvelgti į tai ar jis yra organinis – nes į jį mėgstama pridėti priemonių. Taip pat geras kokoso aliejus turi būti stiklinėje pakuotėje.

Kokoso aliejus naudojamas gydant  utėlėtumą. Utėlėms gydyti maišomas kokoso aliejus, anyžiaus aliejus ir ylang ylang aliejus. Šiuo aliejaus mišiniu ištrinama galva.

Yra duomenų, kad reguliariai vartojantys kokoso aliejų, rečiau skundžiasi angininio tipo skausmai.

Svorio metimui siūloma vartoti po 10 ml kokoso aliejaus 3 kartus dienoje. Vartoti reikėtų ne trumpiau kaip  1-6 savaites.

Kokoso aliejų taip pat galima naudoti grimui nuvalyti. Jis puikiai nuvalo nuo blakstienų tušą, ir taip pat pamaitina švelnią vokų odą, Nuvaliusios grimą, neužmirškite nusilplauti veido kaip esate įpratusios.

Vienas šaukštas kokoso aliejaus įmestas į vonios vandenį padės suminkštinti šiurkščią odą. Kokoso aliejų galima naudoti šiurkščios, šerpetojančios išsausėjusios odos priežiūrai. Jis taip pat spartina žaizdų gijimą. Jeigu oda labai sausa, kokso aliejų galima naudoti masažui.

Kokosų sviestas

Tai permaltos kokoso riešuto drožlės. Kokosų sviestą galite pasigaminti namuose patys, tačiau reikia pirkti ne džiovintus kokoso dribsnius. Koksų sviestą galima saugoti šaldytuve gan ilgai.

Liaudiški receptai su kokosu

Kaip patiems pasigaminti kokosų sviestą?

2 puodeliai nesaldintų kokoso riešuto drožlių. Druskos pagal skonį.
Suberti kokoso drožles į elektrinę trintuvę ir įjungti dideliu greičiu. Malti maždaug 18-19 minučių, nukrapštant nuo kraštų, kol susidarys tiršta pastos pavidalo masė. Per pirmąsias 3 minutes drožlės sulimpa į gumulus. Per 5-8 minutes jis darosi panašus į smėlį. Maždaug 11-15 minutę pradeda darytis panašus į sviestą.Reikia tęsti tol, kol jis pasidaro panašus į riešutų sviestą. Saugomas šaldytuve šis sviestas kietėja, todėl prieš valgant jį reikėtų pašildyti mikrobanginėje krosnelėje 10-15 sekundžių.

Kokoso drožlių kūno šveitiklis

1/2 puodelio kokoso aliejaus pašildyti ant labai silpnos ugnies. Į aliejų suberti 1 puodelį cukraus arba rupios druskos. Viską gerai išmaišyti, Įlašinkite 5 lašus mėgiamo aromatinio aliejaus arba kelis vanielės ekstrakto lašus. Viskas – jūsų oda ne tik atsigaus- ji bus minkšta ir nuostabiai kvepės.

Kokoso aliejaus kaukė plaukams

Pašildyti kelis šaukštus kokoso aliejaus ir įtrinti juo galvos odą bei plaukus. Apvyniokite galvą rankšluosčiu ir palikite vienai valandai. Galvą plaukite kaip esate įpratusios.  Jeigu norite , kad plaukai blizgėtų – sudrėkinkite plaukų galiukus kokoso aliejumi.

Malaizietės kokoso aliejų naudoja galvos odos masažui. Kad jūsų plaukai atsigautų ir nustotų niežėti sausa galvos oda, tokį masažą su kokoso aliejumi reikėtų daryti bent du kartus savaitėje. Prieš masažą reikėtų pašildyti iki drugnumo 2 valgomuosius šaukštus kokoso aliejaus, paskui juo gerai trinti galvos odą bent 5 minutes. Viską iššukuoti iki plaukų galiukų. Užsidėti kepuraitę ir palaikyti  šią kaukę 30-60 minučių. Po to galvą plauti kaip įprastai.

Jeigu neturite laiko, o plaukai atrodo nekaip- tiesiog sudrėkinkite pirštų galiukus kokoso aliejumi ir perbraukite juo plaukus iki pat galiukų.

Daugiau skaitykite

  • Alyvmedis europinis – Alyvmedis europinis – Olea europaea – Olive, Acide Gras Insaturé, […]
  • Kanadinė cūga – Kanadinė cūga – Tsuga canadensis –Canada Hemlock, Eastern […]
  • Svilarožė vaistinė – Svilarožė vaistinė – Althaea officinalis – Vaistinė svilarožė, vaistinė […]
  • Regelio sarsaparilis – Regelio sarsaparilis, Vaistinis sarsaparilis – Smilax ornata; Smilax […]
  • Siauralapė skeltūnė –Siauralapė skeltūnė – Schizonepeta tenuifolia – Schizonepeta, […]
  • Gyslotis plačialapis – Gyslotis plačialapis – Plantaginis folium, Folium Plantaginis, […]
Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *